• BIST 9563.79
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

Diyarbakır’da Anadil ve Başörtüsü yasağı protesto edildi

Diyarbakır’da Anadil ve Başörtüsü yasağı protesto edildi
Diyarbakır’da, anadilde eğitim ve başörtüsü yasağı, “Andımız” saçmalığı, Milli Güvenlik despotizmi ve kesintisiz eğitim zorbalığı protesto edildi.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi, anadil ve başörtüsünün her alanda serbest olması talebiyle eylem gerçekleştirdi. Özgür-Eğitim-Sen, Hür-Der ve Dicle Fırat Diyalog Grubu temsilcilerinin de destek verdikleri eylemde ayrıca “ant” saçmalığı, Milli Güvenlik Ders despotizmi, kesintisiz eğitim zorbalığının da son bulması istendi.

“CUDABUNA ZIMANÊN WE JI AYETÊN XWEDANE”

Ofis’te gerçekleştirilen eylemde, “Başörtüsü Yasağına, “Andımız” Saçmalığına, Anadilde Eğitim Yasağına, Milli Güvenlik Despotizmine, Kesintisiz Eğitim Zorbalığına HAYIR!” ve Cudabuna Zimanên We Ji Ayetên Xwedane (Anadilde Eğitim Yasağına Son Verilsin!) pankartı ve “Pêş Birîna Mafê Perwerdehîyê Zalîmiyê!, Li Hember Zulmê Bi Jî Berxwedana Islamî, Ji Bawerîyêre Rêz! Ji Permerdehîyê Azadî, Anadilde Eğitim Hak Tartışılması Ayıttır, Kemalist Şartlandırmaya Hayır, İnanca Saygı Eğitime Özgürlük” şeklindeki Kürtçe ve Türkçe dövizlerle ırkçı eğitim sistemi protesto edildi.

31688

“MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLENMELİ”

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Eta Pektaş’ın kısa konuşmasıyla başlayan eylemde, Pektaş, hak gasplarının en yoğun yaşandığı alanlardan birinin de eğitim olduğunu vurgulayarak; eğitim sisteminin baştan aşağıya yenilenmesi ve sivilleştirilmesi gerektiğini söyledi. Anadille ilgili Kur’an’daki ayetleri hatırlatan Pektaş, Allah’ın ayetlerinden olan dillerin yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini ve bu yasağın derhal kaldırılması gerektiğini ifade etti. Aynı şekilde Allah’ın emri olan başörtüsüne de sınırlama getirilemeyeceğini kaydeden Pektaş, ilköğretimden başlamak üzere başörtüsünün her alanda serbest olması gerektiğinin altını çizdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararnamesini de değerlendiren Pektaş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kanun Hükmünde Kararname ile yeni bir adım attığını, adımın önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını kaydetti.

Konuşmasının sonunda Ortadoğu turuna çıkan Başbakan Erdoğan’a seslenen Pektaş, gittiği Ortadoğu gezisinde on binlerce kişi tarafından karşılanan Erdoğan’ın Kürt sorununda önemli bir yer teşkil eden anadilde eğitim yasağını kaldırması durumunda bölgede yüz binlerce kişi tarafından alkışlanacağını kaydetti.

“KIŞLA TİPİ EĞİTİME HAYIR”

Eylem topluluk adına okunan basın açıklamasıyla sürdü. Basın açıklamasında sık sık “Uyan Diren Özgürleş, Kışla Tipi Eğitime Hayır, Zulme Karşı Direneceğiz, Direne Direne Kazanacağız, Berxwedan Jiyane, Jiyan İslame” şeklinde Kürtçe ve Türkçe sloganlarla kesildi.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emin Altun’un okuduğu basın açıklamasında, genel bir tespit ve değerlendirme yapıldıktan acilen yerine getirilmesi istenen talepleri sıraladı. (Haksozhaber)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89