• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Diyarbakır 'yasak' dinlemedi

Diyarbakır 'yasak' dinlemedi
'Kutlama günü' gerginliğiyle sabah çatışmalı başlayan Newroz, büyük bir kalabalığın, Newroz alanına girmesiyle şenliğe dönüştü.

'Kutlama günü' gerginliğiyle sabah çatışmalı başlayan Newroz, büyük bir kalabalığın, Newroz alanına girmesiyle şenliğe dönüştü. Selahattin Demirtaş, "Artık Kürdistan'da statüsüz yaşamak istemiyoruz" dedi.

 Yüz binleri alanlara dökerek ‘Kürt Baharı’ mesajı vermeyi amaçlayan BDP ile buna engel olmaya çalışan İçişleri Bakanlığı arasında inatlaşmanın gölgesinde başlayan Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına yüz binlerce kişi katıldı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, kutlama alanını dolduran kalabalığa seslenirken, “Yüz yılın tarihi yazılıyor. Bize düşen kölelik mi, özgürlük mü olacak? Buna siz karar vereceksiniz. Artık Kürdistan’da statüsüz yaşamak istemiyoruz. Diyalog yolu açılana kadar direnişten başka çaremiz yoktur” diyerek yeni bir dönemin başladığı mesajını verdi. Konuşmanın ardından ‘özgürlük yürüyüşü yapılacağı’ anonsuyla topluluk yürüyüşe geçti.

fotto.jpg

Sabah saatlerinden itibaren kentin değişik noktalarında Newroz alanına gitmek isteyen kalabalıklarla polisler arasında gazlı-taşlı çatışmalar yaşandı. Daha önce hazırlanan Newroz alanının etrafı polislerce kuşatılırken kutlama için gelenlerle polisler arasında çatışmalar çıktı. Çatışmalarda kimi zaman polis havaya ateş açtı. Alanın etrafında kurulan GSM şirketlerinin mobil araçları ateşe verildi. 11 araç ve bir tır yakıldı. Bu arada Newroz alanı yakınındaki bir arama noktasında durdurulan bir araçta uzun namlulu silahlar bulunduğu iddia edildi. Tüm engelleme girişimlerine rağmen öğlen saatlerinde alanda yüz binlerce kişi toplandı.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve milletvekilleriyle parti yöneticileri, sabah BDP il binasında bir araya gelerek alana gitmek için otobüslere bindi. Otobüsün çıkacağı yola polis panzerleri yerleştirilirken, 3 bine yakın partili de otobüsün etrafını sardı. Otobüsün hareket etmesiyle birlikte polis su ve gazla gruba müdahale etti. Bu sırada parti yöneticilerini ve yabancı gözlemcileri taşıyan iki otobüs yola çıkarak hızla uzaklaştı. Ancak bu kez Kuruçeşme Mahallesi’nde panzerler yolu kesti. Bir süre otobüste bekleyen Demirtaş ve milletvekilleri daha sonra inerek alana yürüyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine yol üzerindeki çevik kuvvet grubun etrafını sararak engellemeye çalıştı. Milletvekilleri polis barikatını aşmaya çalışırken, polisler ise kalkanlarıyla BDP’lileri iteledi. Yaşanan arbedenin ardından polis engelini aşan BDP’liler alana doğru yürümeye başladı. BDP’liler daha sonra, geçişine izin verilen otobüslere bindi. Ancak otobüslerin alana girdiği sırada partililer etrafını sararak daha önce hazırlanan platforma ulaşmasına izin vermedi. BDP yöneticileri otobüsün üzerinden seslenmek zorunda kaldı.

‘Ankara’nınki kundir aklı’

Konuşmasını Kürtçe yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Daha önce ‘kundir’ (kabak) siyasetini bırakın demiştik. Tekrar ediyorum. Kundir siyasetini bıraktınız ama Ankara’nın hareket ettiği akıl kundir aklıdır. Gelin insan olun” dedi. DTK Eş başkanı Ahmet Türk ise “Kürtler özgürlük için ayakta, artık susturamazsınız. Bizim size söylememize gerek yok siz özgürlük yolunu biliyorsunuz” diye konuşurken, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise “Siz bu halkın özgürlük yürüyüşünü durduramazsınız” dedi.

‘Yeni bir süreç başlıyor’

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise yaptığı konuşmayla yeni bir sürecin başladığının mesajını vererek müzakereler başlayıncaya kadar sokak eylemleri yapılmasını istedi. Demirtaş şunları söyledi: “Bu Newroz öyle bir zamana rastladı ki önümüzdeki yüzyılın tarihi yazılıyor. Yüz yıl önce bize kölelik statüsü tanıdınız. Şimdi önümüzdeki yüzyılın tarihi yazılıyor. Bize düşen kölelik mi özgürlük mü olacak? Buna siz karar vereceksiniz. Meydanları doldurmayın istiyorlar. Baskılar, tutuklamalar bunun içindir. Siz meydanı doldurduğunuzda dünyanın dikkati buraya odaklanacak ve ‘bu Kürtler ne istiyor’ diyecekler. Sadece Newrozlarda değil, artık halkımız her yerde, gece gündüz demeden taleplerini haykıracak. Hiçbir şey olmazsa, onurlu bir şekilde yaşamış ve direnmiş olur, geleceğe onurlu bir mücadele bırakırız. Artık Kürdistan’da statüsüz yaşamak istemiyoruz. Buna direnerek ulaşabiliriz. Şu an hiçbir görüşme yoktur. Diyalog ve müzakere direnişle olacak.”

Demirtaş’ın konuşmasının ardından BDP’li İbrahim Binici, halkı ‘özgürlük yürüyüşü’ne davet etti ve binlerce kişi BDP il binasına doğru yürüyüşe geçti. Ancak yol üzerine de barikat kuran ve yürüyüşe izin vermeyen polis ile yürümek isteyen grup arasında çatışmalar yaşandı. Yaklaşık yarım saat süren çatışmanın ardından şehrin farklı yerlerinde gruplar polisle karşı karşıya geldi, olaylar gece saatlerine kadar sürdü.

HELİKOPTERDEN GAZ BOMBASI

Diyarbakır’da günün ilk saatlerinde Newroz kutlamasını engellemeye çalışan polis, bir araya gelmek istiyen grupları gaz bombalarıyla dağıtmak istedi. Kutlama alanına giden tüm yolların zırhlı araçlar ve çok sayıda çevik kuvvet polisiyle kapatıldığı görüldü. Kent üzerinde dolaşan polis helikopterlerinden de grupların üzerine gaz bombaları atıldı. Böyle bir uygulama daha önce görülmemişti. Bu arada evlerden göstericilere limon atıldı. Ergani, Hani, Silvan, Çınar, Bismil, Lice gibi ilçelerden gelenler Diyarbakır girişinde polis tarafından durduruldu. Bunun üzerine otobüslerden inenler kent merkezine yaya olarak ulaşmaya çalıştı. Alanda Öcalan posterleri, PKK ve KCK bayraklarının açıldığı görüldü. Yüzleri kapalı bazı kişiler ise alana kurulan dev sahneyi işgal etti. (Radikal)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89