• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

Diyarbakır taleplerini hazırladı bile

Diyarbakır taleplerini hazırladı bile
Diyarbakır’da 649 kurum ve kuruluş ile akademisyenlerin katıldığı “Neden Yeni Bir Anayasa” konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Diyarbakır’da 649 kurum ve kuruluş ile akademisyenlerin katıldığı “Neden Yeni Bir Anayasa” konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Diyarbakır’da 649 kurum ve kuruluş ile akademisyenlerin katıldığı “Neden Yeni Bir Anayasa” konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı. Aralarında Mazlum-Der, İHD, Tuhad- Der, Dives, Diyarbakır Barosu ve SES’in de olduğu sivil toplum kuruluşları tarafından TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve siyasi partilere gönderilecek sonuç bildirgesinde yeni anasaya şöyle tanımlandı:

İşte o maddeler

1- Yeni anayasada insan ve insan onuru esas alınmalıdır. Tüm dezavantajlı gruplara yapılacak pozitif destek anayasada güvence altına alınmalıdır.

2- Devlet tarafsız ve ideolojisiz olmalıdır. Devlet, farklılıkları değiştirip dönüştüren değil, tüm ideolojiler, inançlar ve değerler karşısında yansız bunlara karşı eşit mesafede duran bir niteliğe sahip olmalıdır.

3- Anayasada hiçbir hükme kutsiyet atfedilmemeli, değiş(tiril)emez veya değişmesi teklif edilemez hükmü olmamalıdır.

4- Hiçbir ırka vurgu yapmayan, Türklük ile Kürtlük ve diğer etnik kimlikler arasında ayrımcılığı esas almayan bir anayasal vatandaşlık tanımı olmalıdır.

5- Her bireyin hiçbir şarta bağlı olmaksızın eğitim hakkına sahip olduğu belirtilmeli, ayrımcılığı besleyen beyanlar kaldırılmalı, anadilde eğitim talep eden tüm etnik kimlikler için devlet tarafından parasız olarak sağlanmalıdır.

6- Herkes için din ve vicdan özgürlüğü sağlanmalıdır. Bireylerin bir dine inanma veya inanmama özgürlüğü korunmalı grupların kendilerinin belirlediği din ve inanışlara yaşama ve bunları yayma hakları güvenceye bağlanmalıdır.

7- Askerin bürokrasinin ve yargının seçilmişler üzerindeki vesayetine son verilmeli, halk iradesinin hakimiyeti sağlanmalıdır. MGK kaldırılmalı Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı ve ona karşı sorumlu hale getirilerek üst düzey askeri personel ile yüksek yargı mensuplarının seçiminde seçilmişlerin yetkileri arttırılmalıdır.

8- Kuvvetler ayrılığı belirgin olmalı, kararlarında devleti değil, adaleti esas almalı, bağımsız ve tarafsız olmalıdır.

9- Yasama, yürütme ve yargı organları dahil olmak üzere halk adına görev yürüten herkesin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamıdışındaki tüm eylem ve faaliyetleri için dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır.

10- Tüm kurum ve kuruluşların işlemlerine karşı etkin bir yargı denetimi oluşturulmalı devletin tüm kuruluşları hesap verebilmelidir.

11- İdeolojik ve milli gerekçelerle siyasi partilerin faaliyetleri sınırlandırılmamalı siyasi partiler kapatılmamalıdır.

12- Devletin aşırı merkeziyetçi bürokratik yapısı küçültülmeli, atanmışların ve merkezi yönetimin seçilmiş yerel idareler üzerinden vesayetine son verilmelidir.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89