• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Diyarbakır Savaş Alanı Gibi

Diyarbakır Savaş Alanı Gibi
Diyarbakır Adliyesi'nde yargılanan Kürt siyasetçilerinin Kürtçe konuşmasına izin verilmemesini protesto eden binlerce kişi polisle çatıştı.

Diyarbakır’da KCK/TM ana davasının görüldüğü sırada BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK), davada yargılanan sanıklara destek vermek için İstasyon Meydanı’nda miting ve yürüyüş düzenledi. Bugün saat 13.00 sıralarında başlayan mitinge BDP Genel Başkanı Selahatin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Sırrı Sakık, Bengi Yıldız, Pervin Buldan, Hasip Kaplan, Osman Özçelik, Hamit Geylani, Şerafettin Halis, Sabahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk ile çevre il ve ilçelerden gelen yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

24121

Yürüyüşe katılan grupların büyük bölümü dağılırken, saat 15.00 sıralarında Büyükşehir Belediye binası ile yan yana bulunan adliye önüne geçmek isteyen yaklaşık 5 bin kişi belediye binası önünde polis barikatıyla karşılaştı. Adliyeye yürümelerine izin verilmeyenler arasında yeralan ve bazılarının yüzleri kapalı olan gruplar polise, havai fişek, molotof kokteyli, ses bombası ve taşlar attı. Güvenlik noktasında bulunan çevik kuvvet polisi de, gösterecilere gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti.

24122

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediye binasına giren ve atılan gazlardan etkilenen kişilere yardım ederken fenalık geçirdi. Belediyede müdahalesi yapılan Baydemir’in durumunun iyi olduğu belirtildi.

24123

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde de, mahkeme heyeti sanıklara savunmalarını yapmaları için söz vermeye devam etti. Bu arada İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ile Ankara Barosu temsilcisi Erol Yılmaz Aras da duruşmanın öğleden sonraki bölümünü izledi. Duruşma salonuna gelen BDP Milletvekili Osman Özçelik, BDP’nin düzenlediği yürüyüşü kastederek, "150 bin kişi yürüdü" sözüne karşılık, sanıkların bir kısmı zafer işareti yaptı.

24124

Sanıklardan yalnızca DİSKİ eski Genel Müdürü Yaşar Sarı, Türkçe konuştu. Sarı, savcılıktaki savunmasını tekrarladığını söyledi. Mahkeme başkanı Menderes Yılmaz’ın, Sarı’nın savcılık ifadesini okumasının ardından söz alan sanık avukatı Metin Kılavuz, "Sanıkların tümü Kürtçe konuştu, az önce okuduğunuz hususları Kürtçe’ye çevirmenizi talep ediyoruz" dedi.

24125

Mahkeme başkanı talebe karşılık vermeden yargılamayı sürdürdü. Söz sırası gelen sanıklardan eski DEP Milletvekili Hatip Dicle Kürtçe, "Sizin bu yaptığınız kardeşliğe sığmaz. Hem de barışçıl bir hizmet değildir" dedi.

24126

Tahliye talepleri üzerine duruşmaya kısa bir ara veren Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerini daha sonraki celselerde ele alacaklarını belirterek, duruşmayı yarın saat 10.00’a erteledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89