• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Diyarbakır özerkliğe ‘Evet’ dedi

Diyarbakır özerkliğe ‘Evet’ dedi
BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar için Diyarbakır’da yapılan miting, Demokratik Özerlik referandumuna dönüştü.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun desteklediği bağımsız adayların Diyarbakır’da düzenlediği seçim mitingi adeta demokratik özerklik referandumuna dönüştü. Alanda toplanan binlerce kişi “Demokratik özerkliği onaylıyor musunuz” sorusuna Evet” yanıtı verdi. Mitingde yapılan konuşmalarda ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sert şekilde eleştirildi, “Amed kabadayılara papuç bırakmaz” dendi.

Seçimin kilit illerinden birisi olan Diyarbakır’daki miting İstasyon Meydanı’nda yapıldı. Öcalan ve PKK bayraklarının açıldığı alana gelen binlerce kişi, yerel renkleri taşıyan giysiler tercih etti. Polisin kurduğu arama noktaları ise katılımcılar tarafından kaldırıldı. Mitinge BDP eşbaşkanları Hamit Geylani ve Filiz Koçali, bloğun Diyarbakır adayları Leyla Zana, Nursel Aydoğan, Emine Ayna, Altan Tan, Şerafettin Elçi, tutuklu bulunan Hatip Dicle’nin vekili BDP İl Başkanı M. Ali Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile alt kademe belediye başkanları ve HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel katıldı.

Demokratik yolları açın

Mitingde Amed Demokratik İl Konseyi adına konuşan Medeni Alpkaya, “Demokratik Özerkliğin hayata geçirilmesine” yönelik konseyin aldığı kararı okudu. Ardından karar alanındakilerin temsili oyuna sunuldu. Binlerce kişi hep bir ağızdan “Evet” diye bağırarak karara destek verdi. Mitingde konuşan Şerafettin Elçi “PKK’nin önderi olan Sayın Öcalan net ifade etti. Bu sese kulak verin. Demokratik hak arama yollarını açın” dedi. Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasına dikkat çeken Elçi, “Amed siyasi kabadayılara da papuç bırakmaz. Haddini vermesini bilir. Kaddafi, Beşar Asad’a öğüt vereceğinize burada Kürt halkının sesine kulak verin. Sayın Başbakan gerçekten barışı kurmak istiyorsan önce askerî operasyonları durdur. Polisleri de hizaya getir” dedi. Elçi koruculara ve muhafazakâr dindar Kürtlere seslenerek “İyi düşünün, aklınızı başınıza alın. Bu halkın evlatlarısınız. Kara leke yüzünden çocuklarınız yarın bu halkın arasında başı eğik gezmesin. Gelin bu lekeyi kaldırın halkımızın arasında olun” dedi.

Herkes kendini yönetsin

Filiz Koçali’de konuşmasında Erdoğan’a yüklendi. Koçali yeni anayasada Demokratik Özerklik modelinin yer alması gerektiğini belirterek, “20-25 bölgeye ayıralım, her bölge kendini yönetsin. Eğer razı olmazsanız uyarıyoruz, iki bölgeli Türkiye olur. Batıda totaliter, burada Demokratik Özerk Kürdistan olur... Erdoğan buraya ‘hesaplaşmaya değil helalleşmeye geldim’ dedi. Helalleşmek istiyorsan önce analardan özür dile” dedi. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89