• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 9 °C

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı
31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eş başkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi. Gelişmeleri anbean canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

10:00 | CHP’li Özel: Seçimle gelen seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı taraafından görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına CHP’den bir tepki daha geldi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, görevden almaların “iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmak” olduğunu yazdı.

Twitter üzerinden tepkisini gösteren Özel, “Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti” dedi ve ekledi:

“Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır.

“Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir, faşisttir!”


09:44 | Türk: Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna ‘demokrasi’ diyorlar

İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla yerine ikinci kez kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir” dedi.

Türk, yaşananları akıl ve mantık ile izah edemeyeceklerini söyledi.

“Bunu izah etmek için mantık, akıl yetmiyor… Hukukun olmadığı, haksızlığın tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna da demokrasi diyorlar. Her şey açık bir şekilde ortada duruyor.”

Belediyeye kayyum olarak Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın yeniden atandığını da hatırlatan Türk, “Siyasetin nasıl yürütüldüğü açık bir şekilde ortada” dedi ve ekledi: “Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir.”


09:30 | HDP’li vekillerden kayyum tepkisi

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına HDP’li milletvekilleri tepki gösterdi.

Kayyum kararına Twitter üzerinden paylaştığı mesajla tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, tüm siyasi partilere çağrı yaptı.

Dört ay önce halkın ezici çoğunluğuyla geri aldığımız; Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atadılar.

Halkın iradesine yapılan bu alçakça darbeye karşı bütün siyasi partiler ve toplum tepki vermelidir.

Sustukça sıra Ankara’ya da, İstanbul’a da gelir…

— Garo Paylan – Կարօ Փայլան (@GaroPaylan) August 19, 2019

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise kararın demokratik siyasete yönelen bir saldırı olduğunu vurguladı.

Bu ülkede gaspa, hırsızlığa, yolsuzluğa karşı çıkanlar teröre destekle suçlanıyorlar.

Türk-İş başkanı işçileri satarken suçüstü yakalanınca kendisini eleştirenlere nasıl “terör dedtekçileri” suçlamasını yaptıysa belediyelere kayyım atayanların yaptığı da aynısıdır.

— Ali KENANOĞLU (@alikenanoglu) August 19, 2019

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise kayyum atanmasının bir ‘gasp’ olduğunu söyleyerek tepkisini dile getirdi.

Uydurma gerekçeler ile halkın belediyelerini gasp edenler, er yada geç adaletle yüzleşecekler.#AmedVanMardinGaspEdildi

— Remziye Tosun (@RemziyeTosunHDP) August 19, 2019

Kayyumların tüm Türkiye’ye atanmış olduğunu belirten HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da Twitter üzerinden şu paylaşımı yaptı:

Saray ülkenin kaderini elinde tutacak yetkilere sahip olduğu sürece sandık onun iki dudağına sıkışmaya devam edecektir.
Sadece HDP belediyelerine değil tüm ülkeye kayyum atanmıştır. Ya tüm ülke iradesine sahip çıkacak ya da Saray karanlığına diz çökecek. https://t.co/Z8gtd8lLTA

— Musa Piroğlu (@musaproglu) August 19, 2019


08:45 | CHP Milletvekili Bekaroğlu: Ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacak

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına CHP’den ilk tepki İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan geldi.

Bekaroğlu, alınan kararla ilgili olarak, “Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal edilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir” dedi.

CHP’li vekil, kararın “ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacağını” da sözlerine ekledi.

Diyarbakır, Van ve Mardin’de 4,5 ay önce seçilen belediye başkanları görevden alınarak yerlerine Valiler atandı. Gerekçe terör örgütlerine destek vermek.
Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal eğilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir.

— Mehmet Bekaroğlu (@MBekaroglu) August 19, 2019

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kararı “siyasal darbe” olarak tanımladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Tanrıkulu, “Darbe sadece tankla, topla ve tüfekle yapılmaz. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının 4. ayda görevden alınarak yerlerine #kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir” dedi.


08:25 | Diyarbakır’da ‘kayyum’ operasyonu: Çok sayıda HDP’li gözaltında

İçişleri Bakanlığı’nın kayyum kararından sonra Diyarbakır’da HDP üye, yönetici ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Eminoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Mehmet Akdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Selda Baran da var.

MA’nın aktardığına göre ev baskınlarında gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle:

HDP Diyarbakır il yöneticileri Kadir İnanır, Edip Binbir ve Ali İhsan Karahan, DBP MYK üyesi Sevim Biçici, DBP Bağlar ilçe yöneticisi Hayri Etyemez, HDP PM üyeleri Mesut Bağcık ve Burhan Karakoç, gazeteci Tümen Anlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanları Mustafa Akengin ve Şiyar Dağ, Mahmut Korkmaz, Fevzi Işık, Fuat Yalçın, HDP Çınar üyeleri Mahmut Ulus ve Fevzi Demirkıran, HDP Bismil üyesi Lokman Bozkur, Demokratik İslam Kongresi üyesi Naif Erdem, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen ve meclis üyesi Nurşen Akbal.


08:10 | Mızraklı: Gasp edilen halk iradesidir

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, karara tepki gösterdi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Mızraklı, kendisine görevden uzaklaştırıldığına dair herhangi bir tebligatın ulaşmadığını belirterek, “Saat 6 itibariyle kapılar kırılarak belediyeye girildi” dedi.

Durumun ‘hukuk dışı’ olduğunu söyleyen Mzıraklı, “Toplumun demokrasi ve hukuk değerleri doğrultusunda yeni bir evreye girdiğini görüyoruz. Ne anayasa ne seçimleri icra eden bir tutum var” diye konuştu.

Kamuoyuna da çağrıda bulunan Mızraklı, şunları söyledi:

“Türkiye’de yaşayan herkes; kimse kendini hukuk şemsiyesi altında hissedemez. HDP’li belediyelere geliştirilen bu tutum Türkiye’deki demokrasi değerleri açısından, demokratik muhalefeti karşısına alan bir tutum olarak görmek gerekiyor. Gasp edilen halk iradesidir.”


08:00 | Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne baskın

İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla Eşbaşkan Selçuk Mızraklı’nın görevden alınmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kapıları polislerce kırılarak baskın düzenlendi.

Kararın açıklanması öncesi Diyarbakır, Mardin ve Van belediyeleri polis kordonuna alınmıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünden bir video paylaşarak, belediye binasında arama yapıldığını belirterek, “Emniyet Şube Müdürü’nün Belediye Eş Başkanımızın görevden alındığını sözlü ifade etmesi bu ülkenin adaletinin, hukukunun geldiği yeri işaret ediyor” dedi.

Diyarbakır büyükşehir belediyesi ablukaya alınmış ve içeride arama yapılıyor.
Emniyet şube müd. Belediye eşbaşkanımızın görevden alındığını sözlü ifade etmesi bu ülkenin adaletinin, hukukunun geldiği yeri işaret ediyor. pic.twitter.com/d69xq5AbAR

— Saliha AYDENİZ (@Saliha_Aydeniz) August 19, 2019

NTV’nin haberine göre Diyarbakır’ın yanı sıra Van ve Mardin belediye binalarında da arama yapılıyor.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerin önünden kaldırılan polis bariyerleri yeniden konulmaya başlandı.


07:45 | Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı görevlerinden uzaklaştırdı.

Ayrıca üç ismin yerlerine belediye başkan vekillerinin görevlendirildiği kaydedildi.

Buna göre Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, başkan vekili olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görevden alınan belediye başkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 1 kovuşturma ve 8 soruşturma, Ahmet Türk hakkında 2 kovuşturma ve 4 soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da 1 kovuşturma ve 6 soruşturma dosyası bulunuyor.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Adnan Selçuk Mızraklı (ve Hülya Alökmen Uyanık) yüzde 63, Ahmet Türk (ve Figen Altındağ) yüzde 56, Bedia Özgökçe Ertan (ve Mustafa Avcı) da yüzde 54 oyla Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye eşbaşkanları seçilmişlerdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89