• BIST 9524.59
  • Altın 2486.678
  • Dolar 32.5356
  • Euro 34.6863
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Diyarbakır Barosu: Öldürme amacıyla ateş edildi

Diyarbakır Barosu: Öldürme amacıyla ateş edildi
Diyarbakır Barosu, Lice’de karakol yapımını protesto eden yurttaşlara hedef alınarak ateş açıldığını belirtti.

Diyarbakır Barosu, Lice’de karakol yapımını protesto eden yurttaşlara hedef alınarak ateş açıldığını belirterek, olayda sorumluluğu bulunanların cezalandırılması gerektiği ifade edildi. 

Diyarbakır Barosu Adli Yardım Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Lice’de ağır bir yaşam hakkı ihlalinin yaşandığını vurgulayarak, “Güvenlik görevlileri bir kez daha gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan yurttaşlara karşı gereksiz, ölçüsüz ve keyfi bir şiddet uygulamıştır” dedi. Elçi, saldırıda yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın otopsi işlemi sonucunda merminin vücudunun yaşamsal bölgesine isabet ettiğini tespit edildiğini belirterek, “Açılan ateşin Yıldırım’ın kalp ve akciğerini parçaladığı, yine yaralıların çoğuna arkadan ateş edildiği tespit edilmiştir. Bu tıbbi tespitler, güvenlik görevlilerinin topluluğu dağıtma yerine doğrudan öldürme amacıyla ateş ettiklerini ortaya koymaktadır. Diyarbakır Barosu olarak yaşam hakkının ağır bir ihlalini oluşturan bu katliamı kınıyoruz” dedi. 

ETKİN SORUŞTURMA YAPILMALI 

Adli ve idari makamların duraksamadan, tarafsız, etkili ve hızlı bir soruşturma yürütmesi gerektiğini belirten Elçi, suçun sorumlularının derhal yargı önüne çıkarılması gerektiğini kaydetti. “Bu kez adli ve idari makamlar daha önce sık sık yaptıkları gibi olaydan sorumlu kamu görevlilerini koruma ve kollamaktan vazgeçmelidir” diyen Elçi şöyle devam etti: “Bu ağır suçun delilleri titizlikle toplanmalı, soruşturma tam bir tarafsızlıkla yürütülmeli, sorumlular yargılanarak fiillerine denk bir cezayla cezalandırılmalıdır. Olayda doğrudan silah kullananlar silah kullanma talimatını veren ve sorumluluğu bulunan tüm görevliler hakkında etkili bir idari soruşturma yürütmeli, derhal görevlerinden uzaklaştırılmalıdır. Yetkililer, bu olayda da ‘Olay yargıya intikal etmiştir, idari soruşturma için de müfettiş görevlendirilmiştir’ gibi toplumu oyalamak ve konuyu zamana yayarak unutturma yoluna gitmemelidir.” 

Elçi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrının ardından başlatılan, birinci aşaması sona eren ve ikinci aşamasına geçilen sürece değinerek, “Hükümet, Kürt toplumunun taleplerini ve ne tür adımlar atması gerektiğini merak ediyorsa, bizzat kendisinin oluşturduğu Akil İnsanlar heyetinin önerilerine bakmalıdır. Özellikle Akil İnsanlar Güneydoğu Heyeti’nin raporunda ortaya konulan çerçeve ve sıralanan talep ile öneriler, hükümet için çok iyi bir kılavuz ve iyi bir yol haritası oluşturmaktadır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89