• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 23 °C

Dersim'i savunanlar insanlıktan nasibini almamış

Dersim'i savunanlar insanlıktan nasibini almamış
Erdoğan, Türkiye için hayati bir süreç başlattıklarını ve cesur bir adım attıklarını ve 72 milyonun bundan kazançlı çıkacağını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Tunceli'de yaşananlarla ilgili sözlerini eleştirerek, "Dersim'de olanları savunanları ben insanlıktan nasibini almamış olarak değerlendiriyorum." dedi. Erdoğan, Türkiye için hayati bir süreç başlattıklarını ve cesur bir adım attıklarını ve 72 milyonun bundan kazançlı çıkacağını kaydetti.  

FOTO GALERİ (Onur Öymen'e tepkiler)

Başbakan Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda "Demokratik açılım"la ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'ye ve demokrasiye güvenilmesini isteyen Erdoğan, "İçişleri bakanım başlıklar halinde ifade etti. Farklılık zenginliktir. Gökkuşağı ne kadar güzelse farklılık da o kadar güzeldir. O kadar muhteşemdir. Bu ülkenin dağlarını Ağrı'yı, Munzur'u, Kaçkar'ı, Uludağ'ı bütün o döşeyen binlerce çiçek farklılıkları ile farklı kokuları, güzellikleri bizi mest eder. Hepsinin kökü bu topraktadır. Burada benim grubumun bir sorunu yok. Kimsenin bunu sormaya da gerek yok." ifadelerini kullandı.

Komşularının dertlerini bildiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Biz yanıbaşımızda komşumuzun derdini biliriz. Hastalığını ihtiyaçlarını biliriz, ama etnik kökenini bilmeyiz. Sadece saygı duyarız. Biz millet olarak öyle bir nesilden geliyoruz. Biz bir tas çorbayı komşumuzla paylaşabilme anlayışına sahibiz. Bunu küçümsemeye kimsenin hakkı yok. Kimse bunu sadaka kültürü olarak vasıflandıramaz. Burada bir dalalet, gaflet var. Biz insanı insan olduğu için. Ne Türk ne Kürt ne Laz, Abaza olduğu için sevmiyoruz. Biz yaradılanı Yaradan'dan ötürü seviyoruz."

Erdoğan, bazı topluluklarda Kürt kökenli vatandaşa şu Kürt, şu Laz, şu Türk gibi ifadelerin kullanılmasından rahatsız olduğunu vurgulayarak, "Bu tür ifadeleri yakıştırmak bile yanlış. Orada bir küçümseme mantığı yatıyor. Sen söyleme, ben gördüklerimi, duyduklarımı söylüyorum. Geçenlerde İçişleri Bakanı bir şey söyledi. Son seçimlerin sonuçlarına dikkat edin. Güneydoğu ve Doğu'da aldığınız oya bakın. Niye oy vermiyorlar ona bakın. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da da birinci partiyiz. 7 bölgenin 7'sinde de birinci partiyiz. 81 vilayetin 80'inde milletvekili çıkardık. Dışlamak bizim anlayışımızda yok. Biz yaradılanı Yaradan'dan ötürü seviyoruz. 1991'de yerinden yurdundan edilen 1 milyon Iraklı Kürt vatandaşa kucak açtık. O zaman tırlarla ilaç yardım götürdüm." diye konuştu.

"POPÜLİST HAREKET ETMİYORUZ"

Erdoğan, Başbakan olarak milletin temsilcilerine ve televizyonu başında 72 milyona hitap ettiğini belirterek, şunları ifade etti: "Annelere konuşuyorum. Canından can kopmuş yürekleri dağlanmış analara sesleniyorum. Nişanlısından haber beklerken şehit haberi almış hanım kardeşlerime sesleniyorum. Hükümet ve AK Parti olarak popülist hareket etmiyoruz. Türkiye'nin derdi bizim derdimiz. Türkiye'nin neresinde olursa olsun bu ülkedeki her vatandaşın vebali bizim üzerimizde. Bilmezden görmezden gelemeyiz. Gün bağırıp çağırma günü değildir. Gün sesi en yüksek çıkanın rantı toplayacağı gün değildir. Gün koltuk sevdası ile ağrıya sızıya terk edileceği gün hiç değildir. Gün büyük düşünme günüdür. Kucaklayıcı ve kuşatıcı bir gündür. Memleket ve millet adına icraat ortaya koyma günüdür."

Güvenlik güçlerinin terörle 25 yıldır mücadele ettiklerine işaret eden Erdoğan, şunları dile getirdi: "Sonuna kadar da mücadele edecekler. Sinsi bir öfkenin kin ve nefretin bu toplumun kardeşliğini birlik ve bütünlüğünü kemirmeye çalıştığını ne kadar görmezden gelebiliriz? Ne kadar inkar edebiliriz? Ülkenin sorunlarını bölen, hassasiyetlerini bölen bir anlayış nasıl bölücülükten yakınabilir? 25 yıl bu sorun görmezden gelindi. Yola çıkarken bir şey söyledik, dedik ki biz etnik milliyetçiliğe karşıyız. Biz dinsel milliyetçiliğe karşıyız. Neyi kapsıyor biliyor musunuz? İşte bunu kapsıyor. Biz bütün etnik unsurları kaç adet olursa olsun hepsiyle, hepsine saygı duyarız, sevgi duyarız, Yaradan'dan ötürü severiz. Hepsini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşılığında topladık, toplarız. Biz bölgesel milliyetçiliğe de karşıyız. Güneydoğu, Doğu, Karadeniz buraya ne kadar yatırım yapıldı? Ama şu anda 11 bin kilometre yol ile Güneydoğu, Doğu ve Karadeniz'in talihini ortadan kaldırdık. Ülkemizin yüzde 99'u Müslüman, yüzde 1 farklı insanlar var. Bakın şu anda Alevi çalıştaylarını başlattık. Sıkıntının altında yatan bu AK Parti, sizin yapamadıklarınızı yaptığı için rahatsız oluyorsunuz."

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89