• BIST 9789.49
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Demokratikleşme paketi Meclis'e geliyor

Demokratikleşme paketi Meclis'e geliyor
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Son demokratikleşme paketimiz bu hafta içinde Meclis'e gelebilir" dedi.

CNN TÜRK'te Ankara Günlüğü programında Hande Fırat ve Hüseyin Yayman'ın soralarını yanıtlayan Beşir Atalay, son demokratikleşme paketiyle ilgili imzaların bakanlar tarafından imzalandığını ve bu hafta TBMM'ye sevk edilebileceğini söyledi.

"Demokratikleşme Paketi Meclis gündeminde ne zaman görüşülecek" sorusu üzerine Atalay, şunları söyledi: "Son Demokratikleşme Paketimiz pazartesi veya bu hafta içinde yani yarın Bakanlar Kurulundan sonra, aslında Bakanlar Kurulu imzaları tamamlandı. Ben de geçen Başbakanımızla da biz, bir değerlendirdik, bu hafta içinde Meclis'e intikal edeceğini zannediyorum.

Bakanların imzaları tamamlandı. Bu hafta içinde Meclis'e intikal edebilir. Demokratikleşme Paketimizdeki yasa gerektirmeyen, idari tasarruf veya yönetmelik gerektirenler zaten Kurban Bayramı'ndan önce yerine getirilmişti. Onlar nelerdi? Kılık kıyafetle ilgili, Andımız'la ilgili yönetmelikler, vakıflarla ilgili şeyler, Mor Gabriel ile ilgili bir de kurban derileriyle ilgili. Bunlar bayramdan önce çözümlenmişti.

Şimdi yasa gerektirenler var. Zaten anayasa gerektiren bir şey yok bizim paketimizde. Yasa gerektirenlerin tamamı bir paket olarak Meclis'e gönderiliyor. Sadece seçim barajı orada yer almıyor. Çünkü orada biz üç alternatif sunduk. Pek fazla tartışılıp olgunlaşmadı. Şimdi onu bu paketin içinde o alternatiflerden birisi olarak göndermiyoruz. Çünkü o ayrı bir iki yasada farklı düzenlemelerle. Onun dışındaki her şey bu paketle Meclise gidiyor."

Seçim barajı

"Seçim barajı aynen kalacak mı" denilmesi üzerine Atalay, "O henüz gitmedi. Bu paketin içinde gitmiyor. Meclis'e gidenler tam bir tasarı artık. Hangi kanunun hangi maddesinde hangi değişiklik olacak. O konu karara bağlanamadığı için, yani üç alternatiften birisi, dolayısıyla o hariç diğerleri gidiyor" karşılığını verdi.

Sessiz Devrim kitabı

Yeni paketlerin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Atalay, bunun bir süreç olduğunu belirtti. 11 yılda neler yapıldığının hazırlanan Sessiz Devrim isimli kitapta yer aldığını hatırlatan Atalay, kitabın İngilizce ve Arapçasının yayımlandığını, Fransızca ve Kürtçesinin de yayımlanacağını bildirdi.

Atalay, "Bir de yeni internet sitesi açıyoruz, onun adı da Sessiz Devrim. Bizim iktidarımız dönemindeki demokratikleşme adımlarının yer aldığı bir site olacak orası" bilgisini verdi.

Bu çalışmaların devam edeceğini belirten Atalay, "Bizim daha ajandamızda olan hususlar var. Ajandamızda derken 2023 hedeflerimizde olanlar var, kendi programımızda olanlar var. Oralardaki hususlardan yapılmayanlar yine devam edecektir" diye konuştu.

Çözüm süreci

Çözüm sürecine ilişkin soruları da yanıtlayan Atalay, süreci canlı tutmak için konuşmak gerektiğini belirtti.

Hükümetin durduğu yerden bakıldığında çözüm sürecinin genel anlamda sorunsuz yürüdüğünü ifade eden Atalay, "Ana eksende bir kayma yok. Hükümet kanadından baktığınızda tam bir kararlık ve samimiyet var. Ve esasen hükümetin bu tutumuna da artık herkesin güveni var, toplumun da güveni var. Herkes bu konuda bizim kararlılığımızı biliyor. Taraf nitelemesiyle de baktığımızda genel manada da diyaloglar sürüyor, kesinti yok. İtirazlar, beklentiler, farklı bakışlar olabilir ama diyalog kanallarının açık olması sürecin canlılığı ve geleceği açısından en önemli unsurdur. Hem İmralı ile istihbarat teşkilatımızın görüşmeleri, bir ayağı orada. Siyaset kesimiyle yürüyen bir ayağı var. Orada da bizim siyaset kesimiyle görüşmelerimiz var" diye konuştu.

Atalay, siyaset kurumunun başta BDP'nin sürece daha fazla katkısını beklediklerini de dile getirdi.

Beşir Atalay, "Önemli olan süreci tıkayan bir noktanın olmaması. Şu anda süreci tıkayan bir şey yok" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89