• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Demokratik Açılım önergesi kabul edildi

Demokratik Açılım önergesi kabul edildi
''Demokratik açılım'' önergesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Önerge üzerindeki görüşmelerin, 12 Kasım Perşembe günü yapılması öngörülüyor.

''Demokratik açılım'' konusunda verilen genel görüşme önergesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Görüşmelerin, 12 Kasım perşembe günü yapılması öngörülüyor.

10 KASIM TARTIŞMALARI İLE BAŞLADI

Meclis Genel Kurulu'nda Kürt açılımı oturumunun Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım'dan başka bir gün yapılması için CHP ve MHP'nin verdiği öneriler reddedildi. Öneriler görüşülürken Meclis'te gergin anlar yaşandı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'ın, "Bu ülkede tetikçiliği kimin yaptığını bu millet bilir; kimin darbelerle, darbecilerle kol kola gezdiğini herkes bilir" sözleri tartışma yarattı.

7491

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Atatürk'ün ölümünün 71. yılında, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin temel değerlerinin sorgulanmaması gerektiğini daha önce bir çok kez dile getirdiklerini söyledi. AK Parti'lilere, "Kime meydan okuyorsunuz? Bazılarına göre siz Cumhuriyetle dövüşüyorsunuz, bir rövanş psikolojisiyle Cumhuriyetin değerlerine karşı anlamsız bir inat ortaya koyuyorsunuz. Neyinizi tatmin ediyorsunuz?" diye seslenen Şandır, "Bir başka bayrak yükselirken, 'Türk Bayrağını yarıya indirmenin kutlaması yapılıyor' deniliyor. Bu doğru mu?" diye sordu.

"ATATÜRKÇÜLÜK TERÖRİSTİ DAĞDAN İNDİRMEKTİR"

Önerinin aleyhinde söz alan AK Parti'li Avni Doğan, Meclis'teki 3 siyasi partinin gereksiz yere Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdığını ve çalışmaları engellemeye çalıştığını öne sürdü. AK Parti'li Doğan, "Bugün, yas günü falan değil. Hem 'Atatürk ölmedi, kalbimizde yaşıyor' diyeceksiniz hem de yas günü diyeceksiniz. Bugün, Atatürk'ü anma günü, bugün ülkenin milli birliğini ve bütünlüğünü anma günü. Bu proje, bugün görüşülmeyecek de ne zaman görüşülecek? Bu 'istemezük' siyaseti yeniçeriden bu yana geliyor. 'Boğaz Köprüsü yapılıyor' istemezük; Annan Planı oylanıyor, istemüzük.... Türkiye artık kabına sığmıyor, iç barışını ve huzurunu sağlamak zorunda. Atatürkçülük, yas tutmak değildir. Atatürkçülük, bir paradigmanın arkasına sığınıp çözümsüzlüğü desteklemek değildir, halkının iyi eğitim almasını sağlamaktır, enflasyonu düşürmektir. Atatürkçülük, teröristi dağdan indirmektir. Bu ülkede, iki tür siyaset yapılıyor: Biri istikrardan yana olanların siyaseti, diğeri 'kurt buhranlı havayı sever' misali kaos siyaseti yapanların siyaseti. Ama mutlaka istikrar kazanacaktır. Darbeleri alkışladınız" dedi.

7492

Avni Doğan, Atatürk'ün istismar edildiğini ifade ederek, "Bu ülkede kadim zamandan beri tetikçililiği kimin yaptığını bu millet bilir; kimin darbelerle, darbecilerle kol kola gezdiğini herkes bilir" dedi. CHP ve MHP'li milletvekilleri, konuşması sırasında Avni Doğan'a tepki gösterdi ve sık sık laf attı.

YA TETİKÇİYİ AÇKLAYACAK YA DA ÖZÜR DİLEYECEK"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Doğan'ın konuşmasında, partilerine sataşmada bulunduğunu belirterek, söz istediler. TBMM Başkanı Şahin, Anadol'un isteği üzerine, AK Parti'li Doğan'a, "darbecileri alkışladınız" sözüyle kimi kastettiğini sordu. Doğan da herhangi bir siyasi parti grubunu kastetmediğini söyledi.

Avni Doğan'ın, bu sözüne de tepki gösteren CHP'li milletvekilleri, sıra kapaklarına vurdu. Daha sonra kürsüye gelen MHP'li Şandır, Avni Doğan'ın söylediklerini kendisine ve grubuna iade ettiğini söyledi.

"HADİ CANIM SENDE"

Şandır'ın ardından kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Anadol, kimsenin, Kuvvayi Milliyeyi örgütlemiş, Cumhuriyeti kurmuş CHP'ye dil uzatamayacağını belirtti. "CHP grubu içinde darbecileri alkışlayan şeref yoksunu bir tek milletvekili yoktur" diyen Anadol, DTP'nin daha önce Genel Kurula getirdiği, darbecilerle ilgili araştırma komisyonu kurulması önerisine, AK Parti'nin karşı çıktığını, partisinin ise katıldığını anlattı.

Kemal Anadol, "12 Eylül darbesini yapanlar, darbeci yaşıyor. Dedik ki 'darbeciler yargılanacaksa önce onlar yargılansın.' Sayın Başbakan, 'eğer bu, sulu bir şaka değilse hemen evet diyeceğiz' dedi. CHP de size öneride bulundu. 'Yetkili kurullarımız inceleyecek' dediniz, hala cevap vermediniz. Hadi canım sende hadi canım sende" diye konuştu.

BU RÖVANŞ ALMAKTIR

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, bugünkü gergin ortamın nedeninin TBMM Başkanı Şahin'in tutumundan kaynaklandığını iddia ederek, Şahin'i, "açılımla ilgili öngörüşmenin 12 Kasımda yapılması için Hükümetle görüşüp girişimde bulunmadığından" dolayı eleştirdi.

Okay "Gerginliğin uzlaşmazlığın arkasında AKP grubunun bu tavrı yatıyor. 6 aydır konuşuyoruz. 10 Kasım olursa Atatürk'ün gününü gölgelersin. Mustafa Kemal'le kavgan var senin" diye konuştu. Okay, 10 Kasım dolayısıyla bugün özel gündemlerin belirlendiğini, özel programlarla Atatürk'ün anıldığını belirterek, "Yarınki haberleri biçimlendirmek için bu günün seçildiğini, bunun bir tesadüf değil bilinçli, sistemli getirilmiş bir tarih" olduğunu iddia etti.

"AKP MİLLETVEKİLLERİ BİLE BİLGİ SAHİBİ DEĞİL"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AK Parti hükümetinin, demokratik açılımın içeriği hakkında bir bir bilgi vermediğini, iktidar partisine mensup milletvekillerinin bile bu konuda fikir sahibi olmadıklarını savundu. Anadol, "Siz söylemeseniz de biz, demokratik açılım projesinin okyanus ötesinden dikte edildiğini anladık" dedi.

Terör örgütü üyelerinin Habur Sınır Kapısında teslim olmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Anadol, "Barış projesi için savaş elbiseleri ile gelinir mi?" dedi. Konuşmasında, "AKP, DTP ve PKK, üzerine düşeni paylaştı ve sınırda çadır mahkemeleri kuruldu" ifadesini kullanan Anadol'a, iktidar partisi milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise memleket meselelerinin en açık şekilde Mecliste konuşulması gerektiğini söyledi. Gazi Mecliste, hem düşmana karşı mücadele edildiğini hem de milletin birlik ve dirliği için kararlar alındığını anlatan Bozdağ, "O dönemde 'Meclisi başka yere taşıyalım' diyenler de oldu. Onlara kulak asılsaydı şimdi ne olurdu? Oturulmuş, tartışılmış ardından düşman atılmış ve Cumhuriyet kurulmuş. Hiç kimse, 'bunlar tartışılmaz' dememiş" dedi.

Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli de demokratik açılımın milli birlik projesi olduğunun söylendiğini ve Atatürk'ün, "Yurtta sulh cihanda sulh" cümlesinin arkasına sığınıldığını öne sürerek, "Proje sulh değil, kavga projesi. PKK terör örgütünün bayraklarını davul zurna ile karşılıyorsunuz ve af hazırlığı içindesiniz" iddiasında bulundu.

CHP'LİLER PANKART AÇTI

Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı genel kurulda Beşir Atalay'ın konuşması sırasında CHP'liler pankart açtı. Pankartlı protesto oturuma ara verilmesiyle sona erdi. Yeniden kürsüye çıkan Atalay, hem açılıma karşı çıkan CHP ve MHP'ye hem de DTP'ye mesaj verdi. İçişleri Bakanı Atalay'ın açıkladığı hedefler muhalefetin eleştirilerini durduramadı. Habur'daki görüntüler de gündeme getirildi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Erdoğan'ı o görüntüler için özür dilemeye çağırdı.

DTP ise bu tartışmaları Kürt sorunu ile yüzleşme olarak niteledi.

Sonra kürsüye AK Parti adına Suat Kılıç çıktı. Açılım ile ilgili ne görüşme ne de kapalı oturum önerilerini kabul eden muhalefeti samimi olmamakla eleştirdi. MHP'nin hükümette olduğu dönemde, mavi akım ve Kıbrıs ile ilgili yapılan kapalı oturumları gündeme taşıyınca ortalık karıştı.

MHP'Lİ MİLLETVKİLLERİ KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

MHP'li milletvekilleri Kılıç'a tepki göstererek kürsüye yürüdü. Oturuma yine ara verildi. O arada Başbakan da sessizliğini bozdu. Meclis Başkanı'nı CHP'lilerin açtığı pankartlarla ilgili göreve çağırdı.

ERDOĞAN: İÇTÜZÜK UYGULANSIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pankart açmasını, ''Ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğüyle hiç uyumlu olmayan, tamamen buna ters, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir'' şeklinde değerlendirdi.

Erdoğan, TBMM'den ayrılırken gazetecilerin CHP'lilerin genel kurulda pankart açmasıyla ilgili sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Genel kurulda ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğüyle hiç uyumlu olmayan, tamamen buna ters, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir.

Zaten CHP'nin grup olarak, geçmişinden bugüne yapmış olduğu uygulamalarda bunu görürsünüz. Sürekli olarak Atatürk'ü istismarı görürsünüz. Geçmişte birkaç kez Parlamento konuşmalarımda da ifade ettim, aynı uygulamayı bugün burada gördük. Bir defa İçtüzüğün çiğnenerek bu tür uygulamalar yapılması onlara bir şey kazandırmayacağı gibi, onlar tıynetlerinin gereklerini ortaya koymuşlardır. Bundan sonrasını öyle zannediyorum ki TBMM Başkanlığının yapması gerekir. Herhalde kameralardan tespitlerle de İçtüzük uygulaması Meclis Başkanlığı tarafından yapılmazsa daha sonra çok farklı, çok daha çirkin görüntülere zaman içerisinde şahit olabiliriz. Nitekim geçmişte seyirciler arasında böyle bir pankart açma olayı söz konusu olmuştu ve yargı süresinde de yanılmıyorsam ciddi bir mahkumiyet kararı o pankart olayından çıkmıştı. Biz, bu sürecin ayrıca takipçisi olacağız.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89