• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Demirtaş'tan CHP'ye sıcak mesaj

Demirtaş'tan CHP'ye sıcak mesaj
CHP'nin Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulması önerisini olumlu buldu, CHP'deki bu değişim kötünün iyisidir dedi.

CHP ile BDP arasındaki buzlar seçim öncesi eriyor gibi görünüyor. CHP'nin Van'da gerçekleştirdiği toplantının ardından Kürtçe Aile Sigortası, TRT Şeş'te tanıtım filmi ve Kürtçe internet sitesi açma kararlarına en son seçim beyannamesine Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması BDP'yi memnun etti.

Kürt sorununun bütünlüklü ele alınarak çözülmesini isteyen Demirtaş, "Ama CHP'deki bu değişim yani kötünün iyisidir olumludur, diye düşünüyorum" dedi.

Diyarbakır'da bulunan BDP lideri Demirtaş, Haziran ayında yapılacak genel seçimlerin Türkiye'de özellikle Kürt sorununun çözümü açısından en kritik seçim olacağını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Özellikle Türkiye'de Kürtler birlikte yaşamdan yanadır. Bu artık tartışılmaz bir konudur, birlikte yaşamanın statüsü ne olacak, Anayasa'da nasıl değişiklerle Türkiye kendi iç sorunlarını Kürt sorununu çözecek, bu seçimin sonuçları biraz bunları belirleyecek. Dolayısıyla bir çeşit referandum diyebiliriz. Ama bu referandum sadece BDP'ye verilen oylarla ortaya çıkabilecek bir durum değil. Türkiye'nin her tarafından yaşayan Türk olsun Kürt olsun herkes artık vatandaşlık statüsünün eşit hak ve özgürlükler çevresinde ele alınması konusunda bir talebe sahiptir. Sadece Kürtler açısından değil Türkiye'de yaşayan herkesin devletle olan statüsünü belirleyecek bir seçim olacaktır. Biz BDP olarak mevcut grubumuzu 2'ye katlayabilecek bir hedefe ulaşmaya çalışıyoruz."

CHP'DEKİ DEĞİŞİM, KÖTÜNÜN İYİSİDİR

CHP'nin, Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulması ile ilgili seçim bildirgesini de değerlendiren Demirtaş, bunun olumlu olacağını söyledi. BDP Genel Başkanı CHP'nin kültürel haklar konusunda daha demokratik yaklaşmasını isterken, "Ama Kürt sorununu bir bütün olarak ele alıp bütünlüklü olarak çözmek dışında hiçbir şansımız yoktur. Bugüne kadar partimiz dışında Kürt sorununa bütünlüklü yaklaşabilen siyasi haklar, ekonomik hakları, kültürel haklar başlıklarını tümü ile ele alan ve her birine makul çözüm üretebilen başka hiçbir parti çıkmadı. Ama CHP'deki bu değişim yani kötünün iyisidir olumludur diye düşünüyorum" dedi.

EV HAPSİ KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEZ

Demirtaş, Öcalan'ın ev hapsine alınması ile ilgili tartışmaları da değerlendirdi. Hükümetin yaklaşımının son derece yetersiz ve konuyu anlamaktan uzak olduğunu ileri süren Demirtaş şunları söyledi:

"Kürt sorunu sayın Öcalan'ın ev hapsine alınmasından ibaret değildir. Hiç kimse bunu ifade etmedi. Kürt sorununun çözümünün kolaylaşması için bu tür gelişmelerin olması lazım. Yoksa Kürtler'in sorunu kültürel, sosyal, ekonomik, siyasal sorunlardır. Fakat bu sorununun çözümüne giderken sorununu muhatapları ile kurulan ilişki önemlidir. Sivil toplum örgütleri ve DTK'nın yaptığı çağrı budur. Yoksa Öcalan'ın ev hapsine alınması Kürt sorununun çözüldüğü bittiği anlamına gelmez. Kürt sorununun çözümünü kolaylaştıran gelişmeler olur bunlar. Tabii ki hükümet bu konuları değerlendirmek durumundadır" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89