• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 8 °C

Demirtaş: Umuyoruz ki tahliye kararı çıkar

Demirtaş: Umuyoruz ki tahliye kararı çıkar
Diyarbakır "KCK" ana davasından yargılanan 104'ü tutuklu 152 Kürt siyasetçinin Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 29. duruşması başladı.

Diyarbakır'da görülen "KCK" ana davasının 29. duruşması başlarken, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de 3 yıldır siyasi operasyonlardan kaynaklı sürekli gerilimler yaşadığını belirterek, "Arkadaşlarımızın tahliye olması, ben inanıyorum ki Türkiye'deki çözüm umutlarına dair arayışları güçlendirecektir" dedi.

Diyarbakır "KCK" ana davasından yargılanan 104'ü tutuklu 152 Kürt siyasetçinin Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 29. duruşması başladı. Aralarında milletvekilleri, belediye başkanları, insan hakları savunucuları ve siyasetçilerin bulunduğu tutuklular ile avukatları, duruşmada hazır bulundu. Duruşma öncesi DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li vekiller Hasip Kaplan, Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel, BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Hakkari eski Milletvekili Hamit Geylani ve EMEP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu ile tutuklu yakınları adliyeye geldi.

'UMUT EDİYORUZ Kİ İLERLEME OLUR'

Duruşmaya katılmadan önce açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "KCK" davası olarak bilinen bir duruşmanın daha başladığını belirterek, "Biliyorsunuz uzun süreden beridir duruşmalar ilerlemiyordu. Bir tıkanıklık vardı. Mahkeme arkadaşlarımızın toplu olarak getirilmesini kabul etmiyordu. Anadilde savunmayı kabul etmiyordu. O vesile ile avukatlar duruşmaya girmeme kararı almıştı. En son bu sorunların bir kısmı aşıldı. Mahkeme tamamının getirilmesine karar vermişti. Avukat arkadaşlarımız da duruşmaya girecek. Umut ediyoruz ki duruşmada ilerleme olur. Anadilde savunma yapma hakkı bu duruşmada en azından tanınır" dedi.

'TEK BİR TAHLİYE OLMADI'

Arkadaşlarının 3 yılı aşkın bir tutukluluk süresini geride bıraktığını dile getiren Demirtaş şunları aktardı: "İlk yakalananlar 14 Nisan 2009 yılında tutuklanmıştır. O günden bugüne maalesef bir tek kişi bile tahliye olmadı. Ve Türkiye son 3 yıldır bu siyasi operasyonlardan kaynaklı sürekli gerilimler yaşadı. Bu hukuksuz ve haksızlık kamuoyu ve toplumun da vicdanını yaraladı. Bugün artık geçmişte kalınmış olsa bu duruşmalardan tahliye çıkması arkadaşlarımızın tahliye olması, ben inanıyorum ki Türkiye'deki çözüm umutlarına dair arayışları güçlendirecektir. Bu mahkemeden beklentimiz budur."

'UMUYORUZ Kİ TAHLİYE KARARI ÇIKAR'

Davanın siyasi bir dava olduğunu, bunun yargılananlar tarafından da yargılayanlar tarafından da bildiğini söyleyen Demirtaş, ona göre yargıçların da bunu gözeterek karar vermesini istedi. Demirtaş, "Ben yargıçlar baskı altında karar versinler diye veya baskı altında olsunlar diye demiyorum. Tam tersine kendilerini özgür hissetsinler. Hükümetin iktidarın baskısı altında olmadan o baskıyı hissetmeden hukuka göre karar versinler. Kamuoyunun vicdanına göre karar versinler. Bugün duruşmalar başlıyor. Kaç gün sürecek bilmiyoruz ama umut ediyorum ki bu duruşma seyrinin sonunda birçoğunun tahliye olmasıdır. Beklentimiz budur" dedi.

Açıklamanın ardından duruşmayı izlemek için Demirtaş ve beraberindekiler adliyeye girdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89