• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Demirtaş: Türkiye’yi HDP’lileştireceğiz

Demirtaş: Türkiye’yi HDP’lileştireceğiz
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin geleceğin Türkiye’sinin prototipi olduğunu belirtti.

HDP Kongresi’inde eşbaşkan adayı olması önerilen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Biz gelecekte kimlerle hangi hukukta yaşamak istiyorsak bunu bugünden örmek zorundayız. HDP, işte geleceğin Türkiye’sinin prototipidir” dedi. 

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin geleceğin Türkiye’sinin prototipi olduğunu belirterek, “HDP’nin çıkış misyonu da bu şekildedir. Kitle partisine dönüşmesi için önümüzde büyük bir fırsat var. Kongre ile birlikte iç siyasete HDP müdahalesi gerçekleşmiş olacak” dedi. Demirtaş, Erdoğan güçlendikçe sorunların çözümünün zorlaştığını ve Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını desteklemek için Öcalan’ın veya partilerinin anlaşmasının söz konusu olmadığını belirtti.

BDP’nin 15 Haziran’da yapılması planlanan kongresi ertelenirken, HDP’nin kongresi ise 22 Haziran’da gerçekleştirilecek. Kongreye ilişkin çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, Eşbaşkan adaylarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP kongresi ve gündemdeki konuları DİHA’ya değerlendirdi.

HDP’ye görkemli kongre

Demirtaş, Lice katliamı sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle ertelenen BDP’nin kongresinin birkaç hafta içinde gerçekleştirileceğini kaydetti. HDP kongresine ilişkin hazırlıkların ise güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydeden Demirtaş, “Görkemli bir kongre ile sürece cevap olmaya çalışacağız” diye konuştu.

Yerel seçimlerin gösterdiği

Yerel seçimlerin halkın arayış içinde olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Demirtaş, “AKP’nin adı yolsuzluk ve hırsızlık ile anılıyor. Gezi eylemlerindeki baskıcı tutum, otoriter yanlarını gösterdi. Başbakan’ın egemen üstüncü dili ve hakaretvari söylemleri insanlarda öfkeye dönüşmüştür. İşçisinden, kadınından, Alevisine kadar herkes Erdoğan’ın kurduğu hegemonik yapıdan şikayetçi. Buna rağmen Erdoğan önemli oy kaybı yaşamadı. Bu, karşısında alternatif olmamasından dolayıdır. CHP’den buna karşın başarısız çıkmıştır” dedi.

Demirtaş, bu sonuçlarla HDP’nin gerçek bir alternatif olarak ortaya çıkmasının koşullarının yeşerdiğini kaydetti.

Önümüzde büyük fırsat var

Demirtaş, HDP’nin kongresi ile birlikte alternatifsizliği sonlandıracaklarını ve en güçlü alternatifin HDP olduğunu ortaya koyacaklarını söyledi. HDP’nin çıkış misyonunun da bu şekilde olduğunu anımsatan Demirtaş, şöyle devam etti: “Kitle partisine dönüşmesi için önümüzde büyük bir fırsat var. Kongre ile birlikte iç siyasete HDP müdahalesi gerçekleşmiş olacak. Bölge ve Ortadoğu açısından da önemli gelişme olacak. Ortadoğu’da artık halkların özerklik hakkı çok daha büyük önem taşıyor. Konfederal örgütlenme, demokratik ulus ve Demokratik Özerklik modellerini Türkiye’de hayata geçirmek istiyorsan HDP en önemli yapı olacak.”

Gelecek Türkiye’sinin prototipi

Demirtaş, AKP’in ulus-devlet anlayışı ile Türkiye’nin artık Ortadoğu’da hiçbir çözüme katkı sunamayacağını vurguladı. Türkiye’nin bölgede barış istemesinin yolunun HDP’den geçeceğini belirten Demirtaş, şunları söyledi: “Biz gelecekte kimlerle hangi hukukta yaşamak istiyorsak bunu bugünden örmek zorundayız. HDP, işte geleceğin Türkiye’sinin prototipidir. Belki Türkiyelileşme kavramını çok kullandık. Bu defa Türkiye’yi HDP’lileştireceğiz. HDP’yi Türkiyelileştirmek artık gerçeği karşılamıyor. Türkiye’yi HDP’ye benzeyen bir modele dönüştürmek zorundayız.”

Görevden kaçınmayacağız

Demirtaş, Eşbaşkanlık konusunda yapılan önerilerin değerli olduğunu vurgulayarak, “Bizlerin de ismi geçiyor. Ben de dahil olmak üzere arkadaşlarımız öneriliyor. Önümüzdeki birkaç günde adaylar netleşecek. Bizim açımızdan bu tarihi dönemde bir görev düşerse bu görevi yapmaktan da kaçınmayacağız. Bizim açımızdan onurlu bir sorumluluk olur. Komisyonun değerlendirmelerini bekleyeceğiz” dedi.

İlkeler savaşı olacak

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda kesinlikle adaylarının olacağını ve ikinci tura bırakacak düzeyde bir çalışma ile iddialı olduklarını ortaya koymak istediklerini ifade eden Demirtaş, “Bu bir ilkeler savaşı olacak” dedi ve ekledi: “Bizim adayımızın ortaya koyacağı ilkeler ile diğer adayların ortaya koyduğu ilkeler yarışacak. Bir tarafta Erdoğan ve ona benzeyen adaylar olacak. Dünya görüşleri ve ilkeleri aynı olacak. Tek demokrat ve özgürlükçü aday bizim adayımız olacak. Bizimle onlar arasında gelişen bir seçim olacak. Biz de savunduğumuz ilkeleri ilk defa Türkiye’nin her yanında halkın oyuna sunma fırsatına erişeceğiz. Türkiye’deki bütün inançları, kimlikleri, mezhepleri, dilleri ve dinleri kabul etmek; bunların hepsinin eşit olduğunu savunmak bizim için vazgeçilmezdir. İkincisi ise emeğe saygıdır. Bizim adayımız emekten yana bir ilke ortaya koymak zorundadır. Kürt sorununda barış başta olmak üzere Türkiye içindeki bütün toplumsal kesimler ile barış konusunda fikirsel yaklaşım olmalı. Kadın özgürlüğü konusunda da hassasız. Adayın kadın özgürlüğüne sınırsız ve amansız bir saygısının olması gerekir.”

MHP ile mümkün değil

Demirtaş, “çatı aday” önerisini de değerlendirerek, “Biz net bir şekilde söylüyoruz. MHP’nin içinde olduğu bir çatı aday formülünde BDP ve HDP’nin olması mümkün değil. Ortak bir aday saydığım ilkeleri temsil edecek aday olabilir. Bunun dışındaki hiçbir aday bizim destekleyeceğimiz aday olmaz. Herkes hesabını buna göre yapmalı. Biz Cumhurbaşkanlığı sürecine gireceğiz. Herhangi bir ortak aday arayışımız yok. Bunu arayanlarda bizim milliyetçi ve ırkçı birisin desteklemeyeceğimizi düşünmesi lazım” diye konuştu.

Güçlendikçe çözüm zorlaşıyor

Erdoğan’ın siyasi hayatı boyunca güçlendiği her aşamada elde ettiği gücü toplumsal muhalif kesimlerin ezilmesi noktasında kullandığına işaret eden Demirtaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Başbakan güçlendikçe sorunların çözümü zorlaşıyor. Çankaya’ya çıkacak hem oraya hem partisine hakim Erdoğan’ın Türkiye’nin temel sorunlarını çözme noktasında daha inisiyatifli olacağını düşünmüyoruz. Eline tarihi fırsat geçmesine rağmen Kürt sorununda adım atmamış bir Erdoğan’dan bahsediyoruz. Alevi sorununda güçlü bir başbakan rahat adım atardı ama çalıştaylarla meseleyi oyalama ve katliamları onaylayan Erdoğan dışında bir şey görmedik. Güçlendikçe, gücü kendinde biriktirdikçe sorunların çözümünde inisiyatifli bir Başbakan görmedik. Erdoğan’dan çok iyi bir Cumhurbaşkanı çıkar diyemiyoruz.”

AKP için hayati meseledir

Demirtaş, Erdoğan’ın toplumu kutuplaştırdığını ve kendi arkadaşları dışındaki herkesin düşman tanımına girdiğini hatırlattı. Demirtaş, “Toplumun yarısından fazlasını düşman gören bir kişi Çankaya’da herkesin Cumhurbaşkanı olabilir mi?” diye sorarak, şöyle devam etti: “Mümkün değil. İçeride ve dışarıdaki hızlı gelişmeler Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ayrı düşünülemez ve seçim yaklaştıkça Erdoğan, bütün söylemlerini buna göre düzenledi. Cumhurbaşkanlığına aday olmuş ve kazanamamış bir Erdoğan’ın liderliğinin bittiği ve AKP’nin sonunun geldiğinin ilanıdır. Kendileri açısından hayat memat meselesidir.

Öcalan ile görüşme trafiği

Sayın Öcalan ile görüşme trafiğinin bu sürede sıklaşması ve adımlar atılacağına dair gözlemlerde Cumhurbaşkanlığı sürecinden bağımsız değerlendirilemez. Bizler siyasetçiyiz. Sayın Öcalan da halkın önderliğini yapan bir şahsiyettir. Bu tür fırsatları değerlendirmek siyasetin doğasındadır. Erdoğan ilerleme kat etmek istiyorsa buna karşı çıkamayız. Ama bu Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir pazarlığın karşısında olmaz olamaz.

Cumhurbaşkanlığı pazarlığı yok

Bazı kesimler Sayın Öcalan’ın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını desteklediği ve buna karşı adım atılacağı yönünde haberler yapıyorlar ama bunun hiçbir karşılığı yoktur. Ne biz ne de Sayın Öcalan, Cumhurbaşkanlığı seçimini asla bir pazarlık konusu olarak ele almamıştır. Böyle bir yaklaşımımız da olmayacaktır.

Erdoğan’ın söylemleri uzak

Demirtaş, Erdoğan’ın çözüm konusunda somut adımlar atmasına da hayır demeyeceklerini söyledi. Demirtaş, ciddi bir hazırlık olduğu konusunda emarelerin olduğunu, yol haritasından falan bahsedildiğini belirtirken, Erdoğan’ın söylemlerinin ise bundan uzak olduğunu kaydetti. Demirtaş, Erdoğan’ın hem milliyetçi oyları almaya çalıştığına hem de Kürt sorunun yürütüyor gibi göründüğüne işaret etti. Demirtaş, “Bıçak sırtında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiyor. Aynı konuşma içinde hem çözüm sürecine ilişkin pozitif mesaj veriyor hem de Kürtlere ve temsilcilerine hakaret dolu cümleler kullanıyor. Dengesizliği denge olarak tutturmaya çalışıyor” diye konuştu.

İngilizlere bakmak lazım

İŞİD’in Musul’u alarak Irak üzerinden gündeme gelmesini değerlendiren Demirtaş, Musul ve Kerkük meselesinin bu yılın sorunu olmadığını hatırlattı. Musul ve Kerkük’ün statüsünün hiçbir zaman kesinleşmediğinin altını çizen Demirtaş, şunları kaydetti: “Kürdistan’ın parçası olmasın rağmen resmi olarak dahil olmadı. Bağdat resmiyette göründü ama hiçbir ağırlığı oluşmadı. İŞİD’in terörist saldırıları ile birlikte Musul’da kontrolü alması bu statüsüzlüğü bir kez daha ortaya çıkardı. Barbarlık dışında hiçbir anlayışı olmayan örgütün Musul’da yerleşmesi ve uzun süreli kalması mümkün değil. Zaten bir gelecek vizyonları, programları ve projeleri yok. Zora ve vahşete dayalı ayakta duruyorlar. Asıl İŞİD’i öne sürerek Rojava ve şimdi de Irak’ta etkili olmaya çalışan güçlerin ne yapmak istediğine bakmak lazım. İngilizler başta olmak üzere.”

Ortak savunma geliştirilmeli

Demirtaş, İŞİD’in mevcut dengeleri bozduğunu ancak yeni dengeleri kuracak güç olmadığını vurguladı. Kürtlerin durumunu da değerlendiren Demirtaş, “Kürtler, Musul ve Kerkük’ün geleceği açısından hiçbir gerekçe üretmeden bir araya gelme durumundalar. Bundan dolayı YPG’nin ve KCK’nin açıklamaları önemli ve tarihsel açıklamalardır. Bu kadar sorun ve sıkıntıya rağmen, KDP ile PKK ve PYD arasında yaşanan sıkıntıya rağmen bu açıklamanın yapılması ulusal birlik açısından muazzam sorumluluk örneğidir. Bütün Kürt örgütleri böyle yaklaşmalıdır” dedi. Demirtaş, Kürtlerin Musul ve Kerkük’te ortak savunma geliştirmesi gerektiğini ve IŞİD’e karşı ayakta duran tek gücün YPG olduğunu kaydetti. Demirtaş, Musul ve Kerkük’ün en iyi YPG tarzı bir savunma ile savunulacağını belirtti.

Türkiye’ye mesaj verildi

Demirtaş, Türkiye’nin ise başından itibaren kaybeden olduğunu belirterek, şu çarpıcı yorumu yaptı: “Uzun zamandır Ortadoğu’da Suriye’ye ve Kürtlere karşı işlenen yanlış politikaların sonucudur. Konsolosun ve çalışanların alıkonulması bir mesajdır. Denklem dışı kalmanın mesajıdır. Belki de İngilizlerin bir mesajıdır. Bu değişmez. Çünkü Türkiye’nin dış politikası esnek bir yapıda değildir.”

Demokratik Bölgeler Partisi

Demirtaş, BDP’nin nasıl bir parti olacağına ilişkin ise şunları kaydetti: “BDP’nin biriktirdiği bir mücadele birikimi var. Bunu bizler HDP çatısı altında büyütmeyi hedefliyoruz. Bütün gücümüzü HDP’de halkların ortak mücadelesine sokacağız. BDP’nin de ideolojik bir parti olarak özerkliğin inşasında yer almasına ilişkin kararımız var. Daha çok Kürdistan’da faaliyet yürüten ve ismi Demokratik Bölgeler Partisi olarak değişen bir parti olup yola devam edecek. Bunlar da tartışılıyor. Bir kitle partisi gibi kendini örgütlemeyecek. Seçimlere ilişkin çalışmayacak. Bunda görev alan arkadaşlarımız seçimlerde hiçbir yerden aday olmayacaklar. Bütün çalışmasını özerkliğin inşasına, toplumsal sorunların çözülmesine yoğunlaşarak verecek. Fedai ruhu ile yer alacaklar. Eğitim akademileri bu partiye bağlı olacak. Demokratik Bölgeler Partisi her yerde kadroların yetiştirilmesi eğitime ağırlık verecek. Demokratik Özerklik noktasında projeleri hazırlayacak. Ekonomik modellerden, kadın meselesine, savunma meselesine kadar bir yoğunlaşma içine girecek. Yerel yönetimleri, STK’leri harekete geçirmeye çalışacak. DTK ile koordineli bir şekilde çalışacak. Türkiye’nin tamamında örgütlü olmayacak. Kürdistan kentlerinde temsilcilikleri ve il yönetimleri olan bir parti olacak. Siyasetin görünen yüzü olmayacak. Emek yoğunluklu bir çalışma olacak.” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89