• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Demirtaş: Toplu mezarların krokileri var

Demirtaş: Toplu mezarların krokileri var
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş; toplu mezarların varlığına dair ellerinde belge ve krokilerin bulunduğunu söyledi.

Bitlis'in Mutki ilçesinde düzenlenen yürüyüşe katılmak üzere Muş'a gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş; toplu mezarların varlığına dair ellerinde belge ve krokilerin bulunduğunu söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çocukları dahi ürkütmeye başladığını iddia etti. BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile birlikte Ankara'dan Muş'a gelen Selahattin Demirtaş, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mutki'de bulunan toplu mezarlarla ilgili kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini iddia eden Demirtaş, hükümeti de bu konuda duyarsız kalmakla suçladı. Bölgede yüzlerce insanın bulunduğu toplu mezarların varlığıyla ilgili ellerinde bilgi ve krokiler olduğunu kaydeden Demirtaş; "Aileler bu konuda değişik girişimlerde bulundular, birçok bilgiye ulaştılar ve bunları bizlerle paylaştılar. Biz de bugün Mutki'de Türkiye'deki bu toplu mezarlar ve faili meçhuller gerçeğine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz. Aynı zamanda bu kazıların durdurulmaması için ve ortaya çıkan bütün delillerin bir soruşturmaya dönüştürülmesi, dönemin siyasi, bürokratik yetkilileri ve güvenlik yetkilileri kimse sorumlularını açığa çıkartıp yargıya teslim edilmesi için bir girişim yürüteceğiz." dedi.

24758

 Bitlis'in Mutki İlçesi'nde 18 kişinin kemiklerinin çıktığı toplu mezara dikkat çekmek için binlerce kişinin katıldığı yürüyüş yapıldı.




"BARIŞIN YOLU GERÇEKLERLE YÜZLEŞMEKTEN GEÇER"

Türkiye'nin yakın geçmişiyle yüzleşerek kendi barışını oluşturabileceğini ifade eden Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun üstüne gitmeyen hiç kimse barış istiyorum diyemez. Barışın yolu gerçeklerle yüzleşmek ve hakikatleri araştırmaktan geçer. Bu aynı zamanda bir barış mücadelesidir. Toplumun bir birini anlayabilmesi, bu derin acılardan en azından hafifleterek geçebilmesi buna bağlıdır. Türkiye'de ben barıştan, kardeşlikten yanayım diyen herkesin de aynı zamanda bu toplu mezarların açılması, araştırılması ve kayıp yakınlarının en azından rahatlatılması için bu çalışmaları desteklemesini bekliyoruz. Birçok yerde yürüyüş ve basın açıklaması şeklinde eylemler planlandı. Emine hanımın da planladığı eylem ve etkinlikler partimizin planladığı eylem ve etkinliklerdir. Bu eylemlere başladık ve devam ediyor. Durmayacağız, her yerde bunları dile getirmeye, kamuoyunu bu konuda aydınlatmaya devam edeceğiz."

Gazetecilerin Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki tartışmaları nasıl değerlendirdiği şeklindeki soruyu cevaplandıran Demirtaş şöyle konuştu; "4 yaşında bir kızım var ve Sayın Başbakan televizyona çıktığında artık korkuyor. Artık evde bu konuda daha dikkatli davranıyoruz. Sayın Başbakan televizyona çıktığında çocuklar izlemesin diye televizyonu kapatıyoruz. Çünkü kızım sürekli 'baba bu adam niye bu kadar bağırıyor' diye tepki vermeye başladı. Dolayısıyla Sayın Başbakan artık çocukları bile ürkütmeye başladı. Bu dil, bu üslup, hakaretvari küfürleşme siyasetin doğasında yoktur. Biz böyle bir siyaseti asla kabul etmiyoruz. Böyle bir çirkinliğin içine de girmedik, girmeyeceğiz. Birçok ülkede siyasetin dili, üslubu topluma örnek olurken, maalesef bizde toplumu rahatsız edecek derecede kaba ve çirkin bir dile dönüştü. Herkes çocuğunu korusun, özellikle Sayın Başbakan'ı dinletmesinler."

"GEÇMİŞTE BULUNAN KEMİKLER KAYBEDİLDİ"

BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak ise geçmişte bulunan kemiklerin DNA testi için gönderildikleri yerlerde kaybedildiğini iddia etti. Kışanak; "Aslında bugün bazı gerçekler kısmi olarak açığa çıkıyorsa başta ailelerimizin, insan hakları kuruluşlarının ve halkımızın kararlı mücadelesi sonucunda bu aşamaya gelinmiştir. Eğer biz bu mücadeleyi çok daha güçlü bir şekilde yürütmezsek kimse bu gerçeklerin açığa çıkartılması konusunda bir çaba içerisinde olmayacak." diye konuştu.

Daha sonra Selahattin Demirtaş ve beraberindekiler, karayoluyla Bitlis'in Mutki ilçesine hareket ettiler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89