• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

Demirtaş: PKK hükümetle doğrudan görüşmeye karşı

Demirtaş: PKK hükümetle doğrudan görüşmeye karşı
Selahattin Demirtaş, hükümetin PKK ile doğrudan görüşme girişimleriyle ilgili, "Bildiğim kadarıyla Kandil doğrudan görüşmelere karşı" diye konuştu.

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Çözüm Süreci'yle ilgili hükümetin Kandil'le doğrudan görüşme yapacağı yönündeki iddialar üzerine "Bildiğim kadarıyla Kandil doğrudan görüşme istemiyor" dedi.

Yurt Gazetesi'ne konuşan Selahattin Demirtaş, Çözüm Süreci'nin hükümet programında yer almasının önemli bir adım olduğunu belirterek, süreçte ilerleme sağlanabilmesi için yasal ve anayasal düzenlemelere ihtiyaç oluduğunu hatırlattı.

CHP İLE DE DİYALOG GELİŞTİRİLMELİ

'Tek başına hükümet kararlarıyla olmaz bu işler' diyen Selahattin Demirtaş, "Meclis desteğine ihtiyaç var. Bunun yolu da diyalogdan geçer. Sadece HDP ile değil CHP ile hükümetin iyi bir diyalog kurması lazım. CHP'nin de buna açık olması lazım. Bunlar, 'Türkiye'yi bölme parçalama girişimidir, emperyalist güçlere peşkeş çekme girişimidir' gibi önyargılı yaklaşımları bir kenara bırakıp hükümetin niyeti velevki bu olsa bile- bu değil bize göre- bizim bu fırsatları demokratikleşme lehine dönüştürmemiz lazım. Ve CHP'nin bundan kaçmaması daha fazla içine girmesi lazım. Yoksa AKP bunları tek başına hayata geçiremez" şeklinde konuştu.

SİLAHSIZLANMA İÇİN YASAL GÜVENCE

Demirtaş, yasal düzenlemelerin yeni bir genel affı da getirip getirmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ise, "Biz de hükümet de af demiyoruz. Fakat yeniden bir toplumsal katılım, mutabakat gerekiyor. Barışın ayaklarından biridir bu. Eğer çözüm olacaksa insanlar dağda niye kalsınlar. Dağda kalmayacak, şehre inecekse şehirde ne yapacaklar. Bütün bunların tartışılması ve bir formülle çözülmesi gerekiyor. Bunlar cesur yaklaşımlar gerektiren politikalar ister. İnsanlar silahını bırakıyorsa, siyaset imkanı sunmuyorsan bunun bir anlamı yok. Gelecek özgürce, demokratik, barışçıl siyasetini yapacak. Bunun yasalarla desteklenmesi lazım. Formül ne olur hep birlikte tartışarak bulmamız lazım. Bizim bir dayatmamız yok. Muhalefet ve iktidar birlikte çalışırsa bunları çözmek daha kolay olur." dedi.

KANDİL'LE DOĞRUDAN GÖRÜŞME

Demirtaş, hükümetin Kandil'le doğrudan görüşme yapılabileceği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, "Benim bildiğim Kandil de Avrupa’da hükümet ile MİT ile doğrudan teması kabul etmiyorlar. “Liderimizle görüşüyorsunuz bu bizi bağlıyor, yeterlidir” diyorlar. Tam yetki Abdullah Öcalan’dadır. Onunla yapılan her görüşme, vardığınız mutabakat bizi bağladığı için biz ayrıca görüşmeyi doğru bulmuyoruz” diyorlardı. Bildiğim kadarı ile bu tutumları da değişmemiştir henüz." diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89