• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3326
  • Euro 34.9488
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Demirtaş: Kürtler hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istediklerini ilan edecek

Demirtaş: Kürtler hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istediklerini ilan edecek
Demirtaş, Ulusal Kongre hazırlık toplantısı için gittiği Hewlêr’den dönüşünde konuştu.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtler arası Ulusal Kongre hazırlık toplantısı için gittiği Hewlêr’den dönüşünde, “Kürtlerin hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istedikleri bu kongre sayesinde dünyaya ilan edilmiş olacak” dedi.

Diyarbakır’da gazetecilere açıklamalarda bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hewlêr’deki hazırlık toplantısının “son derece başarılı” olduğunu ifade ederek, “Bir hazırlık komitesi kurulması kararı çıktı. Ulusal kongrenin toplanması önünde herhangi bir sıkıntı görülmüyor” şeklinde konuştu.

Beş altı yıldır bunun için uğraşıldığını ancak ilk defa bütün hareketlerin partilerin katıldığı bir toplantı gerçekleştiğinin altını çizen Demirtaş, “Kürtler bugüne kadar değişik ülkelerin altında yaşamışlar özerk olarak otonom olarak yaşamışlar” diye belirtti.

“Bu hem Kürtler hem de yaşadıkları toplumlarda acılar sıkıntılar yaşatmış” şeklinde sözlerini sürdüren Demirtaş, “Kürtlerin birlik sağlaması hem 40 milyonluk Kürt nüfusunda hem de bölge ülkelerinde bir rahatlık sağlar” diye ekledi.

Son gelişmeleri “dengeleri değiştirecek bir gelişme” olarak değerlendiren Demirtaş, “Kürtlerin hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istedikleri bu kongre sayesinde dünyaya ilan edilmiş olacak” dedi.

Suriye’nin şu anda bir bataklığın içinde olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Bu bataklıktan çıkışı bütün dünya arıyor ama bulamıyor. Suriye’deki Kürtler kilit noktada. Ne yapılabilir bu tartışmalar yapılacak” ifadelerini kullandı.

“Kürtler oradaki şiddeti durdurmada tarafları diyaloga çekmede en önemli konumda” vurgusunu yapan Demirtaş, “Ulusal Kongre Suriye’de barışa ve çözüme giden süreci tetikleyebilir” diye konuştu.

El Kaide bağlantılı grupların saldırılarına işaret eden Demirtaş, “El Kaide'ye bağlı El Nusra gibi grupların Suriye’deki Kürtlere saldırısından sonra milletvekili arkadaşlarımız görüşlerini Sayın (Ahmet) Davutoğlu ile paylaştı” dedi.

Demirtaş, “Türkiye çözeyim derken oradaki yangına benzin dökecek girişimlerden uzak durmalıdır. Bu son derece yanlış olacak” diye uyardı.

Türkiye’nin oradaki bütün grupların tamamının haklarını savunması gerektiğini sözlerine ekleyen Demirtaş, “Ama şu anda pratik politika açısından durum böyle değil” dedi. Demirtaş, “Oradaki çatışmaları durdurmak Türkiye’nin de yararına olur” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89