• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Demirtaş: İspatlasınlar, istifa ederim

Demirtaş: İspatlasınlar, istifa ederim
Selahattin Demirtaş, Cizre'de öldürülenlerden bir tanesinin PKK'li olduğunun ispat edilmesi halinde istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Özel harekatçıların dokuz gündür Cizre’de yaptığı PKK propagandasını 30 yıldır PKK yapmamıştır. Ben savcı olsam PKK’ye yardımdan tutuklarım” dedi.

‘Cenaze yokken barış demek kolay’

Demirtaş, sokağa çıkma yasağının sekizinci gününe girdiği Şırnak’ın Cizre ilçesine girişleri engellendiği için İdil’de yapılan parti grup toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecine ilişkin geçmişteki “Gerekirse baldıran zehiri içerim” sözlerini hatırlatan Demirtaş şunları söyledi: “Çözüm süreci için baldıran zehiri içmeye hazırım diyenleri sınama gündür. Tam baldıran zehirinin içilmesi gereken günler geldi, ortalarda yoklar. Kolay günlerde “Baldıran zehri içerim” demek kolay. Şimdi içelim. Hani bedeli ne olursa olsun çözümden geri dönülmeyecekti? Bak baldıran zehri içiyoruz şu anda. Bedenimizi taşın altına koyduk. Bu nedenle yollardayız. Cenaze yokken barış demek yetmiyor.”

‘Yavaş yavaş da olsa gerekeni yapalım’

Erdoğan’a Cizre’de sokağa çıkma yasağını kaldırmaktan başlayarak barışa doğru adım atma çağrısında bulunan Demirtaş, “Cizre’den başlayarak her yerde olan olayları durdurmak için yavaş yavaş da olsa gerekeni yapalım” diye konuştu.

‘Silahlar susmalı, görüşmeler yeniden başlamalı’

Sorunları diyalog yoluyla çözme duruşundan vazgeçmediklerini vurgulayan Demirtaş, “Masayı devirmek erdem değildir. İlle de ben silahla bu işi çözeceğim demek büyük bir yanılgıdır. Sorunları çözme noktasında demokratik siyasetin öne çıkması için çaba sarf etmeliyiz. Savaşın kime nasıl bir faydası olabilir? Yazıktır. İnsan kaybıdır, yazıktır. Silahlar susmalı, görüşmeler yeniden başlamalı” ifadelerini kullandı.

‘AKP talimat verdi, MİT organize etti’

Türkiye’de yenme yenilme üzerine bir savaş yürütülemeyeceğini savunan HDP Eş Genel Başkanı, “100 yıl daha bu savaş sürse PKK PKK olarak, TSK TSK olarak kalacak. 100 yıl da sürse sonunda müzakerelere dönülecek. Yine özgürlükleri, demokrasiyi konuşacağız” dedi.

PKK saldırılarını protesto adı altında yapılan eylemlerde 400’e yakın noktada saldırıya uğradıklarını belirten Demirtaş şöyle devam etti: “AKP talimat vermiş, MİT organize etmiş, parti binalarımızı yakmışlar, yıkmışlar. Bunun adı faşizmdir Bu dünyanın her yerinde faşizm olarak adlandırılır. 1915’te Ermenilere, 6-7 Eylül’de Rumlara yapılanı yapmak istediler. Partimize saldırılar alçaklıktır. Bu alçaklığı cumhurbaşkanı ve başbakan iki gün izledi. Olayların sonunda bir kişiye soruşturma açıldı. Kime? Bana.”

‘Cizre’de sokağa çıkmanın cezası ölüm’

Konuşmasında Cizre’deki durum hakkında da bilgi veren Demirtaş, “Cizre’ye su göndermemize bile izin verilmiyor. Yasada sokağa çıkmanın cezası 100 lira. Cizre’de sokağa çıkmanın cezası ölüm” dedi.

‘Bodrum Cizre’ye uzak değil’

Türkiye’nin batısında yaşayan yurttaşlara Cizre’de olanlara karşı seslerini yükseltme çağrısında bulunan Demirtaş,  “Kardeşlerim, Cizre’nin başına gelenlere sessiz kalırsak, inanın bu ateş her tarafı yakar.  Zannediyor musunuz ki Bodrum Cizre’ye çok uzaktır. Cizre yanarken Bodrum’daki mutlu olabilir mi? Cizre yanarken İstanbul’daki, Edirne’deki sessiz kalırsa yarın kardeşlikten nasıl söz edecek?” diye sordu.

‘Biz insanları HDP’ye çekmek istiyoruz, AKP dağa yollamak’

AKP’nin politikalarının gençleri dağa çıkmaya ittiğini savunan HDP Eş Genel Başkanı şunları söyledi: “AKP, HDP’yi işlevsizleştirerek demokratik siyasete olan inancı sarsıyor. İnsanlara dağın yolunu gösteriyor. Yanlıştır. Hatadır. Yarın sosyologlar yazacak, Cizre’den şu kadar kişi dağa çıktı diye. Biz insanları HDP’ye çekmek istiyoruz, AKP dağa yollamak.”

İspatlayın istifa ederim

Demirtaş grup toplantısında Cizre'de öldürülen 11 kişinin ismini tek tek okuyarak, bir tanesinin PKK'li olduğunu ispat edilmesi halinde istifa etmeye de hazır olduğunu açıkladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89