• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 10 °C

Demirtaş: HDP kimsenin partisi değil, bizim partimiz’

Demirtaş: HDP kimsenin partisi değil, bizim partimiz’
Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tarihi bir kongre yaşadıklarını vurguladı.

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tarihi bir kongre yaşadıklarını vurgulayarak, "Elbette bu çok uzun zamandır devam eden bir arayışın yeni atılımıydı. 1960'lardan günümüze birlik arayışı ilk defa bu kadar güçlü olarak HDP altında ete, kemiğe büründü" dedi.

'TOPLUMSAL GELECEK PROJESİYİZ'

Pazar günü HDP kongresini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Demirtaş, kongrenin bütün ezilenlere ve halklara hayırlı olmasını diledi. Son derece önemli ve tarihi bir kongre gerçekleştirdiklerini belirten Demirtaş, "Bir adım geriye çekilip, bütün Ortadoğu'ya baktığımızda HDP'nin Türkiye açısından ne kadar önemli bir gelecek vaat ettiğini daha iyi anlarız. Biz klasik parti değiliz, toplumsal gelecek projesiyiz. Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Nedir o? Eşit temsil ilkesidir. İlk defa kadın ve erkek eşit temsil konumuna geliyor" ifadesini kullandı. Demirtaş, kadınların kendi emekleri ile bu noktaya geldiğini kaydetti. Demirtaş, bunun bile tek başına HDP'yi diğer partilerden demokrat yapacağını söyledi.

'BİR ARAYA GELMEZ DENİLENLER BİR ARAYA GELDİ'

Demirtaş, "Türkiye'de ilk defa bir araya gelmez, birbirine selam vermez denilenler bir araya geldi. Başörtülüsü, Alevisi, Türkü, Kürdü, genci yaşlısı ile bir araya geldi. Bütün yok sayılanların ortak partisinde yürüyüşüne ne kadar güçlü devam edeceğini ortaya koydu. Elbette bu çok uzun zamandır devam eden bir arayışın yeni atılımıydı. 1960'lardan günümüze birlik arayışı ilk defa bu kadar güçlü olarak HDP altında ete, kemiğe büründü. Artık bundan sonra bize devredilen bayrağı ileriye taşımak bizim boynumuzun borcudur" dedi.

'YENİ BİR ANLAYIŞA YELKEN AÇMAK İSTEYENLERİN GÖZÜ HDP'DEDİR'

Demirtaş, önlerinde muazzam bir fırsatın olduğunu ve kimsenin AKP ile CHP'ye muhtaç olmadığını söyledi. Türkiye'de 4 parti olmadığını belirten Demirtaş, AKP, CHP ve MHP'nin Anayasa teklifleri ile tekçilik anlayışlarına bakıldığı zaman tek olduklarını vurguladı. Demirtaş, "Konuşmalarına bakın aynı danışman tarafından yazılıp, önlerine konulmuş gibidir. Çünkü paradigma ve dünyaya bakış aynı. Bunların hepsi bir ağaca bakınca odun gören anlayıştan geliyorlar. Yeni bir anlayışa yelken açmak isteyenlerin gözü HDP'dedir. Seçim partisi olmadık seçim partisi olmayacağız. Tek ölçümüz sandık olamaz. 'Sandık eşittir demokrasi' anlayışını biz bir aldatmaca olarak görüyoruz. Tek başına sandık değildir demokrasi" vurgusunu yaptı.

'DEMOKRASİ SANDIKTAN İBARET DEĞİLDİR'

Demirtaş, Kürt halkına yaklaşımın demokrasi anlayışının ölçüsü olduğuna işaret etti. Sandığın sadece demokrasiyi belirlediği anlayışının bir aldatmaca olduğunu söyleyen Demirtaş, "Biz bu gerçeğin farkında olarak sandığı değerli görüyoruz. Tek başına her şeydir demedik demeyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere de bu anlayış ile yaklaşacağız. Asıl önemli olan toplumsal demokrasiyi mahallede, sokakta, köyde, evde ve zihinlerde inşa etmektir. Demokrasi bir kültür işidir. Sandıktan kültür çıkmaz. Türkiye devlet yönetme veya hükümet etme modellerine henüz uğramamış bir kültürdür. Başbakan'ın zihninin tahayyül edemeyeceği bir kültürdür" dedi. Demirtaş, demokrasinin formel bir durum olmadığını kaydederek, demokrasinin yürek işi olduğunu hükümette ise bunun olmadığını belirtti.

'BİZİM KİTABIMIZDA KUTSAL DEVLET YOKTUR'

"Medya, para, devletin bütün olanakları, sandık kurumları, YSK onlarda, bizler böyle seçime girip buradan çıkana demokrasi diyeceğiz. Bunu bize yutturmaya çalışıyorlar. İşte HDP sistemin bütün aşağılık yönlerini teşhir için çatı partimiz olacaktır" diyen Demirtaş, kendilerine gelecek için sunulan bütün projeleri alaşağı edecek bir model ile yürüyeceklerini ve ortak vatan vurgusunu yapacaklarını söyledi.

Devleti, milletin hizmetkarı yapıncaya kadar mücadele edeceklerini de belirten Demirtaş, "Bizim kitabımızda kutsal devlet yoktur. Bunu bitireceğiz. Biz devleti ele geçirmek için yola çıkmadık. Yarın iktidar olduğumuz zaman ilk yapacağımız şey devletin, başbakanın yetkilerini kısıtlamak olacak. Yetkinin yüzde 80'inin yerel yönetime devredeceğiz. Kongremiz bunun gerçeği yansımasıydı. Halk iktidarının gümbür gümbür geldiğinin göstergesiydi" ifadesini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89