• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Demirtaş: Davutoğlu'nun Kobane tutumundan memnunuz

Demirtaş: Davutoğlu'nun Kobane tutumundan memnunuz
Demirtaş: Davutoğlu'nun "Kobane'nin düşmesini istemiyoruz" sözlerini memnuniyetle karşılıyoruz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün görüştüğü HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş ve heyettekilere, "Biz de Kobane'nin IŞİD'in eline geçmesini istemiyoruz" demesi parti çevrelerinde olumlu karşılandı.

Demirtaş, Hürriyet’ten Okan Konuralp'e yaptığı açıklamada, “Başbakan’ın açıklamasını Türkiye ’nin Kobane karşısındaki tutum değişikliği olarak değerlendiriyoruz” dedi. Demirtaş, Davutoğlu’nun bu mesajının İmralı’daki Abdullah Öcalan’a da iletildiğini tahmin ettiğini belirtti. HDP, bu çerçevede hükümeti Kobane’yi IŞİD’e karşı savunan PYD ile diyaloğa girmeye davet etti.

Demirtaş şu açıklamaları yaptı:

“Yakın zamana kadar hükümetin, Kobane’nin düşmesinin sonuçlarının çok da farkında olduğunu düşünmüyorum. Bir müddet Rojava’ya dönük saldırılara en azından sessiz kalarak PYD’nin ‘burnunun sürtülmesini’ istemiş olabilirler. Ama şimdi hem uluslararası kamuoyunun hem de ulusal kamuoyunun IŞİD konusundaki haklı ve ciddi eleştirileri, kaygıları, hükümetin IŞİD konusundaki tutumunu değiştirmeye zorladı."

Kobane sürecin parçası

"İkincisi de Kobane, Türkiye’nin kendi içinde yürüttüğü çözüm sürecinin de doğrudan parçası haline geldi. Şimdi Kobane’nin IŞİD tarafından işgal edilmesi ve katliamın yapılması çözüm sürecini bitirebilir. IŞİD’i, Türkiye’ye komşu yapar, orada yaşananlarda, katliamlarda dolaylı olarak Türkiye’nin payı olduğu algısı da oturmuş olur. Uluslararası kamuoyunun gözünde Türkiye’nin yerlerde olan kredisi iyice yitirilmiş olur. Kendi sınırlarında ve belki de sınırların içine taşabilecek derin bir çatışmanın başlama riski doğar. IŞİD, Türkiye’nin içine de çatışmayı taşıyabilir."

Kobane'ye lojistik destek ulaştırılmalı

"İşte bu nedenle Kobane tek başına birçok anlam ifade eder noktaya geldi. Bu nedenle hükümet, Kobane’nin IŞİD’in eline geçmemesi için tutum değiştiriyor. Başbakan Davutoğlu’nun da bize ifade ettiği budur: ‘Biz de Kobane’nin IŞİD’in eline geçmesini istemiyoruz’ dedi. ‘Hem Kobani etrafından hem Irak’ın diğer bölgelerinden IŞİD’in sökülüp atılması gerektiğini düşünüyoruz’ ifadesini de sözlerine ekledi. Bu sözler tutum değişikliğinin ilk ifadesidir. Fakat bunun pratiğe dönüşmesi lazım. Şu saatlerde dahi Kobane’ye lojistik desteğin ulaştırılması önemli. Biz kendilerine atılabilecek olası adımlar hakkında PYD ile mutlaka görüşmeleri gerektiği önerisinde bulunduk. Davutoğlu da kendilerinin buna kapalı olmadığını aktardı."

Öcalan çok öfkeli

"Başbakan’ın bize söylediği (Biz de Kobane’nin IŞİD’in eline geçmesini istemiyoruz), Öcalan’a da söylenmiş olabilir. Kendisine ne söylediğini tam olarak bilemiyorum tabii. Ancak bunun lafta söylenmesi değil gereğinin yapılması anlamlı. Yoksa Öcalan’ın Kobane konusunda çok öfkeli, kaygılı olduğunu biliyoruz. Kendisine atfen yapılan açıklamayı da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Şimdi hükümet Kobane’nin düşmesinin kritik siyasal değişimlere yol açacağını görüyor artık. Bu gelişmenin bir domino etkisi yapacağını hesaplıyor."

Şartlı bir cümle duymadık

"(Davutoğlu’nun “Kendisine söyledim, Kobane’ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye ‘hayır’ demeyin. Bu tezkere Suriye ’de IŞİD’e karşı ve benzeri terör örgütlerine karşı, bütün terör örgütlerine karşı çıkartılan bir tezkere” şeklindeki açıklamasına itirazla) Yaptığımız görüşmede Sayın Başbakan’dan ‘şartlı’ bir cümle duymadık. Tezkere ve Kobani ilişkisine dair kendi görüşlerini belirtti. ‘Kobani’ye destek olabilmemiz için tezkereyi çıkartmamız gerekir’ dedi. Biz de tezkereye ilkesel olarak ‘Hayır’ diyeceğimizi gerekçeleriyle birlikte aktardık. O da anlayışla karşıladığını vurguladı.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89