• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Demirtaş: BDP’liler artık Kürtçe savunma yapacak

Demirtaş: BDP’liler artık Kürtçe savunma yapacak
BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, MYK toplantısının ardından BDP Bağlar ilçe binasında basın toplantısı düzenledi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bundan sonra bütün BDPlilerin polis, jandarma ve savcı sorgulamaları da dahil bütün yargılamalarda Kürtçe konuşma kararı aldıklarını belirterek, "Bu temel bir haktır. Bunu engelleyen yasaların ve hakimlerin tutumunun bizim açımızdan meşruiyeti yoktur. Mahkemelerin tutumu bunu görmezden de gelse bin yıl tutuklu da kalsak bu karardan vazgeçmeyiz" dedi.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, MYK toplantısının ardından BDP Bağlar ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Eşbaşkanların yanı sıra BDP MYK üyeleri, milletvekilleri ve ilçe yöneticileri katıldı. 20 gündür Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılananların Kürt siyasetçiler ve insan hakları savunucuları olmadığını belirten BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Yargılanan devletin yasakçı zihniyetidir. Ve dün alınan kararla arkadaşlarımız bu yasakçı zihniyeti mahkum etmiştir. Bundan sonra da bu asimilasyoncu zihniyetin yargılanmasına arkadaşlarımız tarafından devam edilecektir" dedi.

AKP ELİYLE SİYASİ SOYKIRIM

Türkiye'de Kürt siyasetçilerin sadece Diyarbakır'da yargılanmadığını kaydeden Demirtaş, "Türkiye geneli sayısı 10 bini bulan sayıda partilimiz yargılanmaktadır. Bunların bazıları cezaevinde, bazılarını davası Yargıtay'da bazılarının ise yargılanması devam ediyor. 1-2 yıl içinde bütün BDP'liler ya cezaevine girecek ya da sicili bozuk siyasetçi olacaklar.Kürt siyasetçileri yargı eli ile hukuksuz bir şekilde tasfiye edilmek isteniyor. 90'lı yıllarda kurşun arkadan kurşun sıkarak katledenler bu gün bunu hukuku hiçe sayarak yargı eliyle yapıyorlar" dedi. Yönetici olup ta yargılanmayan arkadaşlarının kalmadığının altını çizen Demirtaş, "90'lı yıllarda valiler ve Başbakanların bilgisi dahilinde katliamlar yapılırken bu gün de Başbakan'ın bilgisi dahilinde valinin ve yargının eliyle bunlar yapılıyor. AKP eliyle yürütülen siyasi bir soykırım ile karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

AKP ZİHNİYETİ İLE ESAT OKTAY’IN AYNI

12 Eylül referandumu sonrası 'özgürlük gelecek' diye çağrı yapanlara da seslenen Demirtaş, "Bu dava bir kez daha göstermiştir ki AKP zihniyet Kenan Evren, Tansu Çiller ve Mehmet Ağar zihniyeti ile aynıdır. Bir halk kendi anadilini konuşmak istiyor diye hakarete uğruyor. 12 Eylül askeri darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevinde Esat Oktay Yıldıran'da Kürtçe konuştukları için işkence yapıyordu. O zihniyet ile devlet bugün aynı şeyleri yapıyor. Referandumda evet'ten Kürtlere zulümün sürdürülmesi düştü" şeklinde konuştu.

KÜRTÇE SADECE AKP’YE SERBEST

AKP'nin istediği yerde Kürtçe konuşabildiğini belirten Demirtaş, AKP'nin yasal zemin olmasa bile TRT 6 ve Artuklu Üniversitesi'nde yaptığı gibi Kürtçeyi konuşturabildiğini vurguladı. Demirtaş, AKP'nin kendine hizmet ettiği oranda Kürtçeye tahammül ettiğine işaret ederek, "AKP'ye hizmet etmeyen veya muhaliflere ise Kürtçe yasak. Mahkeme bunu ortaya koymuştur" dedi. Demirtaş, Kürt sorununda çözümün istenmesi durumunda bir an evvel yeni anayasa ile yasakçı zihniyetten kurtulması gerektiğini belirterek, "Burada yanlış yapan Kürt siyasetçiler değildir. Yanlış yapan AKP'dir" dedi.

MAHKEME BASKI ALTINDA

Ankara'da bulunan siyasilerin Kürt siyasetçilerin yargılandığı mahkemeye baskı yaptığını vurgulayan Demirtaş, "Mahkeme duruşmaları Ankara'nın baskısı altında yürütmeye çalışıyor. Bu 3 hakimin alabileceği bir kara değildir. Bundan dolayı biz devletin zihniyeti orda yargılanıyor diyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89