• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 5 °C

Demirtaş: 30 Mart’tan sonra BDP’li belediyelerde demokratik özerklik hayata geçirilecek

Demirtaş: 30 Mart’tan sonra BDP’li belediyelerde demokratik özerklik hayata geçirilecek
Cumhuriyet'ten Utku Çakırözer bugünkü yazısında ilginç bir ayrıntıyı paylaştı.

Van Erciş’te Demirtaş’la yaptığı söyleşiyi köşesine taşıyan Çakırözer, şunları aktardı:

Öncelikle (Demirtaş) BDP ve HDP oy toplamının tüm Türkiye’de yüzde 10’u bulacağı iddiasında. Şu anda 98 olan BDP’li belediyelerin sayısını da 150’ye çıkaracaklarını, 4 büyükşehir kazanacaklarını ve kendilerinde olmayan Kars, Erzurum, Ağrı, Muş, Bitlis, Bingöl, Mardin ve Şanlıurfa gibi belediyeleri kazanacaklarına inanıyor.”

Çakırözer, “BDP’nin seçim sonrası gündemi ise ‘demokratik özerklik’ olacak. Ülkenin geri kalan bölümünde endişe yaratan bu demokratik özerklik nasıl işleyecek? Demirtaş’a göre, ‘Sadece yol – kanalizasyon yapan ‘müteahhit belediyecilik’ yapılmayacak. Katılımcı yerel yönetim ilkesi hayata geçirilecek’” diye yazdı.

Ayrışmayı değil bütünleşmeyi getirecek

Utku Çakırözer, demokratik özerkliğin bölünme kaygılarını körükleyeceği kaygılarına ise Demirtaş’ın şu karşılığı verdiğini yazdı: “Ayrışmayı değil bütünleşmeyi getirecek. Biz ‘Her yerde Kürtçe dilini ve kültürünü hâkim kılacağız’ demiyoruz. Mesela Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni kazandığımızda orada etnik olarak Araplar, Kürtler, Türkler, Mıhalmiler yaşıyor. İnanç temelinde ise Aleviler, Sünniler, Süryaniler bir arada. Hepsinin inancına ve kimliğine uygun hizmet verilecek. Dolayısıyla aslında tek yürek gibi olacağız. Barış ve kardeşliğe yaklaştığımızı Türkiye hissetsin istiyoruz.

‘İki-üç hafta içinde müzakere başlamalı’

Demirtaş’ın planına göre atılacak adımlarsa şöyle:

- Çokdilli belediyecilik olacak. Anadilinde eğitimin altyapısı hazırlanacak. Örneğin ders kitapları Kürtçe, Arapça, Türkçe, Süryanice basılacak.

- Kooperatif tipi üretim, tüketim ve pazarlama aşamaları desteklenecek.

- Irak ve Suriye’deki Kürt bölgeleriyle ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi teşvik edilecek.

Çözüm sürecine de değinen Selahattin Demirtaş, konunun zamana yayılması ve muhatap aldıkları AKP’nin yıpranmasıyla kalıcı barış umutlarının azaldığını dile getirdi. Demirtaş, sürecin seçimden sonra canlanmasın beklediklerini vurgulayarak “İki üç hafta içinde Öcalan’ın istediği müzakere süreci başlamalı” dedi.

‘CHP, barışın AKP’de rehin kalmasını engelleyebilir’

Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tunceli’de yaptığı “Barış süreci AKP’nin tekelinde değil. CHP iktidara gelince de asla bitmeyecek. Biz barıştan yanayız” açıklamasını önemsediklerini belirtti.

Çakırözer, Demirtaş’ın şu sözlerini aktardı: “Belki bu seçim döneminde o mesajları tekrarlaması zor olabilir. Ama seçimden sonra CHP, istikrarlı bir barış çizgisi oturtursa bu tüm Türkiye’nin yararına olur. Eğer CHP bunu yaparsa, çözüm sürecinin ve barışın AKP’nin elinde rehin kalmasını da engellemiş olur.” 

Gülen rahatlatmıyor

Utku Çakırözer, Demirtaş’ın CHP’ye gösterdiği ‘sıcak yaklaşımı’ Fethullah Gülen Cemaati’ne göstermediğine dikkat çekti. Gülen’in çözüm sürecine destek veren açıklamaların BDP taraından ‘rahatlatıcı’ bulunmadığını yazan Çakırözer, Demirtaş’ın şu sözlerini aktardı: “Çünkü o sözlerin pratikte yansımasını görmüyoruz. Cemaate yakın olduğunu bildiğimiz hâkimler KCK dosyalarında tahliye vermediler.”

Utku Çakırözer yazısını okumak için

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89