• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Davutoğlu'ndan İsrail açıklaması

Davutoğlu'ndan İsrail açıklaması
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in saldırısını araştırmak üzere uluslararası bir komisyon kurulması konusunda ısrarlı olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in saldırısını araştırmak üzere uluslararası bir komisyon kurulması konusunda ısrarlı olduklarını, İsrail'in kuracağı bir komisyona uluslararası katılımın olması bu komisyonu uluslararası nitelikte kılmayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Eğer uluslararası komisyon kurulmazsa ve Türkiye'nin çok haklı talepleri göz ardı edilmeye devam edilirse tabii ki Türkiye'nin tek taraflı olarak İsrail ile ilişkilerini gözden geçirme hakkı vardır" dedi.

Davutoğlu, İsrail'in yardım gemisine saldırısı nedeniyle kurulması istenen uluslararası bağımsız araştırma komisyonu hakkındaki soruya karşılık da, Türkiye'nin konuya ilişkin tavrının ilkesel olarak net olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Suç uluslararası sularda işlenmiştir ve suçun işlendiği yer İsrail karasuları ya da İsrail sınırı değildir. Uluslararası sularda yapılan bir saldırıyı araştıracak komisyonun da uluslararası nitelikte olması lazım. İsrail'in kuracağı bir komisyona uluslararası katılımın olması bu komisyonu uluslararası nitelikte kılmaz. Biz BM Genel Sekreterinin formülü çerçevesinde BM'nin doğrudan denetimi altında ve tarafsız bir başkanlıkta, Türkiye ve İsrail'in da katılımıyla BM çerçevesinde uluslararası bir komisyon talep ediyoruz. Bu konuda da ısrarlı olacağız. Kim ne derse desin vatandaşlarını kaybeden ülke Türkiye'dir."

Bakan Davutoğlu, saldırıda ABD'nin de bir vatandaşını kaybettiğini hatırlatarak, "ABD'nin de kendi vatandaşının hayat hakkının takipçisi olacağına inanıyoruz" dedi.

"İsrail'in böyle bir uluslararası hukuk ihlali ile sivil bir konvoya uluslararası sularda saldırı yapan bir ülke olarak tarafsız bir araştırma yapacağına dair hiçbir inancımız yoktur" diyen Davutoğlu, bu çerçevede komisyonun mutlak olarak nitelikte olmasına ve BM denetimi altında kurulmasına önem verdiklerini kaydetti. Davutoğlu, daha sonra şunları söyledi:

"İsrail tarafından tek taraflı yapılacak hiçbir araştırma bizim bir değer ifade etmemektedir. Bu komisyon mutlaka uluslararası bir komisyon olmalıdır. Bir davalının aynı zamanda savcı ve hakim olması hiçbir hukuk ilkesiyle bağdaşmaz."

Davutoğlu, görüştüğü Avrupalı muhataplarının da Türkiye'nin uluslararası komisyon talebine tam destek verdiklerini belirtti.

Davutoğlu, aynı konuya ilişkin bir başka soru üzerine de, uluslararası komisyon konusundaki ısrarlarını sürdüreceklerini söyleyerek, bugün Bakanlar Kuruluna da bilgi vereceğini bildirdi ve şöyle konuştu:

"Eğer uluslararası komisyon kurulmazsa ve Türkiye'nin çok haklı talepleri göz ardı edilmeye devam edilirse tabii ki Türkiye'nin tek taraflı olarak İsrail ile ilişkilerini gözden geçirme hakkı vardır ve diğer bazı müeyyideleri uygulama hakkı da vardır. Uluslararası toplumun objektif şekilde harekete geçmesini bekliyoruz, sabırla bekliyoruz."

BM Genel Sekreterinin teklifinin açık, objektif ve doğru bir teklif olduğunu, tek taraflı, özel bir uygulama beklemediklerini kaydeden Davutoğlu, BM Genel Sekreterinin teklifine de anında olumlu yanıt verdiklerini anımsatarak şunları söyledi:

"Bu iş sürüncemede kalarak, bırakılarak, İsrail içindeki bazı komisyonlara ihale edilerek bu meselenin yavaş yavaş unutulacağını zannediyorlarsa yanılıyorlar. Türkiye'nin her bir vatandaşının hayatı kıymetlidir. Doğu Akdeniz'de hiçbir ülkenin ayrıcalık sahibi olmadığının bir kez daha gösterilmesi kıymetlidir. Türkiye uluslararası toplumun harekete geçmesini beklemektedir. Geçmemesi durumunda da alacağımız tedbirler söz konusu olabilecektir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89