• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 19 °C

Davutoğlu'dan 'Selahattin Demirtaş kararı' açıklaması

Davutoğlu'dan 'Selahattin Demirtaş kararı' açıklaması
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AİHM Büyük Dairesi tarafından tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen 'derhal tahliye edilmeli' kararını değerlendirdi.

Davutoğlu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

İlkesel olarak kabul etmek gerek, Selahattin Demirtaş olur, başka kişiler olur, kim olursa olsun biri, bir suçlamayla yargılanırken istisnai bir durum olmadığı müddetçe tutuklu bir şekilde yargılanmamalıdır. Tutuklu yargılanmaya biz parti olarak esastan karşıyız.

Uzun süren yargılamalarla "iç hukuk süreci tamamlanmamıştır" deyip bunu bir gerekçe olarak sunmak doğru değil. AİHM şu veya bu görüşte olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uzun süre tutuklu kalmasına ilkesel olarak karşı çıkmamız lazım.

Herhangi bir suç isnat edilen kişinin tutukluluk süresi istisnai bir durum olmadıkça çok kısa olmalı, insan hakları standartlarına, evrensel hukuk standartlarına uygun olmalı. Mümkün olan en kısa sürede hükme gidilmeli.

Türkiye'de şu anda en temel mesele 83 milyon insanın demokratik standartlarda bir hukuk devletine kavuşmasıdır. Bu sağlanmadan ekonomik, siyasal başka bir konuda mesafe almak mümkün değildir.

Maalesef 90'lı yıllardaki güvenlikçi ve dışlayıcı dil, söylem ve eylem Türkiye'nin bütününde ve özellikle Doğu ve Güneydoğu'da etkin kılınıyor. Daha önce çok ciddi mesafe alınmış konularda dahi ciddi geriye gidişler yaşanıyor.

KCK düzeninin sıkıntılarını yaşayan vatandaşlarımız şimdi de kayyum düzeni ile kendi iradelerinin yok sayılması sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

Doğu ve Güneydoğu'da gençlerimizin ciddi bir istihdam ve işsizlik kaygısı var. Eşit bir vatandaş olarak sistemde yer alma isteği, arzusu, talepleri var. Bu taleplerin mutlak surette yerine getirilmesi lazım.

Hiçbir vatandaşımızın ötekileştirilmediği ve bütün vatandaşlarımızın haklarının gözetildiği yeni bir döneme, yeni bir zihniyet devrimine ihtiyaç var.

Geçmişte "çözüm süreci" yaşanırken kamu düzeni aksamaları yaşandı, kamu düzeni sağlanırken de en demokratik hakların ihlal edildiği uygulamalar söz konusu oldu. Biz bu ikilemlerin artık aşılması gerektiğini düşünüyoruz.

Cezaevlerinde kalanların önemli bir kısmının hüküm giymeden tutuklu olarak orada kaldığı görülüyor. Türkiye'de hüküm giymeden tutuklu olanların sayısı, hükümlülere ulaşmışsa bunun çözümü yeni cezaevleri inşa etmek değildir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89