• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 22 °C

Davutoğlu: Şeyh Ahmet Barzani'yi misafir eden Van'a hoşgeldiniz

Davutoğlu: Şeyh Ahmet Barzani'yi misafir eden Van'a hoşgeldiniz
Federal Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Van'a geldi.

Sabah saatlerinde beraberindeki bölge valileriyle birlikte uçakla Van'a gelen Neçirvan Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Van Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından karşılandı.

Barzani ve Davutoğlu, daha sonra görüşmeler yapacakları Rescate Otel'e geçti.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Federal Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani kahvaltı öncesi yaptıkları konuşmalarda Federal Kürdistan ile Türkiye arasında gelişen ekonomik ilişkilerin bugün yapılacak görüşmelerde en önemli gündem maddesi olduğunu söylediler.

Davutoğlu yine Kürtçe konuştu

Davutoğlu, konuşmasına Kürtçe, "rojbaş" yani merhaba diyerek başladı. Bakan, 5 Mart'ta Süleymaniye Forumu'nda yaptığı konuşmaya da Kürtçe selamlamayla başlamıştı. Davutoğlu, 1932 yılında İngiliz baskısından kaçarak Van'a sığınan Şeyh Ahmet Barzani'yi bu toprakların bağrına bastığını söyledi. Kürtçe olarak "Şeyh Ahmet Barzani'yi misafir eden Van'a hoşgeldiniz, hayırlar getirdiniz, sefa getirdiniz" dedi ve Süleymaniye'de yaptığı konuşmayı hatırlattı:

50325

"Orada Kürtçe konuştuğumda dinleyicilerin nasıl bir heyecanla ayağa kalkıp alkışladıklarını gördüğümde gözlerim yaşardı. Halbuki bu diller insanların birbirini selamladığı, saygıdeğer dillerdir. Bu dillerden nefret, şiddet söylemi, önyargı çıkarsa hangi dilde söylenirse söylensin yanlıştır. Biz bu psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız, Türkiye içinde yıktığımız gibi bölgede de yıkacağız. Sınırlarımız bir duvara döndürülmeye çalışıldı. Düşmanlık tohumları ekilmeye çalışıldı. Şimdi biz Türkiye ve Irak'ın yöneticileri, bütün bölge halkları ve liderleri olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız."

"Türkiye ile komşu olmak bir şanstır, bir nimettir"

Barzani'nin Süleymaniye, Duhok ve Erbil Valileri ile birlikte gelmesi planlanmıştı. Ancak Duhok Valisi, rahatsızlığı sebebiyle gelemedi. Neçirvan Barzani'ye, İmar ve Kalkınma Bakanı Kamuran Ahmet, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Erbil Valisi Nevzat Hadi ve Süleymaniye Valisi Behroz Muhammet Salih eşlik ediyor. Buluşmada Şırnak, Hakkari, Van Valileri ile birlikte birçok iş adamı ve iş kadını da vardı. Davutoğlu, konuşmasında "Bugün Erbil ve Süleymaniye, Irak'ın diğer bölgelerinden daha fazla gelişmişse, bunun en önemli sebeplerinden biri de Türkiye ile komşu olmasıdır. Türkiye ile komşu olmak bir şanstır, bir nimettir" dedi. İki ülkedeki sınır illerinin valilerinin karşılıklı ziyaretlerde bulunmasını istedi. Dışişleri Bakanı, Habur'a üçüncü bir köprünün yapılacağını ve Üzümlü, Derecik, Ovaköy, Aktepe ve Gülyazı sınır kapılarının açılacağını söyledi, "Sınırda en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz ki, kaçakçılığa ihtiyaç kalmasın" dedi.

Barzani'den demokratik açılım vurgusu

Kahvaltıdan önce Neçirvan Barzani de, demokratik açılımın ve bölgedeki barışın, ekonomik gelişmeye katkı sağlayacağını söyledi:

"Van'ın, demokratik açılımın yürümesinde önemli bir yere sahip olacağına inanıyorum. Bugün Türkiye'de meydana gelen değişiklikler bizi çok memnun ediyor. Ümit etmeliyiz ki bu değişiklikler Irak, Kürdistan ve Türkiye için kalıcı barış sağlasın. Buradaki varlığımız, ekonomik ilişkilerimiz açısından da zemin oluşturacaktır."

Petrol ihracı en önemli konu

Neçirvan Barzani, Van'daki temaslarının ardından Ankara'ya giderek Başbakan Erdoğan ile görüşecek. Türkiye ile Kürdistan Yönetimi arasındaki petrol ihracına ilişkin anlaşma, Irak merkezi yönetiminin engeli ile karşı karşıya. Bağdat, anayasaya göre izni olmaksızın Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden petrol satamayacağını söylüyor. Erbil ve Bağrat bu konudaki pazarlıkta bir sonuca ulaşamadı. İki yönetim arasında Erbil'e merkezi bütçeden ayrılan pay hakkında da gerilim yaşanıyor. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89