• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 8 °C

Davutoğlu: Diasporayı önemsemiyorum

Davutoğlu: Diasporayı önemsemiyorum
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan çok önemli anlaşmanın imzalanması arifesinde Ermeni diasporasındaki protestoları önemsemediğini ifade etti.

(AP) Selcan Hacaoğlu

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün yüzyıllık düşmanlıktan sonra komşu Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan çok önemli anlaşmanın bu hafta sonunda imzalanması arifesinde Ermeni diasporasındaki protestoları önemsemediğini ifade etti.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Ermeni cemaatleri turu, Lübnan ve Fransa'da protesto gösterilerine neden oldu. Paris'teki göstericiler Sarkisyan'a "vatan haini" diye bağırarak, Türkiye ile ilişki kurma planlarını kınadılar. Ayrıca düzinelerce öfkeli Ermeni bugün Erivan'da gösteriler düzenledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün Ankara'da yaptığı açıklamada, "Her şey doğal seyrinde gerçekleşiyor. Diasporadan gelen seslere kulak vermeyin, bizim için sürpriz bir gelişme yok" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko ise bugün, protokollerin imzalanması planını olumlu bir adım olarak memnuniyetle karşıladı ve "Bu mantıklı ve uzun zamandır beklenen bir hareket. Ermenistan ile Türkiye arasında iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması gerilimlerin azalmasına yardımcı olacak ve bölgede barış ve güvenliği güçlendirecektir." dedi.

Nesterenko ayrıca ilişkilerin normalleşmesinin iki komşu arasındaki ikili ticareti de destekleyeceğini belirtti.

Türk basınında yer alan haberlerde ABD, Rusya ve Fransa'dan üst düzey diplomatların törene katılmalarının beklendiği kaydedildi. İsviçre bir imza töreninin düzenleneceğini bildirdi ancak tarihini ve yerini açıklamadı.

Erivan'da bugünkü gösterileri düzenleyen, meclisteki muhalif Miras grubundan Zarui Postandzhian, anlaşmanın Ermenistan'ın çıkarlarına zarar vereceğini söyledi ve "Ermeni topraklarının kaybedilmesine sebep olacak." dedi.

Ermeni muhalefet partisi Daşnaksutyun temsilcisi Gegam Manukyan da anlaşmaya karşı çıktı ve "Şu anki hâliyle protokollerin imzalanmasına karşıyız. Türkiye Ermenistan'a 16 yıl boyunca abluka uyguladı, bu protokollere yansıyan koşullar öne sürdü. Bu özellikle soykırımın tanınmamasıyla sonuçlanabilecek tarihçiler komisyonunun oluşturulması ve ayrıca Dağlık Karabağ ihtilafının çözülmesiyle ilgili madde için geçerli." dedi.

Daşnaksutyun'un birkaç üyesi protesto amacıyla açlık grevine başladı ve parti cuma günü Erivan'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde bir protesto gösterisi düzenlemeyi planlıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89