• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 21 °C

Darbeci cellada on iki soru

Darbeci cellada on iki soru
Türkiye dün tarihi bir güne tanıklık etti. 12 Eylül’ün mimarı, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’e 31 yıl sonra ilk kez darbe soruldu.

Darbeci cellada on iki soru Erdal Eren’i yaşını büyüterek darağacına yollamasını “Asmayalım da besleyelim mi” diye savunan 12 Eylül faşist darbesinin liderinden dün... ilk kez hesap soruldu

Türkiye dün tarihi bir güne tanıklık etti. 12 Eylül’ün mimarı, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’e 31 yıl sonra ilk kez darbe soruldu. Savcılar, Evren’e “Neden darbe yaptınız” sorusu yöneltti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, 12 Eylül darbe soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in ifadesini almak üzere dün sabah saatlerinde Ankara Merkez Orduevi’ndeki general lojmanlarına geldi. Evren’in avukatı Ömer Nihat Özgün de ifade sırasında hazır bulundu. İfadesi 2.5 saat süren Evren’e darbeyle ilgili 12 soru soruldu. Evren’in ifadesi 21 sayfa tuttu.

29089

Sorulara tek tek yanıt verdi

İfade işleminin ardından gazetecilere açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Evren’in avukatı Ömer Nihat Özgün, şunları söyledi: “Takdir edersiniz ki soruşturma devam ediyor. Soruları tek tek sizinle paylaşmamız mümkün değil ancak sayın Kenan Evren kendisine yöneltilen 12 soruya da tek tek cevap verdi ve soruşturmanın bu aşaması sona erdi. Şimdi çarşamba günü aynı soruşturma kapsamında İstanbul GATA Hastanesi’nde yatan Sayın Tahsin Şahinkaya’nın ifadesine başvurulacak. Çarşamba saat 11.00‘de onun ifadesi tamamlandıktan sonra önümüzde ikinci bir süreç başlayacak. Bu süreçte ilgili larak Cumhuriyet Başsavcılığı dava açılması veya açılmaması yönünde karar verecek.”

Neden yönetime el koydunuz

“Kenan Evren’e ifade sırasında bir doktorun eşlik edip etmediğinin” sorulması üzerine Özgün, “Doktor değil ama Sayın Kenan Evren’in yanında sürekli bulunan bir sağlık görevlisi vardı. Çok fazla da sıkıntı yaşamadık. Yalnız biraz ara verdik. Sağlık açısından bir sıkıntı yaşadığımız söylenemez” cevabını verdi.

Evren’e yöneltilen soruların içeriğinin sorulması üzerine Özgün, soruların içeriğini açıklamasının mümkün olmadığını ancak soruların 12 Eylül dönemine ilişkin olaylarla ve yönetime el koymayla ilgili olduğunu belirtti. Özgün, Kenan Evren’in soruların hepsine açıkça cevap verdiğini kaydetti.

“Kenan Evren’in yönetime el koymayı neyle açıkladığının” sorulması üzerine Özgün, “Bunu ifadesinde çok açık yüreklilikle, ‘o günkü ülkenin şartları, anayasal kurumların işlememiş olması nedeniyle İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki yetkiye dayanarak ülke yönetimine el koyduklarını’ söyledi” dedi.

Özgün, “Takdir edersiniz ki şu anki soruşturma anayasal düzeni değiştirmekle ilgili, 12 Eylül askeri müdahalesiyle ilgili. Süreci bekleyeceğiz” diye konuştu. Özgün, Kenan Evren’in moralinin nasıl olduğunun sorulması üzerine, “Gayet iyiydi” yanıtını verdi.

Darbeye zemin hazırladınız mı?

“Cezaevlerindeki işkenceler soruldu mu” sorusuna Özgün, “Sorularla ilgili tek tek bilgilendirmem ve size cevap vermem mümkün değil. İlerleyen dönemde bu sorular kamuoyuyla paylaşılacak” cevabını verdi. Evren’in sorular karşısındaki tepkisinin sorulması üzerine Özgün, “Hiçbir tepki göstermedi, gayet rahat bir şekilde ifade verdi. Oturarak ifade verdi” diye konuştu.

Savcıların Evren’e “Darbeye zemin hazırladınız mı” sorusunu da sorduğu ve Evren’in bu soruya net yanıt vermediği öğrenildi.

Asmayalım da besleyelim mi

12 Eylül darbesinin ardından idam edilen ilk isimler ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu ve solcu Necdet Adalı oldu. Pehlivanoğlu ve Adalı, 9 Ekim 1980’de idam edildi. Yaşı büyütülerek idama mahkum edilen Erdal Eren’in idam kararı Yargıtay tarafından iki kere iptal edilmesine karşın, Milli Güvenlik Konseyi tarafından onandı. Erdal Eren, 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Cezaevi’nde idam edildi.

Kenan Evren, 3 Ekim 1984’de Muş’a yaptığı gezi sırasında Erdal Eren’in idamıyla ilgili şunları söylemişti: “Şimdi ben, bunu yakaladıktan sonra mahkemeye vereceğim ve ondan sonra da idam etmeyeceğim, ömür boyu ona bakacağım. Bu vatan için kanını akıtan bu Mehmetçiklere silah çeken o haini ben senelerce besleyeceğim. Buna siz razı olur musunuz?” (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89