• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran’a gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran’a gitti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havaalanı’ndan 08.07’de özel uçağı TUR ile İran’a gitti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin resmi davetlisi olan Erdoğan’a ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik ediyor.

Türkiye’den İran’a cumhurbaşkanı düzeyinde 4 yıl aradan sonra yapılan ziyarette, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi’nin ikinci toplantısı gerçekleştirilecek.

Erdoğan’ın ziyaretinde, İran’ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Ruhani ile Tahran’da görüşmesi öngörülüyor.

Ziyarette, Türkiye-İran arasındaki ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınması ayrıca bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş teatisinde bulunulması bekleniyor.

İran-Türkiye tartışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan’ın Yemen’deki müdahalesini desteklediğini belirtmesinden sonra İran’la tartışmalar yaşanmıştı.

Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara arasındaki görüşmesinin ardından, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki müdahalesini desteklediğini belirterek “Durumun gidişatına bağlı olarak lojistik destek vermeyi düşünebiliriz” demişti.

Erdoğan, Fransız haber kanalı France 24’e verdiği röportajda ise, İran’ın bakış açısının değişmesi gerektiğini belirterek, “Yemen, Suriye ve Irak’ta ne gücü varsa çekmesi lazım” demişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yemen açıklamalarına yanıt vermişti. Zarif, “Stratejik hatalar ve hırslı politikalarla bölgede onarılmaz hasarlara neden olanların, sorumlu politikalar benimseyerek kapasitelerini barış ve huzurun sağlanmasında kullanmaları iyi olur” dedi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaeddin Burucerdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’ı eleştiren ifadeleri için, Türkiye’nin doğru yolda olmadığını söyledi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a yönelik sözlerine tepki göstererek, İran’a yapmayı planladığı ziyaretin iptal edilmesini istemişti.

Ziyaret öncesinde 65 milletvekili İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye bir mektup yollayarak Tahran ile ilgili açıklamalarından ötürü Erdoğan’ın uyarılmasını istedi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti öncesi, “Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir” ifadelerini kullanarak Erdoğan’ın İran’a gelişini eleştirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89