• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

‘Cumhur İttifakı’ bozulur mu: Başbakan Yıldırım ‘af’ın üzerini çizdi

‘Cumhur İttifakı’ bozulur mu: Başbakan Yıldırım ‘af’ın üzerini çizdi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sürpriz bir çıkışla aralarında çete lideri Alaaddin Çakıcı’nın da bulunduğu bazı hükümlülere yönelik af yasası çıkarılması yolundaki çağrısı üzerinden başlayan tartışma son bulmuş değil.

İktidar yetkilileri defalarca böyle bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını dile getirse de MHP lideri bu konuda ısrarlı. Aydınlık’ta da perde arkasında bir af yasası taslağının hazırlandığı dahi iddia edildi. Ancak Başbakan Yıldırım’dan gelen son açıklama, seçim öncesi bir af yasasının çıkmayacağı yönünde…

Vahdettin Köşkü’nde basın mensuplarına iftar veren Yıldırım ile konuşan Posta’dan Candaş Tolga Işık, son başbakandan notları köşesine taşıdı.

Yıldırım, “Af konusunda görüşümüz çok açık ve net: Gündemimizde af yok. Kaldı ki seçim öncesinde böyle bir imkan da yok. Af için Meclis’in beşte üçünün onayı gerekli. Bu da 330 vekil demek. Seçime günler kala bu mümkün değil. Fakat yanlış anlaşılmasın, biz çıkarmak istiyoruz da Meclis zor demiyoruz. Bizim gündemimizde böyle bir konu yok” diye üstüne basarak konuşuyor. 

“Kader mahkumu diye bir söz dolaşıyor. İçeriği nedir belli değil” diyen Yıldırım, “Bahçeli gündeme getirince bu konuyu kendisiyle de konuştum. Diyor ki “Demirtaş’ı kastederek bazı partiler böyle bir kampanyaya giriştiyse biz de ülkeye faydası olanları affedelim. Ama şunu da ekledi, biz hükümete çağrıda bulunduk karar sizin! Bize göre kişiler üzerinden affı toplumun geneline uygulamak doğru bir yaklaşım değil. Böyle bir varsayımla af çıkarılmaz. Doğru bir düşünce değil bu katılmıyoruz. Burası bir hukuk devleti, ortada suçlular ve mağdurlar var. Birini öldürene hangi yetkiyle serbestsin diyeceğiz biz?” görüşünü dile getiriyor.

Yıldırım, “Seçimden sonra af gündeme gelebilir mi?” sorusuna ise şöyle cevap veriyor:

“Seçimden sonra eğer bir ortak akıl çıkarsa, mağdur yakınlarının vicdanını sızlatmayacak, adalet duygusunu zedelemeyecek bir taslak çıkarsa enine boyuna değerlendirilir. Ama ben açık söyleyeyim şahsen af çıkarma fikrine olumlu bakmıyorum.”

Bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yeşil ışık yaktığı bedelli askerlik konusunda Başbakan Yıldırım, “Kaçınılmaz” diyor.  

Yıldırım bazı rakamlar da veriyor açıklamasında:

Askerlik çağı gelmiş yoklamaya tabi kişi sayısı: 585.210. 
Yoklama kaçağı: 570.472 kişi. 
Bakaya: 56.947 kişi. 
Firar: 5772 kişi. 
Askerliğini eğitim dışı erteleyen: 2.930.279 kişi. 
Eğitim nedeniyle erteleyen: 1.885.438 kişi. 
Silah altında bulunan er sayısı: 360.869 kişi. 
2019’da silah altına alınması planlanan: 345.933 kişi.

“Bu şu demek askerlikle ilişkisi olan 5 buçuk milyon insan var, bunların sadece 3 küsur binini askere alınabiliyor” diyen Yıldırım, “Bedelli çıkacak demiyorum. Bedelli gündemimizde yok ama hassasiyetimiz var. Gerçek bu! İhtiyaç 350 bin ama birikmiş 5 buçuk milyon insan var. Bedelli bedelsiz fark etmez 5 buçuk milyon insanın bu sorununa çare bulmak zorundayız” ifadesini kullanıyor.

Başbakan Yıldırım, Muharrem İnce ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında polemiğe neden olan 2.Ordu Komutanı Metin Temel’in görevden alınma vaadine ilişkin olarak, “Hitler’e özeniyor herhalde, bir yanda ben gelince hakimler ayağa kalkmasın diyeceksin diğer yanda bana yan baktı diye apoletlerini sökeceğim diyeceksin. Metin Temel Paşa 15 Temmuz’da darbenin bastırılmasında büyük kahramanlık sergilemiştir. Afrin’ de de aynı şekilde bu vatana hizmeti büyüktür. Ben bizzat gördüm. Değerli bir komutandır. Muharrem İnce fizik öğretmeni iyi bilir kritik hızın üzerine çıkınca savrulmalar olur. Kendisinde de bu savrulmalar başladı” yorumunu yapıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89