• BIST 9645.02
  • Altın 2414.11
  • Dolar 32.5972
  • Euro 34.7733
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 9 °C

CHP'yi karıştıran rapor

CHP'yi karıştıran rapor
Kürt sorunu stratejisini belirlemek isteyen CHP, Van’da toplandı. Sert tartışmalar yaşandı. Hazırlanan rapordaki ifadeler dikkat çekti.

CHP'yi hareketlendiren görüşmeCHP’nin “Siyasette Barış Stratejisi” çalışmalarının ikincisi Van’da başladı. Kürt meselesinin masaya yatırıldığı programa kanaat önderlerinin istekleri damga vurdu. Bölgedeki 5 bin kişi ile görüşülerek hazırlanan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ’na sunulan rapora BUGÜN ulaştı. “Parti’de önemli görevde bulunan yöneticilerin Kürt konusunda hassasiyetleri artırılmalı. Yanlış anlaşılacak sözlerden kaçınılmalı” denilen raporda “Anadil serbestçe kullanılsın. Kürtçe seçmeli ders olarak okutulsun” talepleri yer alıyor.

5 bin kişiyle konuşuldu

Rapor, bölgedeki 5 bin kişiyle konuşularak hazırlandı. CHP’ye öz eleştiri getirilirken bir taraftan da partiye aykırı düşecek fikirler dillendirildi. Bazı bölümlerde Genel Merkez’den istekler kaydedildi. ayrıca CHP’lilerin Genel Başkan’a yazdıkları mektuplara yer verildi. Bu bölümlerde insan hikayeleri yer aldı.

25515

Artık gaf yapmayalım

Raporda CHP’li Onur Öymen’in bir süre önce söylediği Dersim sözlerine atıf yapıldı. Bu sözlerin Kürt kamuoyunda olumlu karşılanmadığı belirtildi. Bu sözler, “Kamuoyunda iyi algılanmadık. Benzer gaflar yapılmamalı. İmaj düzeltilme yoluna gidilmeli” şeklinde değerlendirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş’in sözlerine atıf yapılırken “Partide önemli görevde bulunan yöneticilerin Kürt konusunda hassasiyetleri artırılmalı yanlış anlaşılacak sözlerden kaçınılmalı” denildi. Bu açıklamanın altına Kürt meselesinde partide tek seslilik olsun maddesi eklendi.

Gül’e destek verilmeli

Raporda dikkat çeken bir diğer husus Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü işaret eden satırlar oldu. Gül’ün Tunceli ziyareti sırasındaki “eski Dersim” sözleri raporda yer aldı. Gül’ün ‘Dersim açılımı’ CHP’liler tarafından, “Siyaset üstü insanlar ile kanaat önderlerinin yaklaşımları desteklensin” sözleriyle değerlendirildi. Bu ifadelerin altına, “Boşalan köyler doldurulsun, Köylere Kürtçe isimleri verilsin” maddeleri eklendi.

Köy koruculuğu kaldırılsın

Kürtçe için özel bir bölüm ayrılan raporda, “Anadil serbestçe kullanılsın. Kürtçe seçmeli ders olarak okutulsun” denildi. Ayrıca özel TV’lerde Kürtçe’nin serbest bırakılması için çaba gösterilmesi istendi. Diyarbakır’da suikast sonucu öldürülen Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Gaffar Okan’la ilgili satırlar da dikkat çekti: “Bölgeye Gaffar Okan gibi memurlar gönderilsin. Valisinden zabıta müdürüne kadar her me mur, hal ka iyi dav ran sın, Okan gibi sevecen olsun” denildi. Ayrıca köy koruculuğunun kaldırılması talep edildi.

‘KOŞANER HASDAL’A BÜYÜK BİR İHTİMALLE GİTMİŞTİR’

CHP lideri Kılıçdaroğlu Siyasette Başarı Stratejisi Çalışması'na katılmak üzere gittiği Van'da, Ferit Melen Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Genelkurmay Başkanı Orgenaral Işık Koşaner'in Hasdal cezaevi ziyaretini nasıl değerlendirdiği sorusuna "Ziyaret edebilir, bilemiyorum. Büyük bir ihtimalle gitmiştir. Oradakilerle görüşmüştür. Kendi silah arkadaşları. Görüşmeleri yapmışlar, ayrıntıları bilemiyorum'' yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu’nun cümle içinde kullandığı, "Büyük bir ihtimalle gitmiştir" sözleri şaşkınlıkla karşılandı. CHP liderinin sözleri, Koşaner’in Hasdal ziyaretinden haberdar olmadığı yorumlarına neden oldu.

VATANDAŞLA CHP'NİN ARASINI YAPIN

Raporda diğer istekler ise şöyle sıralandı:

* Bölgede anayasaya dayalı eşit vatandaşlık uygulanmalı.
* Bölgede devam eden savaş son bulmalı.
* Gizli olağanüstü hal kaldırılsın. Programa gelene kadar 3 kez arandık.
* Bölgede devam eden ajan muhbirlik son bulsun. JİTEM vari oluşumlar sona ersin.
* Tarım ve Hayvancılığa önem verilsin. Fakir vatandaş için bankalar kredi imkanı tanısın.
* Vatandaşla CHP ve devlet arasında boşluk kalmasın.

PKK'YA PROPAGANDA YAPTIRMAYIN

Raporda Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na iletilmek üzere yer alan bir mektup ise dikkatlerden kaçmadı. Bir ilçe başkanı tarafından kaleme alınan mektupta şu satırlara yer verildi.

"Oğlum Van'daki eğitim yetersizliği nedeniyle ÖSS'yi kazanamadı. Ancak PKK, oğlumun üniversiteyi kazanamaması için 'Başkanın oğlu bile üniversiteyi kazanamadı. Kürt olduğu için kazandırmadılar' dedi. Halka da bu propagandayı yaptılar. Ancak çok iyi biliyorum ki, oğlum iyi eğitim şartları altında okusaydı Kürt olsa da üniversiteyi kazanacaktı. Bu yüzden Van'a iyi imkanlar getirerek bu PKK propagandasını yıkmalıyız."

İÇERDE DE DIŞARDA DA TARTIŞMALAR YAŞANDI

Kürt sorunu stratejisini belirlemek isteyen CHP'nin Van toplantısında sert tartışmalar yaşandı. Toplantıya alınmayan partililer "Böyle iktidara nasıl yürünür? Bu tavır, bürokratik, statükocu, akıl ve bilim dışı ahmakça bir davranış" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP'nin yeni Kürt politikasını şekillendirmek amacıyla Merkez Yürütme Kurulu'na (MYK) alınan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun 'Kürt açılımı'na yönelik önemli mesajlar vereceği Van gezisinde 'kriz' çıktı.

Listede isimleri olmadığı gerekçesiyle Kürt sorunun da konuşulacağı Merit-Şahmeran Otel'deki "Siyasette Barış Stratejisi" programına alınmayan Çatak İlçe Başkanı Ali Kemal Aras, Gürpınar İlçe Başkanı Nurettin Taşer, Başkale İlçe Başkanı Named Parlak ve CHP'nin 29 Mart yerel seçimlerdeki Van Belediye Başkanı adayı Doç. Dr. Aykut Hamdi Orhan 'kazan' kaldırdı. Bu isimleri, bölgedeki kanaat önderlerinden CHP üyesi Süleyman Ayti de katıldı.

"CHP'li olarak utanıyorum"

CHP'nin 29 Mart yerel seçimlerindeki Van adayı 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan toplantıya alınmamasına sert tepki gösterdi. 2 profesör arkadaşıyla toplantıya gelen Orhan, toplantıya alınmamasına "Böyle iktidara nasıl yürünür? Bu tavır; bürokratik, statükocu, akıl ve bilim dışı ahmakça bir davranıştır" sözleriyle karşılık verdi. Orhan, toplantıya alınmaması nedeniyle "CHP'li olarak utanıyorum. 1962'den beri CHP'ye hizmet ediyorum. Gördüğüm saygısızlığın haddi hesabı yok" dedi.

“VATANDAŞIMA NE DİYECEĞİM”

Çatak İlçe Başkanı Aras, CHP'nin bu politikayla başarılı olmasının mümkün olmadığını kaydederek, "Beni toplantıya almadılar. Ben Çatak'a gittiğimde vatandaşa ne diyeceğim" diye sordu. Gürpınar İlçe Başkanı Taşer'in tepkisi ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş'e oldu. Taşer, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde CHP'yi temsil etmenin ateşten gömlek giymek olduğunu söyleyerek, "Biz çaba sarf ediyoruz, birisi çıkıp 'Kürtler kucağımıza oturacak' diyor. Hurşit Güneş CHP'nin Doğu teşkilatını bitirmiştir" dedi. "Çakma CHP'liler içeride oturuyor. Partiyi kucaklamayan isimler ön planda" değenlendirmesinde bulunan Taşer, AK Parti'nin yılda en az il ve ilçe başkanlarıyla 200 kez toplantı yaptığını kaydederek, "CHP bir kez yapıyor ona da biz giremiyoruz" dedi.

“BÖLGEDE TABELA PARTİSİYİZ”

Toplantının yapılacağı Merit-Şahmeran Otel'e 120 kilometre uzaktan gelen Başkale İlçe Başkanı Parlak da CHP'nin bu tavrına alışkın olduğunu ifade ederek, "Önemli olan hastalığı teşhis etmek ve onu tedavi etmektir. Ancak teşhis bölgeyi iyi bilenlerle başlar. Kürt sorunu kangren hale geldi. Savaş ortamından bıktık artık. Oğlum eve 1 saat geç gelince korkuyorum" dedi.

CHP parti üyesi Ayti ise CHP'nin Kürt konusunda tutarsızlık sergilediğine işaret ederek, "Genel Başkanımız başka konuşuyor, yöneticiler farklı konuşuyor" dedi. Partilerin iktidar olmak için önemli bir lidere ihtiyaç duyduğunu savunan Ayti, "CHP olarak burada tabela partisiyiz. Tutumlarından dolayı bölge halkı Baykal ve ekibinden nefret etti. Baykal gibi MHP'den de nefret ediliyor" diye konuştu.

ELEKDAĞ TOPLANTIYI TERK ETTİ

Van’daki toplantıya, eski büyükelçi ve CHP milletvekili Şükrü Elekdağ’ın tartışmaları damga vurdu. Toplantıya katılan Elekdağ'ın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve bazı CHP’li yöneticilere programın içeriği hakkında itirazda bulunduğu ifade edildi. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği organizasyonda Elekdağ’ın bir süre sonra sesini yükselterek toplantıyı terk ettiği öğrenildi.

Basına kapalı toplantının amacı, "etnik kimlik ve dini inancın istismar edilmediği, bireysel özgürlüklere dayalı üçüncü yolun bulunması ve birlikte mutlu bir gelecek için ortak akıl üretilmesi'' olarak belirlendi. Önceden hazırlanmış herhangi bir metin veya içerik sunumu yapılmayan toplantı, katılımcıların görüşleri doğrultusunda şekillendiriliyor. Toplantı da aykırı görüşler de dile getiriliyor.

ADD BAŞKANI KAPI DIŞARI EDİLDİ

CHP Genel Merkezi'nden gelen Kadın Kolları Komitesi'nin de alınmadığı toplantı gazetecilere de kapatıldı. İstanbul ve Ankara'dan programı izlemek için gelen basın mensupları şoke oldu. Toplantıya 78 kişinin katıldığı öğrenilirken, bu kişilerden sadece 3'ünün Vanlı olduğu belirtildi. Toplantıya katılan Vanlılar'ın, Eczacılar Odası Başkanı Murat Keçeci, Van Genç İşadamları Derneği Başkanı Kadri Salas ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Van Şube Başkanı Armağan Bayraktar olduğu kaydedildi. Bayraktar'ın bürosunun Ergenekon'dan operasyonları sırasında arama yapıldığı ifade edildi. Bir ilçe başkanının, "Mustafa Muğlalı Kışlası'nın adının değiştirilmesi konusunu Meclis'te neden görüşmediniz" diye tepki gösterdiği öğrenildi.

Programa Van Atatürkçü Düşünce Derneği de alınmadı. Programın yapıldığı Merit-Şahmaran Otel’in lobisinde bağırarak dışarı çıkan ADD Şube Başkanı Murat Yiğit, "Bütün sivil toplum örgütlerinin temsilcileri burada olmasına rağmen biz ADD üyelerini almamaları CHP’nin ayıbıdır. Yazıklar olsun" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89