• BIST 9926.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

CHP'yi 'Ergenekon' mu caydırdı?

CHP'yi 'Ergenekon' mu caydırdı?
TBMM'de askere sivil yargılamayı getiren yasaya 'evet' diyen CHP, Ergenekon sanıklarını da kapsadığını öğrenince çark etti. AKP de suçlamalara cevap verdi...

TBMM’de askere sivil yargılama getiren yasaya ‘evet’ diyen CHP, ertesi gün Ergenekon sanıklarını da kapsadığını öğrenince çark etti. AK Parti, ‘Mutabakatla yasalaştırdık’ dedi.

Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki askere sivil mahkemelerin yolunu açan düzenlemeyle ilgili TBMM’de yasanın kabülünden 5 dakika önce yasaya onay veren CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, ertesi gün yasanın ergenekoncuları kapsadığını öğrenince şöyle dedi: ‘Biz böyle bilmiyorduk. Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz.’ Okay’ın açıklamalarına tepki gösteren AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise düzenlemeyi muhalefetle birlikte yaptıklarını açıkladı. Bozdağ, ‘Danışma Kurulu’nu beraber yaptık, önergeleri beraber müzakere ettik, kabulüne beraber karar verdik, Genel Kurul’da görüşmeleri baraber yaptık ve yasalaştı’ dedi. Bozdağ tasarının yasalaşma sürecini şöyle anlattı:

UZLAŞMA SONUCU YASALAŞTI

Adalet Bakanı, ‘Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yapmamız gereken 3 konu var. Müzakere edelim ve bir mutabakat oluşursa Genel Kurul’da yasalaştıralım’ dedi. Ayrıca, ‘AİHM’de Türkiye aleyhine sonuçlanan davalar var ve bu işi yapalım’ dedi. Ve orada, hep birlikte bunları müzakere ettik; tek tek okuduk. Tüm partilerin grup başkanvekilleri olarak Adalet Bakanı’na, ‘Bu değişiklik makuldür, yapalım’ dedik.

HERKESİN HABERİ VARDI

Beraber yaptık, 20:30 sularındaydı. Adalet Bakanı da, 1 saat içerisinde hem AİHM’in kararını hem bu konuda bir bilgi notunu hem de değişiklik önergelerininin bir örneğini hepimize verdi. Yasa, gece 01.30 sırasında görüşüldü. Arada 5 saatlik bir zaman var. Gecenin bir yarısı kimsenin haberi olmadan getirilmiş bir konu değildir. Genel Kurul’da da başkan önergeyi okudu, yeni bir madde gibi görüşme açtı; böyle olunca siyasi partilerin konuşma, değişiklik önergeleri verme hakkı doğdu. Gruplar adına bunların ikisini de yapan olmadı. Soru cevap kısmında da soru soran olmadı ve oylama sonunda kabul edildi.

YASANIN ÖZEL ANLAMI YOK

Bir gazetecinin, ‘’Kanun, Ergenekon sürecini nasıl etkileyecek?’’ sorusu üzerine de Bozdağ, ‘’Kanunun kime ve nasıl uygulanacağına biz karar veremeyiz, genellik ilkesi diye birşey vardır. Bu yasa kapsamına kim girecekse hepsine uygulanacaktır. Bu bizim değil, uygulayıcıların görevidir. Şuna ya da buna uygulansın diye karar almıyoruz. Özel bir anlamı ya da hedefi yoktur’’ diye konuştu.

Okay: Amaç Dursun Çiçek

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay basın toplantısında ‘ Biz böyle anlaşmamıştık. Bu değişiklikle siyasal iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor. Bu bir gece yarısı operasyonu. Art niyet taşıyor’ dedi. Yasal düzenlemenin hem Askeri Mahkemeler Kanunu’na hem de Anayasa’nın 145/1. maddesine aykırı olduğunu savunan Okay, değişikliği Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89