• BIST 9719.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

CHP'nin önceliği Ergenekon!

CHP'nin önceliği Ergenekon!
CHP, yemin krizinin ardından Meclis çalışmalarına başlayabildi. CHP'li vekillerin önceliği, Ergenekon sanıkları oldu.

CHP, yemin krizinin ardından Meclis çalışmalarına başlayabildi. CHP'li vekillerin önceliği, Ergenekon sanıkları oldu. Partisi adına bu yönde yasa teklifini veren Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını istedi. Ali Rıza Öztürk'ün ise tutukluluk süresinin 2 yıl ile sınırlandırılması için kanun teklifi hazırladığı belirtildi.Yemin boykotuyla tutuklu vekillerin tahliyesi hedefini gerçekleştiremeyen CHP'nin, Meclis çalışmalarında önceliği yine Ergenekon sanıkları oldu. Bu konuda ilk teklif YARSAV'ın eski başkanı ve CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan'dan geldi.

Kanun teklifinde, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve savcılıklarının yetki ve görevlerinin sona ermesi öngörülüyor. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de tutukluluk süresinin sınırlandırılması için kanun teklifi hazırlıyor. Öztürk, ağır ceza mahkemelerinin görevine giren işlerde tutukluluk süresinin en çok iki yıl olmasını, ancak bu sürenin zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl daha uzatılmasını isteyecek. Özellikle tutuklu süreleriyle ilgili teklif kanunlaşırsa Ergenekon sanıklarının büyük çoğunluğu tahliye olacak.

Emine Ülker Tarhan'ın yanı sıra çok sayıda milletvekilinin imzasını taşıyan teklife göre, mahkeme başkanları ve cumhuriyet savcıları adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemeleri statüsünde görevlerine devam edecek; başka bir göreve atanmalarına HSYK karar verebilecek. Mevcut soruşturma ve dava dosyaları, ayrıca bir karar verilmesine gerek kalmaksızın, durumlarına, mahiyetlerine ve kanun hükümlerine göre, bulundukları aşamadan itibaren bu mahkemelerin bulunduğu adli kaza merkezlerindeki adliyelerde görev yapan ağır ceza mahkemelerine ve cumhuriyet başsavcılıklarına intikal ettirilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, daha önce özel yetkili ağır ceza mahkemelerince karara bağlanan dava dosyaları, hangi aşamada olursa olsun başkaca bir işlem yapılmasına ve karar verilmesine gerek olmaksızın bulundukları aşamada adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemelerinin statüsüne ve hükümlerine bağlı olarak incelenmeye devam edilecek. İncelemesi sona eren dava dosyaları, ilk kararı veren yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerine gönderilecek. Teklif, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçlara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı, CMK'nın 250, 251 ve 252. maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. (Zaman)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89