• BIST 9694.45
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

CHP'nin Kürt sorununa 'çözüm' önerileri!

CHP'nin Kürt sorununa 'çözüm' önerileri!
CHP'li Mesut Değer, Kürt sorununu çözmek için neler yapılabileceğine dair bir rapor hazırladı. İşte o rapordan başlıklar...

CHP'li Mesut Değer, Kürt sorununu çözmek için neler yapılabileceğine dair bir rapor hazırladı. Raporda, Türkiye'de Soros vakıflarının kurulması gibi Kürt sorunu çözeceği iddia edilen öneriler yer alıyor.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer, "PKK'lilerin dağdan inmesini kolaylaştıracak öneriler" içeren bir rapor hazırladı. Genel Başkan Deniz Baykal'a da sunulan çalışmada, çözüm önerileri yerine getirildiği takdirde Kürt sorununun çözüleceği iddia ediliyor.

PKK'nin silahtan arındırılması için belli bir planlama ve hukuksal zeminin uygun hale getirilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda "Genel af ya da benzeri ifadelerin karşılık bulması için inandırıcı yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Adı her ne olursa olsun yapılacak düzenlemelerin içinde geçmişi unutturacak formüller olmalıdır. Silah bırakıp dönenlere her türlü eşit vatandaşlık ilişkileri ve hakları tanınmalıdır. Bunun yanında eğitim, sağlık, konut edinme, istihdam edinebilme imkanları oluşturulmalıdır. Örgütün merkez yönetiminin de içinde olması önemlidir. Türkiye'de demokrasi ve hukuk sınırları içinde her türlü iş, düşünce ve siyaset yapma imkanları olmalıdır" ifadeleri yer alıyor.

PKK'nin silahsızlandırılması için öneriler

Raporun, "PKK'nın silahsızlandırılması için kısa vadede yapılabilecekler" başlıklı bölümünde, silah bırakanlara itirafçılık yasasını diretmeden, en az 5 yıl denetimli serbestlik hükümlerinin uygulanması, bu sürede bir meslek eğitimi almasının sağlanması, örgütten ayrılan herkese her yıl yenilenmek şartı ile sağlık güvencesi kazanana kadar en fazla 5 yıl süreyle yeşil kart uygulaması ile sağlık hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması, PKK'nin yüksek potansiyel gösterdiği yerlerde gezici sağlık hizmetlerinin her vatandaşa eşit ve hümanist yaklaşımlarla verilmesi, bu hizmeti sağlayacak sağlık ekiplerinin yüklendikleri misyon açısından eğitilmesi, bilinçlendirilmesi, teslim olan PKK'lilere evlilik yardımı yapılması, yarım kalmış eğitimlerini tamamlamaları için imkan sağlanması, meslek eğitimi verilmesi ve 5 yıllık yeşil kart hakkı tanınmasının sorunun çözümünde etkili olacağı öne sürülüyor.

"Soros Vakfı gibi vakıflar kurulsun"

Değer tarafından hazırlanan raporun en dikkat çekici yanlarından biri de uluslararası alanda Türkiye adına istihbarat çalışması yapacak bazı vakıfların kurulmasının gerekli görülmesi. Değer, Gheorge Soros vakıfları gibi vakıflar kurulmasının Kürt sorununun çözümünde etkili olacağını öne sürerek Türkiye'nin bu sorunu çözmesi için yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da faaliyet göstermesi gerektiğini söylüyor.

Türkiye'nin yurtdışında Gheorge Soros'un vakıfları gibi kendisine yönelik istihbarat çalışmalarını bertaraf edecek vakıflar kurması, aynı tarz vakıfları Güneydoğu için de oluşturup işlevsel hizmete yönelik çalışmalar yapılması, Türkiye'de istihbaratlar üstü sağlıklı bir koordinasyon kurulu oluşturulması ve bu kurula, hukuka ve devletin üstünlüğüne hizmeti ilke edinmiş kurum kimliği kazandırılmasının sorunu çözeceği iddia ediliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89