• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 18 °C

CHP'li belediyeden Org. Muğlalı adına işhanı

CHP'li belediyeden Org. Muğlalı adına işhanı
CHP'li Muğla Belediyesi'nin, 33 köylüyü kurşuna dizdiren dönemin Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adını bir işhanına verdiği ortaya çıktı.

CHP'li Muğla Belediyesi'nin, Van'da hayvan kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen 33 köylüyü yargısız infazla kurşuna dizdiren dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adını bir işhanına verdiği ortaya çıktı.

"Orgeneral Mustafa Muğlalı" ismi, birkaç gün önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş tarafından gündeme getirilmişti. Tunceli doğumlu Ateş, Onur Öymen'in Dersim katliamıyla ilgili sözlerinden sonra yapılan tartışmalara katılarak, "Başbakan Tayyip Erdoğan, Dersim konusunda samimiyse önce Van'daki Mustafa Muğlalı Kışlası'nın adını değiştirmesi gerekir. Dersim olaylarını bastıran Abdullah Akdoğan Paşa'nın, Elazığ'daki askerî kışladaki adını değiştirmesi lazım. Abdullah Paşa'nın adı, Elazığ'daki Alevilerin oturduğu mahalleye verilmiştir. Hükümet samimiyse bu ismi değiştirmesi lazım." şeklindeki açıklamalarda bulunmuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ateş'in değiştirilmesini istediği Orgeneral Muğlalı'nın adının, "Muğla'nın yetiştirdiği önemli kişilerin isminin yaşatılması" amacıyla 1986 yılında, dönemin CHP'li Belediye Başkanı Erman Şahin tarafından yaptırılan bir işhanına verildiği de anlaşıldı.

30 yılı aşkın süredir CHP'li belediye başkanları tarafından yönetilen Muğla'daki söz konusu işhanına belediye de ortak. İşhanındaki 28 işyerinin önemli bir kısmı, geçen yıllarda SSK borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredildi ancak belediyenin hâlâ beş dükkânı var.

"BEN ANKARA MİLLETVEKİLİYİM, MUĞLA'DAN NASIL HABERİM OLSUN?"

Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, "Ben Ankara milletvekiliyim. Benim Muğla'daki işhanından nasıl haberim olabilir, rica ederim." dedi.

Kendisinin Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın isminin Van'daki kışlada değiştirilmesini istemesine rağmen CHP'li bir belediyenin bir işhanına vermesinin tezat olup olmadığının sorulması üzerine Ateş, "Sevgili kardeşim, hesap sorar gibi soru soruyorsun. Ben bunun hesabını sana mı vereceğim? Benim Muğla'daki işhanından haberim yok. Ben Ankara milletvekiliyim." şeklinde konuştu.

Muğla Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hasan Önkaş ise konuyla ilgili bir açıklama yaparak, bu ismin 1986 yılında dönemin CHP'li Belediye Başkanı Şahin tarafından belediye meclisi kararıyla verildiğini söyledi.

Muğla'dan yetişen önemli isimlerin bu şekilde yaşatıldığını ifade eden Önkaş, "Sadece Muğlalı'nın ismi verilmemiştir. Mesela Türkiye'de ilk çay üretimini sağlayan Zihni Derin de Muğlalıdır ve belediyemiz, başka işhanına da onun ismini vermiştir." açıklamasında bulundu.

Önkaş, Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın, şehrin yetiştirdiği önemli isimlerden biri olup olmadığı sorusuna karşılık ise yorum yapamayacağını ifade etti.

MUĞLALI OLAYI

Muğlalı olayı 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesinde meydana geldi. 33 Kürt köylü, hayvan kaçakçılığı iddiasıyla o zaman 3. Ordu Komutanı olan Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle Türkiye-İran sınırında kurşuna dizildi. Dönemin CHP hükümeti tarafından örtbas edilen olay, ilk defa 1948'de DP tarafından gündeme getirildi ve 1949'da açılan soruşturma sonucu Orgeneral Muğlalı yargılandı. İdama mahkûm edilen Muğlalı'nın cezası, yaş haddi sebebiyle 20 yıla indirildi. Muğlalı, 1951 yılında cezaevinde öldü. Van'ın Özalp ilçesindeki jandarma sınır taburunun adı ise Mayıs 2004 tarihinde değiştirilerek "Mustafa Muğlalı Kışlası" yapıldı.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89