• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

CHP'den Kürt sorunu için çözüm önerisi

CHP'den Kürt sorunu için çözüm önerisi
CHP Kürt sorununun çözümü için Meclis'te toplumsal mutabakat, Meclis dışında akil insanlar komisyonu kurulması talebiyle Cemil Çiçek'in kapısını çaldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede CHP, TBMM Başkanı'na, "Kürt meselesinin çözümü için TBMM bünyesinde 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu" ve TBMM dışında 'Akil İnsanlar Grubu" oluşturulması önerisi" başlıklı 3 sayfadan oluşan bir dilekçe sundu.

Dilekçede, Türkiye'nin önemli ve bütün toplumu ilgilendiren sorunlarının çözümünün asli adresinin TBMM olduğuna dikkat çekilerek, "Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir. Ulusal iradenin tecessüm ettiği çatı TBMM olduğuna göre, ulusal mutabakatın oluşacağı yer de TBMM'dir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca yeni anayasa için oluşturulan komisyona işaret edilerek, "Anayasa gibi toplumsal mutabakat gerektiren temel bir konuda çalışma başlatarak uzlaşma arayışına giren TBMM'nin Kürt meselesinde benzer bir çalışma içinde olmaması/olamaması, izah ve kabul edilebilir bir durum değildir" denildi.

Dilekçede, "Kürt meselesinde, TBMM denetiminde bir süreç ve mekanizma oluşturulmasını gerekli görmekteyiz" denilerek şu öneriler yapıldı:

"Önerimiz, TBMM bünyesinde bir 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir 'Akil İnsanlar Grubu' oluşturulmasını öngörmektedir.

Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam sekiz üyeden oluşacaktır.

Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak Akil İnsanlar Grubu ise, yine siyasi partilerin eşit sayıda önerecekleri toplam on iki üyeden oluşacaktır.

Toplumsal Mutabakat Komisyonu, kendi çalışma kural ve yöntemlerinin yanı sıra Akil İnsanlar Grubu'nun da görev tanımını belirleyecektir."

İşleyiş nasıl olacak

Toplumsal mutabakat arama sürecinin işleyişi ve gelişimi süreci konusunda da dilekçede şu ifadeler yer aldı:

"Hükümet; terör ve şiddetin sona erdirilmesi ve silahsızlandırma konuları dâhil, Kürt meselesinin çözümüne ilişkin düşünce ve önerilerini, bugüne kadar olanların değerlendirmesini de yaparak TBMM Başkanının oluruyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na iletecektir.

Hükümetin yaklaşımı Toplumsal Mutabakat Komisyonu tarafından ele alınacaktır. Her siyasi parti, hükümetin mevcut duruma dair tespitlerine ve geleceğe dönük politikalarına ilişkin eleştiri ve önerilerini bu çalışmalar sırasında gündeme getirme imkânına sahip olacaktır. Ayrıca devletin ilgili kurum ve kuruluşları da görüşlerini Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na ileteceklerdir.

Akil İnsanlar Grubu, öncelikle TBMM'de temsil edilmeyen siyasi partilerin görüşlerini alacaktır. Bu arada hem kendisi düşünce ve öneri üretecek, hem Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun kendisine vereceği görevleri yerine getirecektir. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız da katkılarını Akil İnsanlar Grubu üzerinden yapacaklardır.

Toplumsal Mutabakat Komisyonu çalışmalarını, göreve başlamasından itibaren altı ay içinde bitirerek, hazırlayacağı raporu TBMM Genel Kurulu'na sunacaktır.

Genel Kurul, rapor üzerindeki görüşmelerini tamamladıktan sonra, üzerinde mutabık kalınan ve ortak aklı yansıtacak önerileri, uygulanma isteği ve amacıyla hükümete iletecektir.

Bu önerilerin hayata geçirilmesi bakımından bütün siyasi partiler mutabakatın unsurları doğrultusunda Hükümete yardımcı olacaklardır."

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89