• BIST 9794.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

CHP ve HDP, ‘barış’ için bir araya geldi

CHP ve HDP, ‘barış’ için bir araya geldi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis'te görüştü.

HDP heyetinde Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken; CHP heyetinde ise Kemal Kılıçdaroğlu’yla birlikte CHP grup başkanvekilleri Engin Altay ile Levent Gök yer aldı. Görüşmesi saat 15.00’da Kılıçdaroğlu’nun TBMM’deki makamında gerçekleşti. Demirtaş’ın talebi üzerine gerçekleştirilen görüşme öncesi CHP’liler, HDP heyetini kapıda karşıladılar.

CHP: PKK silah bıraksın

CHP ve HDP görüşmesi sonrası ilk açıklama CHP’den geldi. Görüşmenin ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay açıklama yaptı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, PKK’nin silah bırakması için çağrı yaptı. Altay “Görüşmede koalisyonun değil, bugün Türkiye’de barışa nasıl ulaşırız ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk” dedi. Altay özetle şunları söyledi:

“Teröre karşı tüm siyasi partilerin ortak tavır alması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. PKK şunu bilmelidir ki elde silahla barış istenmez. PKK’nın tuttuğu silah barış iradesine yönelmiş bir silahtır. Bu silahla 7 Haziran’da ortaya çıkan barışa yönelmiş silahtır. Devletin üzerine düşen görevler vardır ancak kafaya silah dayanmışken barış sesini kimsenin duyması mümkün değildir. Barış için PKK’nın silahları bırakması lazım. Kimse umudu kaybetmesin Türkiye en kısa sürede barışa kavuşacaktır. Türkiye’yi kimse bölemeyecek. HDP’nin PKK’ya yönelik, Demirtaş’ın son günlerdeki iyi niyetli feryadını ve çalışmalarını olumlu buluyoruz. Koalisyondan ziyade Türkiye’de bugün barışa nasıl ulaşırız gündeme geldi.”

HDP: İki taraf da dursun

Görüşme sonrası HDP’den İdris Baluken de bir açıklama yaptı. Baluken, “Her iki tarafın ellerini tetikten çekmesi, operasyonların durması, PKK’nin da eli tetikten çekmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim bu savaşı durduracak gücümüz ve önerilerimiz vardır. Türkiye halkları bu savaşa mecbur ve mahkum değildir. AKP’nin bu savaş arayışına karşı bu duruş ortaya çıkarsa önümüzdeki günlerde barışı gündemleştiren toplumsal bir zemin oluşturabiliriz” dedi.

Baluken şunları söyledi:

“Toplumda varolan barış umudunu yürütmeyle ilgili siyaset kurumunun çabası vardır. Çözümsüzlük girdabından çıkılabileceğimizi düşünüyoruz. Savaşın temel nedeni Cumhurbaşkanı ve AKP’nin tek başına iktidar yakalama arzusudur. AKP kendi iktidarı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istikbali için ortaya koyduğu savaş zeminini bölünme korkusu üzerinden halklara anlatmaya çalışıyor. Bölünme söz konusu değildir. Biz silahların devreden çıkacağı inancımızı sürdürüyoruz.”

Görüşmede fikir alışverişinde bulunulduğunu belirten Baluken, “Bu görüşlerimizi CHP ile görüştük. Kendilerinin de çok kararlı iradeye sahip olduklarını gördük. Çatışmanın olduğu ortamda siyasetin sözü azalıyor. Bu nedenle silahların susması gerektiğini konuştuk Her iki taraf da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Operasyonlar durmalı PKK da silahlı eylemlerine son vermeli” diye konuştu.

“AKP-CHP koalisyonu kurulmalı”

“Türkiye halkları bu savaşa mecbur ve mahkum değildir” diyen Baluken, şunları dile getirdi:

“AKP-CHP koalisyon seçeneğini Türkiye’deki kutuplaşma yönüyle, ve çatışma zeminini güçlendirecek çalışmalardan kurtarabileceğini düşünüyoruz. AKP-CHP koalisyonunun Türkiye’nin geleceği açısından sağlam bir programla birlikte, pek çok soruna çözüm getirebileceğini düşünüyoruz. Şu anda erken seçimden çok, bu koalisyon görüşmelerinden sonuç alınması gerektiğini ifade ediyoruz. Ama parti olarak da her zaman görüşümüzü ifade ettik. Cumhurbaşkanı erken seçim istiyor, AKP yönetimini de baskı altında tutuyor. AKP’nin olası böylesi bir yaklaşımı durumunda biz her türlü seçeneğe parti olarak hazırız.” (Radikal)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89