• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

CHP: Şemdinli halkı her şeyini bırakıp kaçmış

CHP: Şemdinli halkı her şeyini bırakıp kaçmış
Hakkari'den sonra çatışmaların sürdüğü Şemdinli'ye geçen CHP heyeti, top, tank sesleri altında incemelerini sürdürdü.

İlçe merkezinde askeri ve sivil yetkililerden bilgi alan CHP heyeti, köy ve mezralardan kaçan vatandaşları dinledi. Gaziantep Miletvekili Mehmet Şeker T24'e, "Çatışmanın başlangıç tarihi 23 Temmuz. PKK, Derince denilen yerde yol kesiyor. Bunun üzerine çatışma başlıyor. İki ateş arasında kalan vatandaşlar canlarını kurtarmak için evlerini ve her şeylerini bırakıp kaçıyor. Hayvanlarını bırakıyor. Burada, akrabalarının yanlarına sığınmışlar" dedi.

'Canını kurtaran 250 vatandaş' 

Şeker, çatışmanın ortasından kaçıp gelen vatandaş sayısının 250 ve üzeri olabileceğini söyledi. Valilik, kendisine başvuran ailelerin durumlarına göre, 300 ya da 600 lira para yardımında bulunuyor. Ancak, CHP heyetine vatandaşlar, "Ne olacak bizim halimiz" diye sordu.

Canlarını kurtaran vatandaşlar, 23 Temmuz'dan beri Şemdinli'de olduklarını, arkalarında bıraktıkları hayvanlarının ölmüş olabileceklerini söyledi."Yedek bir elbise bile alamadık" diyen vatandaşlar, "Ne olacak bizim halimiz" diye sordu.

'Sanki başka bir ülkedeymiş gibi'

CHP heyetinin incelemeleri sırasında top, tank ve helikopter sesleri hiç kesilmedi. Şeker, 23 Temmuz'dan beri hiç kimsenin uyuyamadığına dikkat çekti. "Sanki başka bir ülkedeymişsiniz gibi hissediyorsunuz" sözleriyle nasıl bir ortamda bulunduklarını özetledi. Şeker, telefonla haber yaptığı muhabire, "Çatışma olan yer benim olduğum yerden 500 metre ötede".dedi.

CHP: "Kamuoyundan yaşananlar gizleniyor"

Heyet adına konuşan CHP'li Milletvekili Yüksel, 15 gündür devam eden çatışmalarda kamuoyuna gerekli bilgilendirmelerin yapılmadığını belirtti ve "Biz burada birebir yaşayan kişilerle görüşmek bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz. Hakkâri'de Valilik ile dün yaptığımız görüşmelerde bize gerekli bilgiler maalesef verilmedi. Yaşananlar kamuoyundan gizleniyor" dedi.

Kaymakam: "Normal bir hadise"

CHP'li heyet daha sonra Şemdinli Kaymakamı Mesut Gençtürk'ü makamında ziyaret etmek için Belediye binasından çıktı. Gençtürk tarafından karşılanan heyet adına burada konuşan CHP'li Milletvekilli Yüksel, Şemdinli'de yaşanan olayların kamuoyundan gizlendiğine dikkat çekerek sağlıklı bilgi almak istediklerini dile getirdi. Yüksel'in ardından konuşan Kaymakam Gençtürk ise, 15 gündür devam eden çatışmalar için "Burada normal bir hadise yaşanıyor. Gayet normal bir operasyon var" değerlendirmesini yaptı. 15 gündür devam eden çatışmalarda sadece iki askerin yaşamını yitirdiğini ve 14 askerin de yaralandığı söyleyen veren Gençtürk, "Burada çatışma köylere yakın olduğu için köylüler köylerini terk etmek zorunda kaldı. Örgüt köylülerin evlerini yakıyor. Taciz ateşi yapıyor. Onun dışında bir şey yok. Her zaman yapılan operasyonlardan biri" dedi. Görüşmenin devamında CHP'li heyetin bölgedeki köyleri ziyaret etme talebine ise Gençtürk, "Bölgeden geçen araçlara taciz ateşleri yapıyor, o yüzden bölgeye gitmeniz durumunda güvenliğinizi koruyamayız" gerekçesiyle reddetti. Toplantının devamı basına kapalı olarak devam etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89