• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

CHP ile BDP ortaklığı konuştu

CHP ile BDP ortaklığı konuştu
CHP ilk kez bayramlaştığı BDP'nin "Sol blok" oluşturma önerisine olumlu mesaj verdi.

CHP ile BDP arasında 2007 seçimlerinden bu yana süren "bayramlaşmama" geleneği bu bayram CHP tarafından ilk kez kaldırılırken, iki parti arasındaki yakınlaşma, BDP'nin iktidara karşı "Sol blok" cephesi oluşturma önerisini masaya yatırma noktasına kadar geldi.

Sabah'ın haberine göre BDP heyetinin ziyaret ettiği CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, BDP'nin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın gündeme getirdiği "sol blok" önerisi konusunda, "Ülkedeki eşitsizlikleri giderecek bütün parti ve görüşlerle işbirliği yaparız" dedi. CHP'ye ilk bayram ziyaretini gerçekleştiren BDP heyeti, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, MYK Üyesi Yüksel Mutlu ve Ayhan Bilgen'den oluştu. BDP'lileri CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, Genel Başkan Yardımcısı Melda Onur ile Ankara milletvekili Zekeriya Akıncı karşıladı. Görüşme sonrasında gazeteciler, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Önümüzdeki seçimde içinde CHP, ÖDP, BDP, EMEP olan bir sol demokrasi cephesi olsa. AK Parti'ye karşı ciddi bir sol blok oluşabilir" önerisini sordu.

BDP: TEKLİF VAR

BDP'li Osman Özçelik bu soru üzerine, partilerinin kuruluşundan beri Türkiye'deki demokrasi güçlerinin bir arada olmasını arzu ettiğini söyledi. Bunun bir çatı altında olabileceği gibi demokratik işbirliği şeklinde de gerçekleşebileceğini ifade eden Özçelik, bu nedenle bütün sivil toplum örgütleri ve demokrasiyi savunan tüm siyasi partilerle iyi ilişkiler kurduklarını belirtti. Özçelik, şöyle konuştu: "Bu genel politikamızın bir yaklaşımıdır. Özel bir durum değildir. Biz zaten birçok partiyle görüşüyoruz. Yani demokratik işbirliklerini geliştirmek üzere seçimlerde güç birliği yapmak, yaşamın her alanında demokrasiyi savunmak, eşitliği, özgürlüğü birlikte savunmak üzere çeşitli temaslarımız her zaman var. Bağlarımızı koparmadık. Bugüne kadar CHP ile olmamıştı malum yaklaşımlarından dolayı. CHP'deki bu değişim dönüşümün, CHP'yi gerçek evrensel sosyal demokrat parti çizgisine getireceği umudunu taşıyoruz. İlişkilerimizin çok daha sağlıklı bir raya oturacağına inanıyoruz."

CHP: DEĞERLENDİRİRİZ

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin "BDP önce solcu olsun" sözlerini nasıl değerlendirdiği sorulan CHP Genel Sekreteri Batum da CHP'nin çizgisinde bir kopma, bir kesiklik olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de gerçek anlamda demokratik, laik, emeğin haklarına, sosyal haklara, hukukun üstünlüğüne dayanan bir cumhuriyeti yeni baştan oluşturmamız lazım. Çok boyutları törpülendi, demokratik boyut o kadar törpülendi ki biz nasıl törpülendiğinin farkında bile değiliz. Eskiden pirüpak mıydı, değildi. Fakat haklar boyutunda baktığımız zaman, çok törpülenmiş bir demokrasi anlayışıyla karşı karşıyayız. Bunları yeni baştan gerçek anlamda oluşturacak ve bütün partilerle beraber yeni demokrasimizi kurmamız için, işleyen bir demokrasi, işleyen bir hukuk sistemi için, insanlara gerçek anlamda güvence sağlayan bir hukuk devleti için, laik devleti korumak için, sosyal devleti bugün içinde bulunduğu sadaka devleti anlayışından çıkartıp gerçek anlamda insanların hakları olduğu için belli hakları elde ettikleri bir devlet haline dönüştürecek bütün değerli partilerle, bütün görüşlerle işbirliği yapmak durumundayız. Dolayısıyla burada hangi partiyle nasıl yapıyorsun, eskiden yapıyor muydun, yapmıyor muydun önemli değil. Önemli olan bu ilkelerin konulması. Ülkedeki eşitsizlikleri giderecek bütün parti ve görüşlerle işbirliği yaparız. Amacımız, bu ilkeleri savunanlarla birlikte olarak gençlerimize, çoluk çocuğumuza çok daha iyi bir Türkiye bırakmak."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89