• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

CHP, Erbakan Hoca'yı nasıl kurtaracak?

CHP, Erbakan Hoca'yı nasıl kurtaracak?
CHP'ye açılan davada Erbakan'a müthiş bir fırsat doğdu. Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin hesaplarında usulsüzlük tespit etmesi üzerine Başsavcılık tarafından dava açıldı.

Açılan davada CHP'nin eski Saymanı Mahmut Yıldız, eski muhasebe müdürü Ertuğrul Kaya ve muhasebe görevlisi Ersin Şenol'un yargılanması istendi. CHP lideri Deniz Baykal hakkında dava açılmamış olması ‘kayıp trilyon' davasında mahkum olan Necmettin Erbakan için emsal teşkil edecek.

KAYITLAR USULE UYGUN DEĞİL

CHP'nin hesapları ile ilgili Maliye Bakanlığı'nın suç duyurusu üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti. Anayasa Mahkemesi de CHP'nin hesaplarındaki usulsüzlük nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi’nin, CHP'nin 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ait kesin hesap incelemelerine yer verilen iddianamede, ''2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin usule uygun kayıtların tutulmaması, yevmiye defterinin zamanında tasdik ettirilmemesi, defter- i kebire sayfa numarası verilmemesi ve hiç tasdik ettirilmemesi nedeniyle' Siyasi Partiler Yasası'na aykırılık eyleminden, ilgili dönemlerdeki görevlilerin sorumlu olduğu'' belirtildi.

TEK TEK HESAP SORULDU

Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede CHP hesaplarındaki usulsüzlükler sıralanırken şunlar belirtildi: "31 Aralık 2004 gün ve 188 yevmiyeli numaralı mahsup fişinde gider yazılan 13 bin 387 TL 94 KRŞ'luk harcamaya ilişkin hiçbir belgenin bulunmaması, gider yazılan harcamalara ilişkin belgelerin 10 Ocak 2005 gün ve 4 yevmiye numaralı mahsup fişine eklenerek tekrar gider olarak yazılması ile 2004 yılı için 13 bin 387 TL ve 94 KRŞ'luk harcamanın belgesiz, gider olarak gösterilmesi; İtalya seyahatindeki taksi ücretlerine ilişkin düzenlenen iki belgede, havaalanı ücretine ilişkin düzenlenen belgede tahrifat yapılarak bin 132 TL 13 KRŞ’un fazladan gider yazılması.''

ERBAKAN’A EMSAL OLUR

Anayasa Mahkemesi'nin suç duyurusu üzerine CHP'nin 2004 yılı hesapları ile ilgili dava açılması Refah Partisi'nin ‘Kayıp Trilyon' davasını yeniden gündeme getirdi. Eski Milletvekili Mustafa Kamalak "Deniz Baykal'a dava açılmaması doğru bir karar. Necmettin Erbakan dava açılarak neden mahkum edildi?" diye sordu.

Kamalak, CHP'nin hesapları ile ilgili izlenene yönteminin doğru bir yöntem olduğunu belirterek "Maliye, CHP'nin hesaplarını inceledi. Hazırlamış olduğu dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Başsavcılık da Anayasa Mahkemesi'nin hesapları incelemesini istedi. Anayasa Mahkemesi suç unsuru tespit etmesi üzerine Yargıtay Başsavcılığı'na dosyayı gönderdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da dava açtı. Burada izlenen yöntem doğrudur" dedi. Başsavcılığa gönderildi CHP'de izlenen yöntemin kapatılan RP'nin ‘Kayıp Trilyon' davasında izlenmediğine dikkat çeken Kamalak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maliye tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dosya Anayasa Mahkemesi'ne değil Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilerek dava açıldı. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ihlal edildi.

CHP davasının sonuçlanmasından sonra Erbakan'ın yeniden yargılama isteme hakkı doğacaktır." Bu arada davanın açılmasındaki usul yanlışlığı nedeniyle ‘Kayıp Trilyon ile birlikte Cumhurbaşkanı Gül hakkındaki davanın da düşeceğine dikkat çekiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89