• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 11 °C

CHP, 35. maddede geri adım attı

CHP, 35. maddede geri adım attı
CHP, darbelere gerekçe oluşturduğu belirtilen TSK İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesinin kaldırılmasına yönelik teklifinde geri adım attı.

Geçtiğimiz hafta bir kanun teklifiyle maddenin metinden çıkarılmasını isteyeceklerini belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün 'tamamen kaldırma' yerine 35. maddenin değiştirilmesini isteyeceklerini belirtti. Partinin dünkü Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında konu netleşti.

CHP, "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır." şeklindeki 35. maddenin, şu şekilde değiştirilmesini önerme kararı aldı: "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve Anayasa'ya bağlı olarak korumaktır."

Anamuhelefet partisi, ortaya konan iddialı önerinin parti içinde rahatsızlıklara sebep olması nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldı. Dün, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde toplanan MYK'da konuya ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulunuldu. 35. maddenin tamamen kaldırılmasının CHP'nin 'asker karşıtı' şeklinde yorumlanabileceği endişesini taşıyan CHP'li yöneticiler, tamamen kaldırılması yerine maddeye bir hüküm eklenmesi gerektiği noktasında uzlaştı. Parti içerisinde bazı isimler, "Maddenin kaldırılması halinde TSK işlevsizleşir." diyordu. MYK'nın bu yöndeki kararını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hakkı Suha Okay, değişiklik teklifinin en geç yarın TBMM Başkanlığı'na sunulacağını bildirdi. Okay, tekliflerinin tartışılabileceğini, önemli olanın, darbelere gerekçe olarak gösterilen söz konusu düzenlemenin kanundan ayıklanması olduğunu kaydetti.

AK Parti ise CHP'nin önerisinden tatmin olmadı. "Samimi değillerdi, haklılığımız ortaya çıktı." değerlendirmesi yapıldı. Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, şunları söyledi: "Sayın Kılıçdaroğlu, 'TSK'nın iç hizmetler yasasının 35. maddesinin kaldırılmasına biz varız' diyerek, 'AK Parti'yi göreve çağırıyorum' dedi. Biz de 'Tamam biz de varız' deyince, 'AK Parti teklif getirsin, Meclis'te biz ona destek verelim' diye bir değerlendirmede bulundu. Ama bu sonuç çıktı. Bu da CHP'nin samimi olmadığını gösteriyor. AK Parti olarak bizler 35. maddenin kaldırılması konusunda tavrımızı açık ve net bir şekilde ortaya koyduk."

Öte yandan CHP MYK toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bingöl'deki mitingine 'evet' yazılı şapkayla katılan CHP'li Yedisu Belediye Başkanı Mehmet Şerif Memioğlu'nun tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu'na verilmesi de kararlaştırıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89