• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 10 °C

Cemil Çiçek, BDP heyetiyle görüştü

Cemil Çiçek, BDP heyetiyle görüştü
Cemil Çiçek ile görüşen Gültan Kışanak, komisyon çalışmalarının devam etmesini ve hızlandırılmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen son aşamayı iletmek üzere BDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan'la görüştü. Meclis makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Kışanak, Meclis Başkanı Çiçek ile yapılan görüşmenin tüm Türkiye'nin arzuladığı yeni anayasanın bir an önce yapılabilmesinin koşullarını yaratma ile ilgili olduğunu belirterek, Çiçek'e bu konudaki ısrarı, çabaları ve emeği nedeniyle teşekkürlerini sundu. Ön görülen çalışmayı Çiçek'in gayretleriyle sonuç alıncaya kadar ilerletme yaklaşımıyla bugüne kadar getirdiklerini ifade eden Kışanak, "Gelinen düzey, hepimizin beklentilerine cevap veren bir düzey değil. Uzlaşma sağlanan madde sayısının az olması, bu kadar uzun süreli bir çalışmanın içerisinde toplamda 48 maddede uzlaşılması büyük bir problem ve eksiklik. Biz parti olarak bunun giderilmesini arzuluyoruz" dedi. Komisyonun çalışmalarına devam etmesi gerektiğini işaret eden Kışanak, bunun 30 yıllık bir beklenti olduğunu dile getirdi. Kışanak, "12 Eylül darbesinde bu yana toplum özgürlükçü, sivil ve demokratik bir anayasayı arzuladı. Yıllarca bunun mücadelesi verildi" diye belirtti.

'Bütün siyasi partiler topluma sivil ve demokratik bir anayasa vaat etti'

Halk nezdinde yeni, demokratik ve sivil bir anayasanın tüm koşullarının oluştuğunu belirten Kışanak, şunları dile getirdi: "Kamuoyundaki demokratik anayasa beklentisinin parlamentodaki çalışmaya yeterince yansımadığını görüyoruz. Bu bir eksiklik, bunun giderilmesi lazım. Ancak, bu beklentiyi bu parlamento karşılamak durumda. Bütün siyasi partiler topluma sivil ve demokratik bir anayasa vaat ettiler. Bu sorumluluktan kaçınmamak gerekiyor. O nedenle biz komisyon çalışmalarının devam etmesini arzuluyoruz, ancak hızlandıracak bir yol ve yöntemin bulunmasını da arzu ediyoruz. Bugüne kadarki çalışma temposunun yeterli olmadığı açık. Bu nedenle biraz siyasi partilerin uzlaşılan madde sayısını arttırabilmek için ne yapabiliriz sorusunu sorarak, kendi iç tartışmalarını yapmalarını istiyoruz. Biz, bundan sonra komisyon devam ederse uzlaşılan madde sayısını nasıl artırabiliriz, sorunlarımızı çözen, bizi geleceğe taşıyabilecek bir anayasa nasıl çıkartabiliriz, bu konuda biraz daha özverili ve yoğun bir çalışma temposu içerisinde olacağız. Diğer partilerden de bunu bekliyoruz."

Kışanak, uzun tutukluluk sürelerine ilişkin olarak ise, "Uluslararası hukuk normlarına da aykırıdır. Evrensel demokratik ilkelere de aykırıdır. Bu kadar uzun tutukluluk süresi olamaz ve bu konuda yanlış uygulamalar var. Anayasa Mahkemesi'nin son kararı bütün bunlara işaret etmiştir" diye belirtti.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89