• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 4 °C

Cemil Bayık: ‘Önce çözüm sonra silah bırakma’

Cemil Bayık: ‘Önce çözüm sonra silah bırakma’
KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık Azadiya Welat gazetesindeki köşesinde ortak açıklamayı değerlendirdi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın silahları bırakma temelinde olağanüstü kongre düzenleme çağrısı için, “Önce çözüm, daha sonra silah bırakma” dedi.

Kürtçe yayınlanan Azadiya Welat gazetesindeki köşesinde toplantıyı değerlendiren Bayık, HDP ile hükümetin ortak açıklamanın önemli olduğunu, ancak silahların bıraktırılması beyanının yanında, hükümetin adım atması gerektiğini belirtti.

‘AKP’nin adım atması gerekir’

Bayık, Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’de silahların bırakılması konularının birbirinden ayrı tutulamayacağını kaydederek çözüm için adres olarak da AKP’yi gösterdi.

Şu zamana kadar hükümetin gerekli adımları atmadığını aktaran Bayık, şunları yazdı: “Tüm dünyada bu tür sorunlar için şöyle bir çözüm gelişiyor. Önce çözüm, daha sonra silah bırakılıyor. Bu aşamaya gelmeden önce ateşkesin ve eylemsizliğin oluşturulması gerekiyor. Zaten belgede de bu gösteriliyor. Bugüne kadar biz adım attık, fakat hükümet sorumluluklarını yerine getirmedi. Önder Apo şimdi de tarihi bir adım atıyor. Eğer AKP, 2013 yılı gibi yaklaşırsa ve atılan adımları cevapsız bırakırsa, büyük bir yanlışlık yapmış olacaktır. Silahların bıraktırılması beyanına karşılık AKP’nin adım atması gerekir.”

’10 madde çözümün başlangıcıdır’

Bayık, ortak açıklamada yer alan 10 maddenin Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümü için çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Bu ortak açıklamayla bir Kürt sorunu geniş çerçevede gündeme oturdu. Bir kez daha görüldü ki Türkiye’deki siyasi ve toplumsal gündemin ana maddesi, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümüdür. Açıklanan ortak belge ve 10 madde, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununum çözümünün başlangıcıdır.”

‘Maddeler birbirinden ayrılamaz’

Ortak açıklamayla açıklanan 10 maddenin demokratik çözüm taslağının legalleşmesi anlamına geldiğini kaydeden Bayık, bu 10 maddenin de bütünlüğüne dikkat çekti.

Bayık, şöyle devam etti: “Bu belge şu anlama geliyor. Geçen kasım ayında Kürt halk önderi Abdullah Öcalan tarafından devlete ve bize sunduğu demokratik çözüm taslağının legalleşmesidir. Bu belgeden bir söz ya da bir maddenin çıkartılması, ya da birbirinden ayrılması olmaz. Belge tek parçadır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89