• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

'Cemil Bayık, Mesud Barzani ile görüşecek' iddiası

'Cemil Bayık, Mesud Barzani ile görüşecek' iddiası
KCK’nin Batı Kürdistanlı Peşmergelerin Batı Kürdistana geçmesine şartlı onay verdiği kaydedildi.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın Rojavalı (Suriye Kürdistanı) peşmergelerin geçişi için ikna olduğu ve konuyu Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’yle görüşeceği bildirildi.

Rûdaw TV’nin canlı yayınına telefonla bağlanan Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi Sekreteri Hamid Hacı Derviş, Federal Kürdistan İstihbarat ve Güvenlik Ajansı İstihbarat Sorumlusu Lahur Talabani’yle Kandil’e giderek KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’la görüştüklerini söyledi.

Kandil’deki görüşmeye ilişkin Hamid Hacı Derviş, “Cemil Bayık, Rojavalı peşmergelerin geçişi için olumlu görüş bildirdi. Ancak öncesinde Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’yle görüşüp konuyla ilgili YPG’yle ortak bir mekanizma kurulmasını kararlaştıracaklar” dedi.

Hacı Derviş, Bayık’ın kendilerine, “Barzani’yle anlaşırsak, Peşmergelerin Rojava’ya geçmesi için hiçbir engel kalmaz” dediğini aktardı.

Derviş ayrıca, “Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de bize IŞİD’le mücadele için Rojava’ya Peşmerge göndermeye hazır olduklarını söyledi” diye konuştu.

Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi Sekreteri, KCK’nin görüşme talebinde bulunduğu Mesud Barzani’nin olumlu cevap verdiğini söyledi.

Kantonlar ‘hayır’ demişti

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, önceki gün, Federal Kürdistan’da eğitilen ve sayısı binleri bulan Rojavalı Peşmergeler konusunda yazılı bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada, “Bazı basın – yayın organlarında, Rojava Demokratik Özerk yönetimiyle Federal Kürdistan Hükümeti’nin, ‘Rojava Peşmergesi’ adı verilen silahlı grupların Rojava’ya geçişine ilişkin uzlaştıkları, mutabakata vardıkları yönünde yanlış haber, söylem ve doğru olamayan bilgiler yayılmaktadır” denilmişti.

Efrin, Kobani ve Cızire kantonlarından oluşan Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, sözkonusu iddiaları reddederek, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Halkımıza, Kürdistan ve dünya kamuoyuna bu konuda hiçbir ittifakımızın olmadığını duyuruyoruz. Demokratik Özerklik yönetimi ve onun çatısı altındaki YPG/YPJ, Rojava Asayiş Güçleri, Savunma Güçlerimiz gibi tüm güçler, Rojava topraklarını ve halkımızı savunabilecek güçtedir.”

Açıklamada ayrıca, “Tüm Kürdistanlı kardeşlerimizden karşılıklı saygıyı esas alan bir ilişki içinde olmalarını ve hiçbir tarafın Rojava’nın içişlerine müdahil bir konuma girmemesini istiyoruzˮ denilmişti.

Kanton yetkilisi: Dış güçler…

Cızire Kantonu Savunma Konseyi Başkanı Abdülkerim Saruhan ise, dün iki şehidin cenaze töreninde yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

“Dış güçlerin ajandası olan bazı sesler, ‘Rojava Peşmergesi’ söylemiyle güya Rojava savunmasına katılacağı gerekçesiyle Rojava’ya müdahale etmeye çalışmaktadır. Rojava’yı savunmak isteyenlerin şartlar öne sürme, önkoşullar dayatma yöntemleriyle kendilerini gizlemelerine de gerek yoktur. Gelirler; diğer tüm güçlerimiz gibi YPG çatısı altında hareket eder ve Rojava’yı savunurlar.”

Saruhan, “Hiçbir zaman bölgedeki ve içerideki güçlerin Rojava’da karışıklık ve kargaşa çıkarmalarına izin vermeyeceğiz. Rojava halklarının özgür iradesini kırmayı amaçlayan her türlü komplo ve saldırıya karşı direneceğiz” demişti.

Peşmergeler: Hazırız!

Federal Kürdistan’da bulunan Rojavalı (Suriye Kürdistanı) peşmergeler ise, dönüşlerinin her zamankinden daha yakın olduğunu belirtiyor.

Yaklaşık 4 yıl önce kurulan ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) sahiplendiği Peşmerge gücü, Rojava’ya dönüp IŞİD’le savaşmak için gün sayıyor.

Peşmergeler, güvenliği sağlamak ve halkı korumak adına dönmeye hazır olduklarını belirtti.

2012 yılının Şubat ayından bu yana Peşmerge Özel Kuvvetleri (Zerevani) tarafından “Roj Askeri Gücü” adı altında eğitilen Rojavalı peşmergeler, Federal Kürdistan’da IŞİD’e karşı savaşıyor.

Birlik şimdiye kadar 24 şehit verdi.

Federal Kürdistan ve Rojava arasındaki sınırın kaldırılması gerektiğini belirten Peşmergeler, Kürdistani bir güç oluşturmak istediklerini ifade etti.

8 taburdan oluşan Rojava Peşmergelerinin yanısıra  Rojavalı iki kadın birliği de bulunuyor. Bir kısmının ise eğitimi sürüyor.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89