• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Çelik: Özerklik tartışmaları suikast girişimidir

Çelik: Özerklik tartışmaları suikast girişimidir
Ömer Çelik, BDP tarafından başlatılan 'iki dil ve özerklik' tartışmasını Türkiye'deki demokratikleşme sürecine yönelik siyasi bir suikast olarak değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, BDP tarafından başlatılan 'iki dil ve özerklik' tartışmasını Türkiye'deki demokratikleşme sürecine ve açık toplum arayışına yönelik siyasi bir suikast olarak değerlendirdi. 

Çelik, AK Parti MYK toplantısına gelişinde basın mensuplarının 'iki dil' ve sözde soykırım tasarısıyla ilgili sorularını cevapladı.

BDP tarafından başlatılan 'iki dil ve özerklik' tartışmasıyla ilgili görüşleri sorulan Çelik, Türkiye'nin açık bir toplum olduğunu ve her şeyin tartışılabileceğini belirtti. Ancak bu tartışmaların hangi zamanlama ile gündeme getirildiği, nasıl sevk ve idare edildiğinin önemli olduğunu kaydeden Çelik, "Maalesef Demokratik Toplum Kongresi, ona yakın duran siyasi parti, temel birtakım kavramları, demokratik kavramları Türkiye'deki demokratikleşmeyi yaralayacak, Türkiye'deki demokratik sürecini sakatlayacak şekilde işlevselleştiriyor. Bazı değişik ülkelerde yapılmış tartışmaları buraya taşımak, tek başına demokratik kavramlardan bahsetmek demokrat olmak anlamına gelmiyor." dedi.

Çelik, 'özerklikle daha çok demokrasi arasında doğrudan ilişki vardır' diye bir yaklaşım ortaya konulamayacağına işaret ederek, açıklamasına şöyle devam etti: "Orada şöyle bir şey yapılıyor, sanki özerklik, federasyon Türkiye'ye daha çok demokrasi getirir gibi. Bir kere siyaset açısından, mantık açısından özerkliğin olduğu, federasyonun olduğu ülkelerin farklı tarihsel koşulları var. Türkiye'nin kendine özgü koşulları diyerek Türkiye'deki demokratikleşme perspektifini daraltmaya çalışıldığı süreçler yaşanmıştır, ama ben öyle bir şeyden bahsetmiyorum. Bakın dünyada 76 ya da 78 tane federasyon ya da konfederasyon ile yönetilen ülkeden bahsediliyor. Bunların her birinin ayrı tarihsel koşulları var. Bunların birçoğunun kuruluşu da değişik federe devletlerin birleşmesiyle bir ulus devlet oluşmuş, üniter devlet oluşmuştur. Türkiye'nin tarihsel koşulları, sosyolojik gerçekleri açısından şunu söyleyeyim: "Türkiye'de gerçekten demokrasi isteyenler, Türkiye'de toplumsal gruplar arasında gerçekten barışa ve açık toplum düzenine dayalı bir diyalog isteyenler, bu özerklik tartışmasıyla bu resmi dilin iki dil olması tartışmalarıyla gerçek demokratikleşmeye ve Türkiye'de açık toplum düzenine karşı son derece zararlı bir pozisyon almış oluyorlar. Bunu sakatlayan, bunu neredeyse sabote etmek gibi bir tutuma dönüştürmüş oluyorlar siyasi tavırlarıyla. Son özerklik tartışmalarının, resmi dilin iki dilli olması tartışmalarını, ben Türkiye'deki gerçek demokratikleşme sürecine, gerçek açık toplum arayışlarına suikast teşebbüsü olarak görüyorum."

Tartışmaların zamanlamasının hatırlatılması üzerine ise Çelik, şu cevabı verdi: "Seçim veya başka bir şey. Türkiye'de bunlar son derece sağlıklı zeminlerde tartışılırken, Türkiye'nin demokratikleşme perspektifi son derece sağlıklı bir biçimde birçok platformda geliştirilirken, Türkiye'de huzursuzluk yaratacak, Türkiye'de demokrasi konusunda kafa karışıklığı yaratacak, Türkiye'nin farklı kesimleri arasındaki sağlıklı diyaloğu ve toplumsal barışı olumsuz yönde biçimde zedeleyecek biçimde bu kavramların işlevselleştirilmesi, tartışma alanına sokulma biçimi bir kavramın tek başına tartışılması değil bu. O kavramın tartışma konusu yapılırken nasıl işlevselleştirildiği de önemli. Burada çok önemli mesele var. Bu bir paradoks gibi görülebilir. Bunu değişik zeminlerde daha ayrıntılı olarak tartışabiliriz. Bir takım demokratik kavramları klişe olarak alıp, siyaseti ve kültürü radikalleştiriyor bahsettiğimiz kongre ve bahsettiğimiz siyasi partiler. Bunun da gerçek demokratikleşmeye hiç bir katkısı olmaz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89