• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 10 °C

Çavuşoğlu: F-35 olmazsa başka yerden uçak alırız

Çavuşoğlu: F-35 olmazsa başka yerden uçak alırız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan S-400 krizini değerlendirdi. Çavuşoğlu, "F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı sonrasında artan Amerikan baskısına yanıt verdi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin S-400’den vazgeçmemesi ve ABD’nin buna yanıt olarak F-35 teslimatını durdurması senaryosuna yanıt verdi: “F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar.”

‘İKİNCİ S-400’Ü DE ALABİLİRİZ’

Çavuşoğlu, “ABD Patriot satmak istemezse yarın biz ikinci S-400’ü de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz” ifadelerini de kullandı.  Çavuşoğlu bu sözlerle ilk kez, NATO üyesi olarak Türkiye’nin Rus yapımı savaş uçakları alabileceğini söylemiş oldu. Bu sözler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Moskova’da yaptığı görüşmedeki “Başka modern Rusya yapımı askeri ürünler sevk etme projelerimiz de var” açıklamasının hatırlattı.

Çavuşoğlu’nun NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘İKİNCİ BİR S-400 ALABİLİRİZ’

PATRIOT GARANTİSİ: “S-400’lere acil ihtiyacımız var, neden kullanılmayalım. Bu kadar parayı kozmetik bir ürün için vermiyoruz ki. Patriot vereceklerinin garantisi yok. Pompeo’nun kendisine de sordum, patriot satma garantisi veriyor musunuz diye hayır dedi. Pence’in Türkiye teklifimizi reddetti açıklaması da doğru değil. ABD patriot satarsa alırız ama satmazsa ikinci bir S-400 ya da başka bir hava savunma sistemi alabiliriz. Ama bizim acil ihtiyacımız var. Bulunduğumuz yer gül bahçesi değil.”

ABD’NİN İKİNCİ TEKLİFİ: “İlk alacaklarımız acil ihtiyaçlarımızı karşılamak için Teknoloji transferi ise bir günde olacak bir şey değil. Biz müttefiklerimizden almayı tercih ederiz. İkinci teklifi arkadaşlarımız değerlendiriyor. Bir önceki teklife göre daha rasyonel bir teklif.”

‘F-35 OLMAZSA BAŞKA YERDEN ALIRIZ’

F-35 KRİZİ: “F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar. F-35 ortaklığından Türkiye’yi çıkarıyoruz demek yanlış. En kötü senaryoyu ortaya koyalım. Türkiye hiç olmadı başka yerden almak durumundayız. Varsayımlarla konuşmayalım. Çelişkili açıklamalar geliyor ama dördüncü F-35 de Türkiye’ye teslim edildi.” (NTV)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89