• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 5 °C

Çavuşoğlu: ABD ile ilişkiler YPG yüzünden gerildi

Çavuşoğlu: ABD ile ilişkiler YPG yüzünden gerildi
Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD ilişkilerinin Brunson yüzünden değil, ABD'nin YPG'ye desteği ve FETÖ'ye yönelik tutumundan dolayı gerildiğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili Suudi Arabistan'ın gerekli iş birliğini sergileyip sergilememesiyle ilgili soru üzerine, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda bugünkü AK Parti grup toplantısında önemli açıklamalar yapacağını vurguladı.

Türk- Amerikan ilişkileri

ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson'ın ülkesine dönmesinin Türk- Amerikan ilişkilerine yansımalarına ilişkin soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Yaptırım saçma sapan bir şeydi. Bir etkisi de olmadı, faydası da olmadı. Sadece gerginliği biraz artırdı. Pastör Brunson meselesine baktığımız zaman, sonuçta yargı kararını verdi. ABD ne diyordu? 'Bu kişi masum, bu kişi din adamı. Ama mahkeme öyle söylemedi, cezayı verdi" yanıtını verdi.

Ortada şikayetin, delillerin ve şahitlerin olduğuna ve iddianamenin uzun inceleme ve araştırmalar sonucu hazırlandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, ABD'nin bu konuda talimat verilmesinin hukukun üstünlüğüne ve güçler ayrılığına aykırı olduğunu anlaması gerektiğini söyledi.

"ABD ile ilişkiler YPG/PKK ve FETÖ yüzünden gerildi"

Çavuşoğlu, bu konunun neticelenmesinden dolayı ilişkilerde ortamın biraz yumuşadığını söyledi.

"Bu da iyi. İlişkilerin her zaman sağlıklı bir zeminde yürümesini arzu ederiz biz. Ama gerçekçi olmamız lazım. Türkiye- ABD ilişkileri Brunson yüzünden gerilmedi. Türkiye- ABD ilişkileri esasen ABD'nin YPG/PKK'ya verdiği destek sebebiyle gerildi. Aynı şekilde, FETÖ ile ilgili bugüne kadar istediğimiz adımları atmamasından dolayı gerildi."

Türkiye ve ABD arasındaki çalışma gruplarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu konularda ABD'den bizim beklentilerimiz var. Ayrıca bir Halkbank davası var, tamamen FETÖ motivli bir dava. Aynı şekilde Hakan Atilla o davayla ilgili." diye konuştu.

Konsolosluk ve hukuk konularının ilgili mekanizmalar çerçevesinde ele alınacağını belirten Çavuşoğlu, "Ama iki çok önemli şey var. YPG/PKK'ya ABD'nin desteği tamamen kesmesi lazım. Buna paralel olarak da Münbiç yol haritasının artık tamamen uyulması gerekiyor." diye konuştu.

"Yakın bir zaman içinde ortak bir devriye Münbiç içinde başlayacak"

Minbiç yol haritasının öngörülen takviminde bir gecikme olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Şu anda ortak eğitim programı Gaziantep'te başladı. Yakın bir zaman içinde yine ortak bir devriye Münbiç içinde başlayacak. Buralarda kim görev alacak, güvenlik ve yönetim birimlerinde kim görev alacak bu konuda da birlikte karar verileceğine göre, mutabakatta bu var, yol haritamızda bu var, bu adımların da bir an önce atılması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89