• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

Burkay: Koca bir halk çocuk değil, oyalamayın

Burkay: Koca bir halk çocuk değil, oyalamayın
Hak ve Özgürlük Partisi (Hak-Par), kongresi Ankara’da Kocatepe Kültür Merkezi'nde başladı.

Hak ve Özgürlük Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, çözüm sürecinin bir oyalamaya dönüştüğünü belirterek "Kürt sorunu çözülecekse eşitlik temelinde olacak. Koca bir halk çocuk değildir. Oyalamayla bir yere varılmaz" dedi.

Hak-Par Kongresi, Ankara’da Kocatepe Kültür Merkezi'nde başladı. 

Kongere’de partililere seslenen Genel Başkan Kemal Burkay'ın ilk mesajları çözüm sürecine dair oldu. 

Sürecin bir umut ve iyimserlik yarattığını belirten Burkay, "Biz her iki tarafın niyetini değerlendirdik ve pek iyimser olamadık. Bu sadece PKK'ye silah bıraktırmaya yönelik bir girişim. PKK'nin silah bırakması iyi de olur ama sorun bu değil ki. Bizim görüşümüz bu federal bir çözümdür. Hükümetin bu yönde bir projesi yok. Demokratik özerklik denilen şeyin de içi boş" dedi. 

IŞİD saldırılarını ve Kobani'deki duruma da değinen Burkay, Türkiye'nin bir an evvel Kobani'ye koridor açmasını istedi. 

Burkay, Esad'ın gittikten sonra Suriye'de demokratik bir rejimin oluşmasının ancak federal bir yapıyla mümkün olacağını kaydederek şöyle dedi: 

"Türkiye'nin bundan korkmaması lazım. Türkiye, İran, Irak ve Suriye geçmişlerinden ders almalı. Kürt halkına eşit haklar tanımadan Kürt sorununu nasıl çözecekler. Kürtler kendi bölgelerinde kendilerini yönetmeden nasıl çözülecek. Çözüm federalizmdir. Hükümete, muhalefete, bütün siyasi aktörlere ve aydınlara çağrıda bulunuyoruz: Yeter artık. Kürt sorunu çözülecekse eşitlik temelinde olacak. Koca bir halk çocuk değildir. Oyalamayla bir yere varılmaz." 

Genel başkanlığı bırakacağını tekrarlayan Burkay, partinin isim değişikliği tartışmalarına ilişkin olarak ise, "Partinin ismine Kürdistan ismini eklemek elbette olabilir. Ama bugünkü mevzuat ciddi bir engel oluşturuyor. Böyle bir değişim, partiyi kapanmaya götürebilir. Bu ülkede insanların Kürdistan adına alışması süreç işidir. Bunun için mücadele etmek lazımdır" ifadelerini kullandı. 

Birlik tartışmalarına da değinen Burkay, kendisinin 1978'den beri Kürt hareketinin birliği için çalıştığını ifade ederek şunları kaydetti: 

"Birliğe Hak-Par Birlik olarak hazırız. İsteyen arkadaşlar isterse toplu olarak gelebilirler. Geçmişte Ak Partide olsun CHP'de olsun siyaset yapmış, milletvekilliği yapmış çok sayıda kişi var. Hak-Par'a gelebilirler. Ama sil baştan bir parti olmaz. Birlik konusunda samimiyiz ama elimizdeki örgütü de çocuk oyuncağı gibi göremeyiz, sil baştan yapamayız.Birlik isteyen insanlar Hak-Par'da birleşmeyi düşünsünler iyi olur." 

Burkay, "50 yıl siyaset yaptım. Çok konuştum, çok yazdım. Bana göre söylenmedik şey kalmadı. Koşturmak için yaşım biraz ileri. Genel başkanın koşturması lazım. Artık beni hoşgörün" sözleriyle genel başkanlığa veda etti. 

Kongreye Federal Kürdistan, Rojava, ve İran'dan çok sayıda Kürt partisinin temsilcisi de katıldı.

Kongrede, genel başkanlık için Bayram Bozyel, Fehmi Demir ve Celal Baykara'nın yarışacağı belirtildi.

Türkiye’nin başkenti Ankara’da düzenlenen Hak-Par Kongresi devam ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89