• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 14 °C

Bülent Arınç operasyonla ilgili açıklama yaptı

Bülent Arınç operasyonla ilgili açıklama yaptı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili konuştu.

İşte Arınç'ın konuşmasından satırbaşları...

"Önemli bir operasyon kapsamında sizlere bilgi sunmak istedim. Bugün öğleden sonra başbakanımızın başkanlığında bir araya geldik. Olayı elimizdeki bilgiler kapsamında değerlendirdik. Bir an önce bir açıklama yapılmasında zaruret bulunduğunu düşündük. Yakinen takip ediyorsunuz, dün sabah erken saatlerde İstanbul merkezli, 28 adrese yapılan baskınlarla 52 kişi gözaltına alındı. İş adamları ve fatih belediye başkanımız da dahil olmak üzere, üç bakanımız emniyete götürüldü. 51 kişinin sorgusuna başlanıldığı öğrenildiği.

"3 AYAKLI OPERASYONUN BİLGİLERİNİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM"
Celal Kara’nın yürüttüğü rüşvet yolsuzluk operasyonuyla ilgili iki yeni savcı da görevlendirildi. Dört bakanımızın, bir belediye başkanımız vardır, bazı bakan arkadaşlarımızın çocukları isimleriyle bahsedilmektedir, bürokratlar vardır. İnşaat firmalarının isimlerinden bahsedilmektedir. Rüşvet gibi yolsuzluk gibi kara para aklaması gibi. Türkiye’yi derinden sarsan bu üç ayaklı operasyonla ilgili olarak bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

"YARDIM İÇİN İKİ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ"

Başsavcı Çolakkadı tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Şunu söylemek istiyorum. Soruşturmaların kapsamı, şüpheli sayısının çokluğu, nazara alınarak, delillerin toplanıp soruşturma için önceden beri uygulandığı gibi bu soruşturmaya yardım etmek üzere de iki cumhuriyet savcısı daha görevlendirilmiştir.

Yeni görevlendirilen savcılar memurlar ve kamu görevlilerinin memur suçları soruşturma bürosunda görevli olup önceden beri memur olup soruşturmayı yürütmektedirler. Yargı mercileri iç düzenlemeler çerçevesinde hakikatlerin ortaya çıkarılması için çalışmakta olup diyerek yaptığı işleri anlatıyor başsavcı. Rutin bir işlemdir.

"GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLARIN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ"

Bu sırada emniyet genel müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı. Basında yer alan emniyet personelinin yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili şu açıklama yapılmıştır. Haklarındaki görevi kötüye kullanma iddialarıyla ilgili yerleri değiştirilmiştir. Bu da basına aksetmişti.

"ÜÇÜNCÜ AÇIKLAMA HSYK'DAN"

Üçüncü bir açıklama HSYK tarafından yapıldı. Burada da Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevleri anlatılıyor. Yani terörle mücadele kanunun 10’ncu maddesine bakanlar hariç, yetki ve görevlerinin tespitine ilişkin, o yer cumhuriyet başsavcısına ait olup kurumumuzun bir yetkisi bulunmamaktadır. İstanbul cumhuriyet başsavcılığı da savcıların görevlerinin başında olduğu, gözaltı sürelerinin dolmadan ifadelerinin alınması için iki savcının daha görevlendirildiğini söylüyorlar.

"SON AÇIKLAMA VALİLİKTEN"

Son açıklama Ankara Valiliği'nden yapılmış. Validen izin almışlar, isim vermemişler başlıklı haberlerinin yalan olduğunu ifade ediyor. Bu haberlerin başka illerden gelen polis amir ve memurlarının il valileriyle görüşmeleri mümkün değildir deniyor. Çıkan haberlerin yalan ve maksatlı olduğunu ifade ediyorlar.

"3Y İLE MÜCADELE EDECEĞİZ DEDİK"

Bu bir adli operasyon, yargı süreci başladığını da ifade etmeliyim. Bu konuda hükümetimizin görüşü 11 yıldan bu yana değişmemiştir. Partimiz henüz kurulma aşamasındayken, biz siyasetin yozlaştığı bir noktadaydık. Siyasetçilerin yolsuzluklarla ilişkileri konuşuluyor ve başarılı sayılmıyordu. Bu 3Y yolsuzluklar, yasaklardı. Bizi güvenle destekleyen halkımız bizi desteklemiş ve onaylamıştır. Geldiğimizden bu yana mafya ve çete örgütleri yargının önüne çıkarılmıştır. Pek çoğu dağıtılmıştır. Resmi kayıtlarda sayısının 55 olduğunu biliyoruz. Elbette kararları hakimler savcılar vermektedir. Yakalanmalar gözaltılar yargı süreci içinde değerlendirilmektedir. Bizim görevimiz nedir? Geçmişte olmayan tek şeydir. Siyasi irademiz güçlüdür. Yolsuzuk yapanların kökünü kazımak üzere dimdik ayakta durmuştur.

"MUHALEFETE SESLENİYORUM"

Bugüne kadar yapılanları şerefle anlatan hükümetimizin yolsuzluktan yana tavır almasını hiç kimse beklemesin. Bunu şu sözlerimle tamamlayayım, eğer bir rüşvet kara para aklama söz konusu ise bunu yargı en iyi şekilde aydınlatmalıdır. Başka olaylarda yargının yanında yer tutan hükümetimiz, bu konda da da yargı sürecinin her zaman arkasında duracaktır.

Kuruluş ilkesi olarak, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele edeceğiz dedik. Geldiğimizden bu yana pek çok çete üyesi, suç işleme amacıyla, çıkar sağlamak amacıyla kurulan birliktelikler de engellenmiş, yargılanabilmiştir. Bunların hepsi kolluk kuvettleri, yargıyla alakalı şeylerdir. Yine tutuklanmalar, yakalamalar, gözaltılar yine yargı sürecinde değerlendirilmektedir. Siyasi irademiz Türkiye'de yolsuzlukları kazımak üzere ciddi bir şekilde ayakta durmuştur. Bizim hükümetimizin yolsuzluktan yana tavır almasını hiç kimse beklemesin. Eğer bir yolsuzluk iddiası, bir rüşvet, kara para aklama söz konusu ise bunu yargı en adil şekilde aydınlatmalıdır. Hükümetimiz bu konuda da siyasi iradesiyle yargı sürecinin arkasında olacaktır. Geçmişte ya da bugün hükümetimizle hangi iyi ilişkilerde bulunursa bulunsun, isterse yakın olsun, bizim gözümüzde nötrdür. Hiçbir şekilde yargı sürecini etkileyemeceğiz, yargı bunu bilsin, her konuda desteğimiz arkalarında. Hükümetin yakın çevresinde olan insanların olması bizi hiç ilgilendirmiyor, eğer bir iddia varsa bu ortaya çıkarılmalı."

"Muhalefet bir şey söylemek istiyorum, bunlar üzerinden hükümeti yıpratmak, yerel seçimlere giderken zayıflatmak isteyenler var, eleştiriler yapılmalı ama masumiyet ilkesini ihlal etmek, peşinen hüküme varmak muhalefete yakışmaz. Bu yolsuzluk iddialarının süratle araştırılmasını isteyebilirler. Hükümeti bu olay sebebiyle sorumlu tutmak doğru bir iş olmaz. Hukukun evrensel prensiplerinden birisi soruşturmanın gizliliği ihlaldir. Eğer bu gizliliği ihlal ederseniz bu suçtur. Biz hükümet olarak dosyada ne var, bilmiyoruz, boy boy resimler, iş adamları, gazeteciler, sanatçıları suçlamak, adli yargıyı etkilemeye teşebbüs de suçtur. Yargıya verilecek talimatların doğru olmadığı kanaatindeyiz. Ciddi bir adil yargılama süreci sonucunda sabırla bir karar verilmesini beklemekteyiz. Hükümetimiz bu kararlar verilmeden önce bazı siyasi çalışmalar da yapılacaktır. Soruşturma süreci gizlidir ama buna şu an kimse uymuyor. Lütfen insanları karalamayın, peşin hükümler vermeyin. Hukuk herkese lazım, adalet herkes için yol göstericidir. Bizim beklediğimiz yargı sürecinin adil bir biçimde değerlendirilmesidir.

"BAZILARININ BU KADAR ALÇALACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİK"

İkinci olarak, bu olayların zamanlaması. Ne anlama geliyor, siyasi bir maksadı olabilir mi? Çünkü 4-5 ay öncesinden başlamak üzere, bu tür suçlamalara bazı insanların maruz kalacağı belliydi. İçişleri Bakanı'nın oğluyla ilgili birtakım şeyler paylaşmışlar. Kötü olacak, şunlar bunlar hakkında kasetler servise konulacak denildiğini duyuyorduk. Ama saflığımıza verin, bu kadar belaltı şeylerin döneceğini düşünmemiştik. Bazılarının bu kadar alçalacağını düşünmemiştik."

"PSİKOLOJİK HARP BENZERİ BİR OPERASYONLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

"Meşhur bir sanatçıyla birlikte olan bir iş adamı var, TOKİ var, haksız kazanç iddiaları var. Birden farklı alandaki kişilerin bir araya gelmesinin maksadı nedir. 6 ay önce dinlemelerin kesildiği, bu zamana operasyonun bırakılması manidardır. Zamanı geldiğinde bazı şeyleri açıklayacağız. Bu 52 kişi, birbirlerini görmemişler, ilişki kurmamışlar, sabahın 5'inde gel denildiğinde gelebilecek insanların evine operasyon yapıyorsunuz? Diyelim ki bu işi yapanlar Emniyet'teki şube müdürüdür, şube müdürü emir ve yönetmelikte üstlerine emir verir, müdürleri, Ankara Emniyet müdürü habersizdir. En azından bir operasyon yapılacak, isimleri gizli tutarsınız, şu saatte biz önemli bir operasyon yapacağız dersiniz. Bir İçişleri Bakanın oğlunun gözaltına alınmasını gazetelerden öğrendiğini düşünebiliyor musunuz? Müdürlerin, sıralı amirlerine bilgi vermesi gerekir. İşte bu yüzden bazıların hakkında görevlerini kötüye kullandığı iddiasıyla soruşturma açılmış ve görevden alınmıştır. Daha da şunlar var elimizde diyerek, bakanlar hakkında fezleke gönderileceği, UYAP'a bilgi verilmediği ortada. Psikolojik harp benzeri bir operasyonla karşı karşıyayız. Bunu amacı ne, hükümetimizin yıpratılması. Güçsüz muhalefet partileriyle hükümeti yıpratamayacaklarını anladılar, önce Gezi ile, şimdi bununla bir şeyler yapıyorlar."

"DEVLET İÇİNDE İLLEGAL BİR ÖRGÜT VARSA ORTAYA ÇIKARACAĞIZ"

"Değerli arkadaşlarım bütün bunları yerel seçimler ve önümüzdeki genel seçimlere yönelik, ekonomik olarak yıpratmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. Biz hükümet olarak yolsuzluklarla, yasaklarla, yoksulluklarla mücadele edeceğiz, hamdolsun ettik. Şimdi beklediğimiz yargının gerekenlerin yapılması. Eğer hakkında ciddi deliller bulunuyorsa yargı gerekeni yapacaktır. Bu operasyon niçin bu zamanda, niçin bu eksikliklerle yapılıyor. Hükümeti yıpratmak için, yolsuzluklar konusunda bizi kamuoyunun gözünden düşürmek istiyorlar. Biz bu işi yapan kişileri en kısa süre içerisinde bulacağız. Eğer devlet içinde kümelenmiş illegal bir örgüt söz konusu ise ortaya çıkaracağız. O örgütü en kısa zamanda halkımızın önünde ilan edeceğiz."

"KABİNE REVİZYONU VAR MI?"
52 kişi gözaltındaymış, bunlardan sadece birisi Halkbankası Genel Müdürümüzün eşleri serbest bırakılmış. Bunların içerisinde Halkbankası Genel Müdürü var mıdır bilmiyorum. YSK bakanlarının istifalarına gerek yok dedi, muhalefet partileri de istifa olsun diyordu, biz de öyle düşünüyorduk. Bakanlar Ocak ayında ayrılacaklarını söyledi. Şimdi Sayın Başbakanımız ne karar verecek onu öğreneceğiz."

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89