• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 8 °C

Buldan: Arınç Kürt halkından derhal özür dilemeli

Buldan: Arınç Kürt halkından derhal özür dilemeli
Pervin Buldan, Bülent Arınç’ın geri çekilmekte olan gerillalara ‘Cehennemin dibine gitsinler’ sözlerinin Kürt halkına hakaret olduğunu belirtti.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Bülent Arınç’ın ‘provokatif ırkçı’ olarak tanımladığı sözleri için “Bir halkın evlatlarına karşı böyle bir ifade kullanmak hiç kimsenin haddine değildir” diyen Buldan, Arınç’ın Kürt halkından derhal özür dilemesini istedi.

Buldan, “cehenneme gitmesi gereken; inkarcı, asimilasyoncu zihniyettir. Yıllardır Kürt halkını aşağılayan, hakaret eden, yok sayan, katliamlardan geçiren, dilini, kimliğini yasaklayan zihniyetin yeridir cehennem” diye belirtti.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısı ile dün geri çekilmekte olan gerillalara yönelik aşağılayıcı ifadeler kullanan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sert cevap verdi.

Türkiye halkları olarak tarihsel bir süreçten geçtiklerini belirten Buldan, Kürt sorununda demokratik çözüm sürecine değinerek, bir avuç ırkçı-statükocu dışında herkesin süreci desteklediğini söyledi.

Abdullah Öcalan ve Kürt tarafının ortaya koymuş olduğu çözüm ve barış iradesinin kararlı ve güçlü adımlarla ilerlediğini belirten Buldan, “Bunun en somut göstergesi de PKK’nin taahhüt ettiği gibi silahlı güçlerini 8 Mayıs itibariyle sınır dışına çekmeye başlamasıdır. Bu Türkiye’nin gelecek yıllarını etkileyecek, demokratikleşmenin ve özgürleşmenin önünü açacak tarihsel nitelikte bir adımdır” dedi.

“Geri çekilme aşamasının sorunsuz bir biçimde tamamlanması herkesin ortak sorumluluğudur” diyen Buldan, başta da hükümetin doğru bir tutum sahibi olması gerektiğini belirterek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın dün gerillalar için kullandığı aşağılayıcı ifadelere dikkat çekti.

Bülent Arınç’ın kullandığı bir ifadesinin akla ziyan olduğunu belirten Buldan, “Kendisine sorulan bir soru üzerine geri çekilen silahlı güçler için “Cehennemin dibine gitsinler” ifadesini kullanacak kadar kendisini kaybeden Arınç Kürt halkına hakaret etmiştir” diyerek Arınç’ı bu ifadesinden dolayı kınadı.

Bir halkın evlatlarına karşı böyle bir ifade kullanmak hiç kimsenin haddine olmadığını belirten Buldan, “Ölümlerin durduğu, gözyaşlarının dindiği bir süreçte, kullanılan bu dil oldukça yaralayıcıdır, aşağılayıcıdır ve provokatif, ırkçı bir söylemdir. Bu sözler güven duygusunu zedeleyeceği gibi halkımızın da büyük tepkisine yol açacak sözlerdir. Arınç’ın biran önce kendine gelmesi, ne söylediğinin farkına varması ve Kürt halkından derhal özür dilemesi gerekir” diye belitti.

Bülent Arınç’a, “Barış ve demokrasiye beraber yürüdüğün insanlara neden beddua ediyorsun? Bir Müslüman olarak bedduanın her zaman tersine döndüğünü bilmiyor musun?” sorularını yönelten Pervin Buldan şunları belirtti:

“Cehenneme gitsinler demek yerine selametle gitsinler demen gerekirdi, çünkü yola çıkanlar hem Türkiye’yi hem de Ortadoğu’yu “cennete” dönüştürmek hayaliyle barışa ve kardeşliğe yürüyor. Müzakere süreçleri birbirine karşı sevgi, saygı ve etik kuralları içerisinde yürütülür. Beddua ederek birbirini rencide ederek değil. Özür bekliyoruz.”

  • Yorumlar 11
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89