• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Bugün seçim günü: Yasaklar, yapılması gerekenler

Bugün seçim günü: Yasaklar, yapılması gerekenler
Bugün seçim günü. Alkol yasak. Oy kullanılacak saatlere ve hangi zarfa hangi aday için oy pusulasını atacağınıza dikkat.

Bugün tüm Türkiye’de yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığına göre, 52 milyon 695 bin 831 kişi oy kullanacak. İl ve ilçelerde 194 bin 310 sandıkta oy kullanılacak. Mahallelerde 48 milyon 55 bin 316 seçmen 169 bin 213 sandıkta, beldelerde 820 bin 194 seçmen 3 bin 379 sandıkta ve köylerde 3 milyon 820 bin 321 seçmen 21 bin 718 sandıkta oy kullanacak. Türkiye'deki genel sandık sayısına cezaevlerinde kurulacak sandıklar dahil edildi.

Yasaklar

YSK’nin kararına göre, bugün sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak. 30 Mart'ta oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalar da yalnız yemek verilebilecek. 30 Mart Pazar günü sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşımayacak. Oy verme günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. 30 Mart'ta saat 18.00 ilâ 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Seçmenin dikkat etmesi gerekenler

YSK’ye göre, oy verme işlemleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illeri 07.00-16.00 saatleri arasında oy kullanacak. Bu illerin dışında kalan şehirlerde yaşayan seçmenler ise 08.00-17.00 saatleri arasında oylarını kullanılabilecek.

Köylerde, il genel meclisi üyeliği seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi yapılacak.

Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi gerçekleştirilecek. Büyükşehirlerde de büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi yapılacak.

Büyükşehir olan iller şunlar: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskisehir, Antep, Hatay, İstanbul, İzmir, Maraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Urfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van.

Seçmenler oylarını şu sıraya göre kullanacak:

Turuncu Zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa.

Mavi Zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa.

Mor Zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarfa.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89