• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 6 °C

'Beyaz Toros' polemiği sürüyor

'Beyaz Toros' polemiği sürüyor
Adı 90'lı yıllardaki faili meçhullerle özdeşleşen "beyaz Toros", siyasetin yeni tartışma konusu oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün Van mitinginde, "AK Parti iktidardan indirilirse beyaz Toroslar dolaşacak" ifadesini kullanması yeni bir tartışma yarattı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nun ifadelerine tepki gösterdi.

90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlere kurban giden vatandaşların genellikle son görüldüğü yer beyaz renkli Toros marka araçlardı. Bu nedenle "beyaz Toros" faili meçhullleri anlatmakta kullanılan bir sembol halini aldı.

Başbakan Davutoğlu'nun Van'daki ifadeleri şu şekildeydi:

"Bırakın makamımızı, koltuğumuzu, canımıza dahi mal olsa bu yoldan, bu kutlu yoldan dönmek, vazgeçmek bizim için söz konusu değildir. Zaten şer odakları da bu kararlılığımızdan çekiniyor. Çünkü biliyorlar ki AK Parti zayıfladığında terör odakları güçlenecek ya da çözüm süreci zayıflayacak. Çünkü biliyorlar ki AK Parti iktidardan indirilirse ya bu terör çeteleri dolaşacak ya da eskiden olduğu gibi 'beyaz Toroslar' dolaşacak. Biz bu memleketi terör çetelerine, faili meçhullere bir daha bırakmayacağız. Hiç merak etmeyin; 80'li, 90'lı yıllara bu ülkeyi döndürmek isteyenler başarılı olamayacak. Biz çözüm için her zaman olduğu gibi dimdik ayakta duracağız."

Davutoğlu'nun bu sözlerine ilk yanıt HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi. Demirtaş, "Eskiyi hatırlatıyor. Beyaz Toroslarla yapılan faili meçhulleri, adam kaçırlamaları hatırlatıyor. Şimdi kendisine sormak istiyorum. 13 yıldır devleti yönetiyorsanız, siz gittiğinizde beyaz Toroslar ortaya çıkacaksa, demek ki 13 yıldır bunları koruyorsunuz. Demek ki siz giderseniz ülkeyi kan götürecek" dedi. Ardından şu ifadeleri kullandı:

"Doğru, eskiden beyaz Toroslar vardı. Beyaz Toroslarla insanları kaçırıp, gözaltında işkence ediyordunuz. Şimdi maşallah arabalarınız lüks oldu. Daha lüks araçlarla kaçırıp işkence yapıyorsunuz. Daha önce adı JİTEM'di, şimdi IŞİD oldu. Siz gidince, inşallah biz, beyaz Torosunuzdan da, şu anda kullandığınız rangerlarınızdan da, IŞİD'inizden de kurtulacağız. Siz gidince ülke nefes alacak, nefes."

Davutoğlu'na bir tepki de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu, Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Kimse korkmasın. 1 Kasım'da beyaz Torosların devrini bir daha açılmamak üzere kapatacağız" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89